Od Županijskog stožera tražit ćemo otvaranje terasa ugostiteljskih objekata

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Manolo J. Birkić iz udruge Glas poduzetnika u Zadru najavljuje
Moramo biti svjesni da regionalni stožer ne može ići mimo Nacionalnog stožera jer ipak je to državna institucija. U slučaju da odluče nešto što će biti blaže od odluke Nacionalnog stožera, svjesni smo da će netko odgovarati za tu odluku, kazao je Birkić
ARHIVA ZL
Zbog načina života prosječnog građanina najviše je pogodila mjera zatvaranja kafića i restorana, a njihove vlasnike još puno više

Udruga Glas poduzetnika kažnjena je s 20 tisuća kuna, a njihov predsjednik Hrvoje Bujas s 10 tisuća kuna zbog okupljanja na Trgu bana Jelačića 3. veljače kada se oko pet tisuća poduzetnika i nezadovoljnih građana okupilo na mirnom prosvjedu kako bi upozorili na probleme s kojima se bore tijekom pandemije koronavirusa, ukazujući na diskriminatorne mjere Vlade RH i Stožera civilne zaštite RH te činjenicu da im se odštete i poticaji ne isplaćuju na vrijeme. Vrlo brzo su najavili i termin novog iskazivanja nezadovoljstva i to za 27. veljače, no čini se kako se od toga za sada ipak odustalo. Čini se kako je lagano smirivanje epidemiološke situacije pridonijelo i segmentiranom popuštanju mjera Stožera civilne zaštite RH kojima su, čini se, barem privremeno primirili tenzije u odnosu s poduzetnicima.
Voditelj Regionalnog ureda udruge u Zadru, Manolo J. Birkić istaknuo je kako drugi prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu nije bio niti najavljen, iako se u kuloarima već danima špekuliralo s tom informacijom.

Moguća kulminacija nezadovoljstva

- Novi prosvjed kao takav nije bio ni najavljen, ali su bili jaki komentari svih poduzetnika i njihova želja da se poruči Vladi koje konkretne mjere poduzeti za spas gospodarstva uključujući i njihove stavove prema Vladi. S druge strane to ne znači da trenutačno nezadovoljstvo neće kulminirati u jednom trenutku i rezultirati nečim takvim, kazuje Birkić.
Istarska županija, odnosno predstavnici Stožera civilne zaštite Istarske županije zbog povoljne epidemiološke situacije najavili su kako s 1. ožujkom kreću u otvaranje terasa ugostiteljskih objekata iako to nije potvrđeno na nacionalnoj razini. U Istri je trenutačno, kao i u ostatku Hrvatske, na snazi mjera po kojoj kafići i restorani mogu izdavati kave i ostala pića samo »za van«.
Premijer Andrej Plenković regirao je na najave istarskog Stožera te istaknuo kako mu nije jasno na koji način istarski Stožer namjerava otvoriti terase ugostiteljskih objekata 1. ožujka jer, kaže, županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni. U prijevodu, ako Nacionalni stožer ne dozvoli otvaranje terasa, ni u Istri se to neće dogoditi. Nikomu još trenutačno nije jasno misle li Istrijani sami donositi svoju regionalnu politiku te se oglušiti na odluke Nacionalnog stožera.
- Moramo biti svjesni da regionalni stožer ne može ići mimo Nacionalnog stožera jer ipak je to državna institucija. U slučaju da odluče nešto što će biti blaže od odluke Nacionalnog stožera, svjesni smo da će netko odgovarati za tu odluku. Nebitno je pritom što su možda te odluke u danom trenutku gledano sa strane epidemiološke situacije, odnosno mišljenja epidemiologa realno moguće. No iz perspektive ugostitelja, ukoliko mu regionalni stožer dozvoli rad on ne krši nikakvu mjeru, stoga njihovo kažnjavanje uopće ne treba spominjati, jer odgovornost je na prvoj višoj instanci koja bi im dozvolila rad, odnosno ublažila epidemiološke mjere koje su još uvijek na snazi, objašnjava Birkić.

Istrani brži od Plenkovića

Mnogi politički oponenti, ali i poduzetnici smatraju kako je reakcija premijera Plenkovića isključivo rezultat nezadovoljstva jer upravo on nije najavio popuštanje mjera pred lokalne izbore, već su mu planove »pomrsili« članovi istarskog Stožera.
- Njegove izjave ne bih htio komentirati, ali ako je stvarno u planu popuštanje mjera na Nacionalnoj razini, onda to ne bi smjelo biti zbog lokalnih izbora i općenito politike, već zbog povoljne epidemiološke situacije i dobro razrađenog plana za spas gospodarstva. Bilo koja odluka Vlade što se tiče rješenja pomoći poduzetništvu ne smije biti vođena politikom već čistom ekonomijom. Hitno se trebaju mijenjati neke zakonske odredbe i poticati poduzetništvo, pa barem za područja koja su kritična sama po sebi jer ljudi se iseljavaju i prirodni prirast pada, naglašava Birkić.
S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju i u Zadarskoj županiji mnogi se nadaju kako bi do popuštanja epidemioloških mjera, odnosno do otvaranja terasa ugostiteljskih objekata 1. ožujka moglo doći i na našem području. Odnosno, kako bi prema premijerovim riječima, takvu odluku mogao donijeti Nacionalni stožer vođen regionalnom epidemiološkom situacijom, pogotovo iz razloga jer ulazimo u turističku predsezonu, a brojke novozaraženih su sve manje.

