Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sve je stvarno bilo ludo!

19.02.2020. 19:00


Titula najkorisnijeg igrača završnice Krešinog kupa otišla je zasluženo u ruke Dominika Mavre. Nije pretjerano reći da je baš on bio taj junak nad junacima velike pobjede Zadra u finalu. Njegov ulazak na teren u trećoj četvrtini, u trenutku kad je Cibona imala 10 plusa (44:54), pokazao se ključem trofeja kojeg se toliko dugo čekalo u gradu košarke. U seriji Zadra 24:5 koja se protegla do polovice posljednje četvrtine Mavra je ugradio najviše zaključivši utakmicu s 20 poena, tri skoka i čak devet asistencija. Izvedba za čistu peticu, i to od igrača koji je kao prstom sudbine odabran da se nakon 10 godina traženja izvan svoje rodne sredine, gdje ga nisu tada doživljavali, vrati u svoj matični klub i zapravo po prvi puta dobije priliku odjenuti najdraži dres, te onda bude najzaslužniji za prekidanje suše trofeja nakon zabrinjavajućih 12 godina. Dovoljno da se pretvori u jednog najtraženijih ljudi posljednjih dana u Zadru.


Cibosi nestali s terena
– Sve je stvarno bilo ludo. I taj mobitel, baš ne prestaje zvoniti. Potrudio sam se svima odgovoriti, bilo je tu dva i pol sata posla, no stvarno je bilo lijepo odrađivati taj posao kad sam vidio koliko je to našim sugrađanima značilo – kazao je Mavra komentirajući mnogo tzv. slatkih briga koje su uslijedile nakon teške finalne bitke na terenu. Najviše mu je ipak godila ta privilegija balkona na Narodnom trgu. To je ipak stvar prestiža kad je u pitanju košarka u Zadru.
– Trofej Zadra znači izlazak na balkon. U jednom trenutku sam se moram priznati i malo uplašio. Došli smo kod gradonačelnika u gradsku vijećnicu i provirio sam malo kroz zavjesu promatrajući situaciju dolje na trgu i jedno 45 minuta prije nego smo trebali izaći dolje je bila tek jedna grupica navijača i svima sam rekao da neće ovo sve na dobro. Mislio sam se, evo konačno ću na taj balkon, a doći će me samo ‘mater’ gledati. I onda u jednom trenutku, trg se nakrcao s ljudima, a ja sam onako hrabro počeo vikati svima: »Ajmo na balkon«!
S balkona na događanja na finalnoj utakmici. Najbolje krenuti od tog trenutka kad ste sredinom treće četvrtine gubili 10 razlike. Onda vas je Jusup ubacio umjesto Junakovića na parket.
– Iskreno, prvo nas je Gilbert pokrenuo s one dvije trice koje nisu bile lagane. Vezali smo par luđačkih obrana, dali par laganih poena u leđa i kada su Cibosi uvidjeli da su ispustili 10 razlike u dvije minute atmosfera ih je tada pregazila. Nestali su s terena takav mi je bio dojam. Kada smo krenuli nismo mogli stati, počelo je sve ulaziti i bili smo u transu – istaknuo je Mavra najvažnijim u ključnim trenucima finala. Pored njega i Gilberta veliku rolu u tom preokretu odradio je i kapetan Ivanov.


Napasti prvenstvo
– Meni je iskreno baš drago zbog Ive i vidjelo se koliko mu je to značilo. Sama ta naša neka komunikacija u tim trenucima. Ovaj trofej je malo drukčiji kad ga osvojiš u dresu Zadra. To on i ja malo više razumijemo nego ostali. Ta posljednja četvrtina i taj kraj kad smo već vidjeli da smo se odvojili i da ćemo uzeti taj trofej, teško je opisati tu emociju koju je naš kapetan pokazivao. To je bilo stvarno lijepo vidjeti i radi njega mi je uistinu drago zbog svega ovoga.
Je li ovaj trijumf vratio vjeru u svlačionicu da se može, nekim čudom, doći do spasa u regionalnoj ligi. Tri su kola do kraja, šanse jesu minimalne, ali…
– Trebamo dobiti sve tri i ostajemo. Prve dvije kući, protiv FMP-a i Primorske nema razloga da ne dobijemo. Problem će biti C. zvezda u Beogradu, no dok postoji nada nema predaje. U takvoj smo situaciji kakvoj jesmo. Jednostavno, moramo dati sve od sebe i ići na sve tri pobjede ako mislimo ostati u ABA ligi.
Veliki motiv je do kraja sezone uzeti i duplu krunu na domaćem frontu. U HT Premijer ligi vodite glavnu riječ i prvi ste u redu favorita za naslov.
– Jedino što možemo napraviti jest da svim ovim ljudima koji su bili uz nas za vrijeme kupa obećamo da ćemo napasti to prvenstvo. Ono što je meni u glavi, neću reći da nam je imperativ, ali mi to stvarno želimo uzeti. Jer nam je svima teško zbog ABA lige i želimo se iskupiti – kazao je za kraj Mavra.
(Novi radio/A.D.)




Mavra naknadno pozvan u reprezentaciju
Maestralnoj izvedbi Dominika Mavre na završnici kupa nije izgleda mogao odoliti izbornik Veljko Mršić koji je nakon problema s ozljedom Filipa Krušlina naknadno u izabranu vrstu uključio razigravača Zadra. Pred Hrvatskom su kvalifikacije za Eurobasket koje kreću u petak u Zagrebu protiv Švedske, a tri dana kasnije se gostuje u Nizozemskoj.
– Kad poziv dođe mislim da bi svatko trebao razmišljati da je spreman odazvat se i igrati za Hrvatsku. Mislim da je to nešto što se podrazumijeva pod normalno. Svakako mi je drago što sam tu i što sam se priključio reprezentaciji. Nadam se da ćemo uzeti sva četiri boda protiv Švedske u Zagrebu i protiv Nizozemske vani – kazao je Mavra nakon poziva u reprezentaciju.


Emocija s tribina bila je nevjerojatna
Svi pričaju o atmosferi nakon, a o onoj koja je prethodila samom početku utakmice malo tko. Mavra se zato rado prisjeća onog trenutka kada su prvi puta izašli na teren prilikom zagrijavanja.
– Prije nego smo izašli na teren bila je želja svih nas glavom se odmaknuti od te atmosfere, jer ne smiješ joj se previše prepustiti. No, kad smo istrčali na teren, nekih pola sata prije početka, a na tribinama je bilo preko pet tisuća ljudi… to je bio jedan od najbolesnijih trenutaka u našim životima. Štogod da smo prošli do tada to je bilo nenormalno. Ta emocija koja je došla s tribina kad smo ušli na teren je bila nevjerojatna.