Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slovenski poduzetnik oštetio hrvatski proračun za 84,5 milijuna kuna

19.02.2020. 11:00


Na graničnom prijelazu Macelj u ponedjeljak je uhićen bosansko-slovenski poduzetnik Samid Osmanović Braco (65), za kojim je PU zadarska raspisala tjeralicu zbog sumnje da je tijekom 2017. godine kroz svoju tvrtku »Vanon«, registriranu 2005. godine u Mandrama na Pagu, prošvercao 111 tona duhanske sirovine i tako oštetio proračun Republike Hrvatske za čak 84,5 milijuna kuna.
Istragu nad ovim državljaninom Slovenije, podrijetlom iz BIH, koji je već imao sukobe sa zakonom za istovjetna kaznena djela u Hrvatskoj, ali i Sloveniji te BiH, pokrenula je zadarska policija u suradnji s Carinskom i Poreznom upravom te državnim odvjetništvom još 2018. Rezultiralo je to podizanjem kaznene prijave za utaju, krivotvorenje službenih isprava te povredu obaveze vođenja poslovnih knjiga.


Kršenje zakona u Sloveniji i BiH
Muškarac je u ponedjeljak poslijepodne predan pritvorskom nadzorniku PU zadarske, a detalje o tome kako je odradio milijunsku pronevjeru iznijeli su na konferenciji za medije voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić, voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara i pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Split, Podružnica Zadar, Ivica Knez.
Mršić je uvodno iznio podatak kako je protiv 65-godišnjaka pravomoćno potvrđena optužnica Uskoka te da se protiv njega za ista ili slična kaznena djela vode postupci u Sloveniji i BiH.
– Počinitelj je rođen u BiH, ali se odrekao tog državljanstva kako bi izbjegao ostanak u istražnom zatvoru u Sloveniji. Trenutačno se nalazi kod pritvorskog nadzornika PU zadarske, a tijekom dana će biti ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu i vjerujem da će biti dalje odveden na ročište za određivanje istražnog zatvora pred suca istrage Županijskog suda u Zadru, kazao je Mršić ističući kako su upravo ovakvi slučajevi prioritet u radu Odjela na čijem je čelu, te da je u zadnjih godinu dana provedeno 13 odvojenih krim-istraga kojima je utvrđena materijalna šteta u iznosu većem od 37 milijuna kuna, za što je kazneno prijavljeno 37 osoba.


Nije plaćao zakonske obveze
Škara je kazao kako je istragom otkriveno da je 65-godišnjak tijekom 2017. godine od više inozemnih dobavljača s područja Europske unije nabavio duhansku sirovinu namijenjenu za savijanje cigareta u ukupnoj količini od 111 tisuća kilograma te da nije obračunao i platio trošarinu u ukupnom iznosu od preko 67 milijuna kuna.
– Stjecanje i prodaju duhanske sirovine te obavljanje financijskih transakcija za kupnju, prodaju i prijevoz, osumnjičeni nije evidentirao u poslovnim knjigama društva, niti je iskazao u prijavama poreza na dodanu vrijednost, što je za posljedicu imalo manje plaćeni PDV u iznosu od preko 17 milijuna kuna. Obavljao je i isporuku drugih dobara, mahom prehrambenih proizvoda, što također nije evidentirao u poslovnim knjigama, niti iskazao u mjesečnim prijavama, pa je na taj način dodatno umanjio poreznu obvezu po osnovi PDV-a u iznosu od preko 90 tisuća kuna. Isto tako, nije utvrdio obvezu poreza na dobit u iznosu od preko 190 tisuća kuna, kazao je Škara, dodajući kako se 65-godišnjaka sumnjiči i da je krivotvorio poslovnu dokumentaciju društva na način da je neistinito prikazivao poslovne odnose s drugim društvima.




»Osumnjičenik svoje trgovačko društvo nije prethodno registrirao za poslovanje s duhanom, a nije ni ishodovao potrebno odobrenje jer takav promet podliježe mjerama strogog nadzora. Duhan je preprodavao drugim povezanim trgovačkim društvima u Nizozemskoj, Irskoj i još nekoliko zemalja
Ivica Knez, Carinska uprava


Poslovanje tvrtke registrirane za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, u kojoj je Osmanović bio jedini zaposlenik, nadležnima je postalo sumnjivo 2018. godine, a početkom studenoga 2019. nad tvrtkom je pokrenut stečajni postupak i za likvidatora imenovan Željko Vrkić.
– Zbog sumnje u nezakonito postupanje na području Carinskog ureda Zadar započeo je nadzor, a podaci i dokumentacija, koja nam je bila neophodna, nabavljeni su preko međunarodne razmjene informacija posredstvom Porezne uprave. Osumnjičenik ovo trgovačko društvo nije prethodno registrirao za poslovanje s duhanom, a nije ni ishodovao potrebno odobrenje jer takav promet podliježe mjerama strogog nadzora. Duhan je preprodavao drugim povezanim trgovačkim društvima u Nizozemskoj, Irskoj i još nekoliko zemalja, rekao Knez, dodajući kako duhan nije pronađen, već da su nezakonite radnje utvrđene kroz poslovne knjige društva.


Sudac ga pustio na slobodu
Kako se moglo zaključiti istraga nije okončana, već će se proširiti i na ostala, vlasnički i na druge načine povezana društva te sve one koji su šurovali u milijunskim malverzacijama.
Osmanović je, kako je to priopćenjem izvijestio glasnogovornik i istražni sudac Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković, jučer poslijepodne prepraćen pred istražnog suca Županijskog suda u Zadru, a potom je pušten na slobodu.


111 tisuća kilograma duhanske sirovine namijenjene za savijanje cigareta, kako je otkriveno istragom, nabavio je Samid Osmanović Braco tijekom 2017. godine od više inozemnih dobavljača s područja Europske unije


– Zbog interesa javnosti za tijek kaznenog postupka protiv slovenskog državljanina starog 65 godina koji se tereti zbog dva kaznenog djela utaje poreza ili carine iz 256. St. 3. KZ/11 i dr. obavještavam vas kako je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke, odnosno opasnosti od ponavljanja djela, napisao je Visković.


Osmanović prije četiri godine osuđen u Sloveniji
Slovenski mediji u više navrata pisali su o sumnjivim poslovanjima bosansko-slovenskog poduzetnika s adresom u mjestu Pesnica kod Maribora. Posljednji put našao se na optuženičkoj klupi mariborskog suda prije četiri godine, kada je ujedno bio i zadržan u istražnom zatvoru. Sudilo mu se zbog nezakonite prodaje zemljišta u Hrvatskoj, odnosno da je naveo direktora jedne tvrtke na zloupotrebu položaja i ovlasti, čime je ta tvrtka oštećena za više od 20 milijuna eura. Osmanović je, prema optužnici, preko svoje tvrtke OS Metal početkom 2009. godine kupilo 8,6 hektara pašnjaka u Orubici, a onda ga je preprodao i na njemu zaradio. Postupak je okončan na način da je viši sud pravomoćno potvrdio samo dio u kojem je Osmanović bio osuđen za utaju 327.800 eura poreza, a trogodišnju kaznu zatvora smanjio s tri na za godinu dana. Mediji su izvještavali i o sumnjivoj propasti jedne njegove tvrtke koja je poslovala s milijunskom dobiti, a bavila se naftnim derivatima i metalnim sirovinama.