Bolja epidemiološka situacija

- Kada govorimo o epidemiološkoj situaciji na razini cijele države, vidimo da je situacija više nego dobra. Nekako možemo reći da pandemija jenjava, a tome možda ide u prilog i prirodni imunitet, cijepljenje i sl, ali opet nisam medicinske struke da bih mogao nešto o tome pričati. Naime, ja i moji bližnji spadamo u kritičnu skupinu i mi se itekako pridržavamo nekih epidemioloških mjera, ali opet to ne znači da zbog takve manjine, dakle uključujući mene i moje, ukoliko bude povoljna epidemiološka situacija, nećemo ići prema regionalnom stožeru sa zahtjevom da se donesu adekvatne mjere poput otvaranja vanjskih prostora ugostiteljskih objekata i sl., najavio je ovaj poduzetnik koji upozorava kako je donesena, po njemu, stvarno nelogična odluka tipa otvaranja automat-klubova, kockarnica itd. koje u velikom dijelu imaju u sklopu prostorija i barove te aparate za kavu, pa se u njima vjerojatno poslužuju i pića.

Državna kalkulacija brojkama

- Kako objasniti da se u zatvorenim objektima tog tipa može obavljati ta djelatnost, ali ne i u vanjskim dijelovima ugostiteljskih objekata? Objašnjenje stoji u izjavama predstavnika Vlade da su ovi objekti važni za punjenje državnog proračuna i da je procijenjeno da epidemiološki rizik na takvim mjestima nije velik. Po ovoj izjavi se vidi državna kalkulacija brojkama jer država si ne može priuštiti da ostane bez svih prihoda iz sektora igara na sreću, pogotovo kada im je koronakriza smanjila proračunske prihode iz svih ostalih sektora. Kada postavimo tako stvari onda nam može biti jasno nezadovoljstvo poduzetnika koji su u nemogućnosti raditi zbog neadekvatnih odluka i dvostrukih mjerila Nacionalnog stožera i Vlade, poručuje Birkić.
S obzirom kako se na nacionalnoj razini odluke mijenjaju iz dana u dan, pa gotovo iz sata u sat, ukoliko se trenutačna silazna putanja pandemije nastavi, neslužbeno doznajemo kako bi Nacionalni stožer 1. ožujka ipak mogao donijeti odluku da se ugostiteljskim objektima u cijeloj Hrvatskoj dozvoli rad na terasama, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom. Za takvo što postoji objektivna mogućnost, no ono na čemu se najviše lome koplja je rad u zatvorenim prostorima kojemu se epidemiolozi žestoko protive, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima, za što još nemamo nikakvih naznaka što će biti.

 

Bujas: »I dalje smatramo da ekonomske mjere nisu adekvatne i tražimo obeštećenje«

Dvostruka mjerila i standardi problemi su ovog društva, ističu iz udruge Glas poduzetnika i protiv toga se jasno i nedvosmisleno bore od prvog dana, i naglašavaju kako na tome neće stati. Predsjednik udruge Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas još jednom je istaknuo jasne i konkretne zahtjeve koje udruga uime poduzetnika, odnosno obrtnika upućuje prema Nacionalnom stožeru, odnosno Vladi RH s ciljem pomoći u spašavanju gospodarstva RH pogođenog pandemijom koronavirusa?
- Nakon 2,5 mjeseca i prosvjeda 10.000 građana, Vlada RH je počela ispravljati diskriminatorne odluke koje je donijela i prihvatila je većinu prijedloga UGP-a. Drago nam je da se otvaraju teretane, škole stranih jezika i kockarnice, ali nepravedno je nedozvoljavanje rada i ugostiteljskim objektima. Naime, kava za van je samo ispravak nepravde od studenog prošle godine. I dalje smatramo da ekonomske mjere nisu adekvatne i tražimo obeštećenje za sve s padom od 60 posto i to minimalno 100.000 kuna po tvrtki, kao i pokrivanje fiksnih troškova minimalno od prosinca prošle godine. Uostalom, ako se ima novca za kupnju INA-e i aviona, mora se imati i za adekvatno obeštećenje poduzetnika, zaključio je Bujas.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TERASE HRVATSKIH LOKALA OTVARAJU SE 1. OŽUJKA?

Neslužbeno doznajemo kako bi Nacionalni stožer 1. ožujka ipak mogao donijeti odluku da se ugostiteljskim objektima u cijeloj Hrvatskoj dozvoli rad na terasama, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)