Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

IMENOVANJE Zrilić: S 92 djelatnika optimalno obavljamo svoj posao

18.02.2021. 17:15


Bivši predstojnik Ureda državne uprave Zadarske županije, diplomirani pravnik Stipe Zrilić, imenovan je za pročelnika županijskog Odjela za povjerene poslove državne uprave. Zrilić je bio jedini kandidat na natječaju nakon što je ovu dužnost obnašao dvije godine.
Naime, Ured državne uprave u Zadru ukinut je 1. siječnja prošle godine, čime je Županija dobila novih 112 zaposlenika, no dio njih već je u startu odustao od prijelaza u novi odjel koji danas ima manji broj službenika. O dosadašnjem radu, ali i planovima za novi mandat, novoimenovani pročelnik nam kaže:
– Prije smo bili samostalno tijelo, a nakon promjene zakona svi su djelatnici bez natječaja došli pod Županiju. No, ostali su nam isti poslovi, a to su oni iz područja ugostiteljstva i turizma, odnosno kategorizacija objekata i svih vrsta obrta, imovinsko- pravni poslovi, zatim poslovi vezani za prava branitelja, zdravstvo i socijalnu skrb, matičarstvo i udruge. Sada imamo 92 djelatnika koji rješavaju poslove bivšeg Ureda državne uprave, što nam je optimalan broj, kazao nam je novi županijski pročelnik.
Napominje kako su, bez obzira na koronu, pravodobno obavljali sve poslove iz svoje domene, a najviše su imali onih u kojima je
Zadarska županija i najjača – poslove iz područja ugostiteljstva, turizma i obrta.


Puno posla na kategorizaciji
– Vezano za to imali smo i jako puno posla na izvlaštenju neophodnom za provođenje velikih projekata, što uobičajeno imamo uoči sezone kada radimo i kategorizaciju turističkih objekata. U našoj se županiji velik broj ljudi bavi turizmom i obrtom te imamo puno izlazaka na teren upravo radi pregleda tih objekata kako bi se utvrdili minimalni tehnički uvjeti te izdale obrtnice i licence. Kako smo i županija koja ima znatan broj građana s braniteljskim pravima, i u tom području imamo jako puno posla, pojašnjava pročelnik.
Naime, Odjel za povjerene poslove državne uprave sastoji se od tri odsjeka: Odsjek za gospodarske i imovinsko-pravne poslove, Odsjek za opću upravu te Odsjek za društvene djelatnosti. U okviru njih pak djeluju i pododsjeci, pa pod Odsjekom za društvene djelatosti djeluje i Pododsjek za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u kojemu se, kako ističe Zrilić, obavljaju upravni i stručni poslovi iz područja zaštite prava i rješavanja pravnog položaja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.


E-sustav za građane
– Radimo i s udrugama te civilnim žrtvama Domovinskog rata i neosiguranim osobama. Pod našim je Odjelom i prijava rođenja, vjenčanja i smrti, kao što je bilo prethodno u Uredu državne uprave. Imali smo kratko vrijeme kada stranke zbog pandemije koronavirusa nisu smjele ulaziti u zgradu, no i tada smo telefonom ili mailom odrađivali sav posao, kao što ga radimo i sada, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera distance i nošenja maski, pojašnjava Zrilić.
Zahvaljujući digitalizaciji Odjel velik dio posla odrađuje i online putem, što je strankama olakšalo rješavanje svih njihovih zahtjeva.
– Gdje god možemo posao odrađujemo na taj način jer dio usluga odrađujemo putem e-sustava kako bi našim građanima pomogli u što bržem i lakšem dobivanju sve dokumentacije, ističe na kraju novi pročelnik Odjela za povjerene poslove državne uprave.