Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

TOMČIĆ: Jasno mi je zašto strukovnjaci moraju na pripreme za maturu, ali zašto idu gimnazijalci?!

19.02.2020. 09:00


Početak drugog polugodišta vrijeme je kad maturanti počinju razmišljati o državnoj maturi koja je pred njima. Tako je dio njih već »odradio« i probnu državnu maturu koja je pokazala loše rezultate, a u kojima su se neslavno istaknuli zadarski maturanti koji su bili među lošijima u matematici, engleskom i hrvatskom jeziku. Najnovija istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu pokazala su kako čak dvije trećine maturanata u Hrvatskoj planira sudjelovati na pripremama za državnu maturu, koje se u većini slučajeva organiziraju u privatnim učilištima te se plaćaju.


Slab odaziv na školske pripreme u Strukovnoj
O ovom trendu u hrvatskom obrazovanju vodi se rasprava u javnosti niz godina te se postavlja pitanje je li to pomodarstvo, je li riječ o nesigurnosti maturanata ili pak roditelja koji žele biti sigurni da će im se dijete upisati na željeni fakultet.
Međutim, ako se uzme u obzir da pripreme za državnu maturu koštaju i do 3.000 kuna, postavlja se i pitanje socijalnog aspekta, prema kojem ispada da oni koji imaju više novca imaju i veće šanse za bolji prolazak na državnoj maturi, a time i upis željenog fakulteta. O svemu ovome razgovarali smo s nekoliko zadarskih ravnatelja koji se uglavnom slažu i smatraju kako su privatne pripreme nepotrebne jer, primjerice, u strukovnim školama imaju organizirane besplatne pripreme, a gimnazijalci bi trebali biti pripremljeni za maturu kroz gradivo te im svima profesori stoje na raspolaganju.


»Naši učenici imaju 20 sati za pripremu za sve predmete koji su im potrebni, a to su matematika, hrvatski jezik te strani jezik, a imaju mogućnost i dodatnih sati iz biologije, kemije te fizike«
Davor VIDAKOVIĆ




– Neke analize pokazale su kako čak dvije trećine učenika koji idu na državnu maturu idu na pripreme. Što ovo znači?! O čemu onda govorimo – o uspjehu škole, nastavnika?! Ako ta djeca idu na pripreme, kakve to ima veze s obrazovanjem u školi?! Jasno mi je zašto strukovnjaci moraju ići na dodatnu nastavu za pripremu za maturu, ali zašto idu gimnazijalci?! Oni bi kroz školovanje trebali biti spremni za državnu maturu, istaknuo je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. Pojasnio je kako je potrebna sveuobuhvatna analiza kojom će se utvrditi je li državna matura istinsko vanjsko vrednovanje obrazovnog procesa ili je ona vanjsko vrednovanje priprema koje su odrađene u privatnim učilištima.
Istaknuo je kako oni u školi svake godine organiziraju pripreme za maturu na koju učenici mogu odlaziti u sklopu nastave, odnosno poslije nastave ili subotom.


U MIOC-u nema organiziranih priprema
– Profesori su učenicima uvijek na raspolaganju, ali imamo jako slab odaziv učenika na ove besplatne pripreme za državnu maturu. Zašto je to tako, ja zaista ne znam. To trebate pitati roditelje učenika koji radije plaćaju za privatne pripreme nego da učenici idu na pripreme u školi, rekao nam je Tomčić.
I Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića rekao nam je kako i oni tijekom drugog polugodišta imaju 20 sati rezerviranih za učenike koji se žele pripremiti za državnu maturu. Međutim, za razliku od situacije u Strukovnoj školi, u Medicinskoj školi je interes velik, a što nam je potvrdio i sam ravnatelj.
– Naši učenici imaju 20 sati za pripremu za sve predmete koji su im potrebni, a to su matematika, hrvatski jezik te strani jezik, a imaju mogućnost i dodatnih sati iz biologije, kemije te fizike, rekao nam je Vidaković.
Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića pojasnila je kako oni u školi nemaju organizirane pripreme za maturu jer su gimnazija te njihov program odgovara onome što se traži na državnoj maturi.
– Naši nastavnici često samoinicijativno odrađuju dodatne sate ukoliko ima interesa za tim. Međutim, koliki je interes za pripreme ne mogu reći. Djeca najčešće idu na pripreme zato jer im to daje određenu sigurnost. Međutim, mi pretpostavljamo i nadamo se kako je učenicima znanje koje steknu tijekom četiri godine dovoljno, naravno uz redovito vježbanje i ponavljanje. Nisam zagovornik priprema za maturu i smatram kako je najbolja priprema da učenik to samostalno radi, rekla nam je Blanka Pedišić. Istaknula je kako, koliko joj je poznato, ni ostale gimnazije nemaju organizirane pripreme, dok strukovne škole trebaju imati pripreme jer imaju kraći program.