Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

USUSRET USKRSU Korizma je katarza, čovjek mora proći čišćenje

18.02.2021. 10:56


Jučer je započela korizma, vrijeme propitivanja i pokore prije Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana.
Viša kustosica i voditeljica Etnološkog odjela Narodnog Muzeja Zadar, dr. sc. Jasenka Lulić – Štorić objasnila je simboliku naziva »Pepelnica« ili »Čista srijeda«
– Obredom u crkvi na Čistu srijedu podsjeća se čovjeka da je prah i da će se u prah vratiti. Naravno, ljudi su ovdje vezani uz kršanstvo, drže se posta i tijekom cijele korizme post je srijedom i petkom, započinje zadarska etnologinja.
Kako tumači Lulić-Štorić, korizma je vrijeme propitivanja i pokore u kojem se pokornički karakter tog razdoblja ponajprije ogleda u izostanku plesa, pireva, skromnijoj odjeći, postu i nemrsu na određene dane.
Međutim, napominje da se post ne odnosi samo na hranu, već odricanje od bilo čega što čovjeku stvara probleme i brige.
– Ne mora biti samo hrana, to može svatko odabrati za sebe, ističe i dodaje da postoji strogi post o kruhu i vodi i s druge strane nejedenje mesa, ali da nema istih pravila za primjerice stare, bolesne i djecu.
Spomenula je i stoljetni običaj u Preku »U lancuni« kojim mještani ulaze u korizmeno razdoblje, a održalo se i ove godine.
– Kreće su u sumrak, uvijek ide predvodnik koji nosi fenjer, ogrnuti su lancunima i hodaju pognute glave. I bijeli lancuni predstavljaju pokoru. Izgovorom i glasovima oponašaju zvonjavu crkvenih zvona i potpuno su prekriveni, odjeća se ne vidi. Obliaaze sve ulice kroz cijelo mjesto, to traje i po nekoliko sati, otkriva Lulić-Štorić.
Dolazili su nekad i u grad, nekad se zabranjivalo, no, kako kazuje Lulić-Štorić, u Preku se uvijek održavalo.
Osim toga, na Čistu srijedu je u nekim mjestima bio običaj bacati stare stvari, primjerice vaze, što predstavlja potrebu čišćenja, a taj je običaj negdje prisutan i za Staru godinu.
– Ove godine nije bilo Pokladnog utorka, ali inače je to vrijeme kad su dopuštene svakakve šale. Čovjek se takoreći ispuca. S druge strane, korizma je katarza, čovjek mora proći čišćenje, to je svrha. Tada čovjek promišlja o svojim postupcima u odnosu na druge i samog sebe i sl. Uskrs je kulminacija, vrijeme kad se obnavlja život, zaključuje Lulić-Štorić.