Škole mogu davati u zakup i privremeno korištenje prostor i opremu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gotovo sve točke prihvaćene bez većih rasprava
Autor: 
Pri davanju u zakup i privremeno korištenje školskih prostora i opreme, prednost imaju programi za djecu i mladež, što su vijećnici pozdravili. Zubčić je istaknuo kako se mora razmišljati o zdravlju djece i upozorio na aparate s energetskim pićima koja su jako štetna, a pročelnik Šimunić naglasio je kako se može prilikom natječaja voditi računa o tome kakav će se sadržaj dati djeci
Vedran SITNICA
Vijećnici Županijske skupštine poželjeli što prije sjednice uživo (poput ove iz prosinca 2021.)

Na petoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su raspravljali o 22 točke dnevnog reda. Gotovo su sve točke prihvaćene bez većih rasprava. Prvi na redu je bio prijedlog odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika Zadarske županije. Odluka je prihvaćena s 28 glasova za i tri protiv, a prigovor je imao vijećnik Jure Zubčić (SDP) naglašavajući kako smatra da je usklađenost koeficijenata mogla proći poštenije.

Pomoć za ogrjev

- Koliko je bilo povećanje plaće za one koji su spajanjem prešli iz državne uprave, a koliko za one koji su već radili u Županiji, upitao je Zubčić dok je Longin istaknuo kako se koeficijenti nisu mijenjali već deset godina, a ovime se situacija uskladila. Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika zastupljenih u Županijskoj skupštini Zadarske županije za 2022. godinu jednoglasno je prihvaćen.
Raspravu je izazvala 5. točka dnevnog reda na kojoj se raspravljalo o prijedlogu odluke o visini pomoći za podmirenje troškova ogrjeva u 2022. godini. Iako je prijedlog na kraju jednoglasno prihvaćen, Helena Mikulandra (SDP) i nezevisni županijski vijećnik Davor Čerkuč istaknuli su neke probleme.
- Mene zanima zašto se naknada za pomoć nije povećavala već nekoliko godina s obzirom na inflaciju, rekla je Mikulandra dok je Čerkuč istaknuo da postoje problemi pri prijavi za pomoć. Izglasavanjem ovog prijedloga korisnicima koji se griju na drva u 2022. godini utvrđuje se visina pomoći za podmirenje troškova ogrjeva samcu ili kućanstvu korisniku zajamčene minimalne naknade koji se griju na drva u 2022. godini u iznosu od 1.050,00 kuna. Sredstva će osigurati Upravni odjel za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku, a rasporedit će se sukladno popisu korisnika koji ostvaruju pravo na zajamčenu minimalnu naknadu u nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Prihvaćena razrješenja mrtvozornica

Na sjednici je jednoglasno izglasan i prijedlog rješenja o razrješenju mrtvozornika te je prihvaćen prijedlog o imenovanju novih mrtvozornika. Naime, Marijana Drašković, mrtvozornica Općine Pašman zatražila je 17. prosinca 2021. godine razrješenje u obavljanju javne mrtvozorničke službe iz osobnih razloga, baš kao i mrtvozornica Heda Vidović Šehović. Odbor se sastao 16. veljače te su prihvaćena razrješenja obje mrtvozornice, a na istom su sastanku prihvaćeni prijedlozi za imenovanje Paula Tarokića za mrtvozornika za područje Općine Pašman te Ane Bitunjac za mrtvozornicu za područje Grada Obrovca. Prijedlog odluke o uvjetima, kriterijima i postupku za davanje u zakup i privremeno korištenje prostora i opreme u školskim ustanovama Zadarske županije bila je 12. točka dnevnog reda,a vijećnici su se također oko nje usuglasili.
Jure Zubčić na ovaj je Prijedlog imao nadopunu koju je prihvatio i pročelnik za školstvo Ivan Šimunić.

Zdravlje djece

Naime, ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti, postupak i kriteriji pod kojima osnovne i srednje škole kojima je osnivač Zadarska županija mogu davati u zakup i privremeno korištenje prostor i opremu. Školske ustanove mogu davati u zakup i privremeno korištenje prostor i opremu pod uvjetom da se ne ometa ostvarivanje redovitog nastavnog plana i programa. Pri davanju u zakup i privremeno korištenje školskih prostora i opreme, prednost imaju programi za djecu i mladež, što su vijećnici pozdravili.
- Drago mi je da u ovom slučaju prednost zakupa imaju programi koji su namijenjeni djeci i mladima, međutim, kako će tu moći ići i aparati za pića, zanima me je li na neki način moguće uvjetovati koja će pića biti u tim aparatima. Moramo razmišljati o zdravlju djece, svjesni smo kako djeca imaju problema s pretilošću i zdravljem, a u posljednje vrijeme je problem i s energetskim pićima koja su jako štetna, rekao je Zubčić, a za riječ se javio pročelnik Šimunić.
- Svjesni smo tog problema, ne samo kod djece već kod cijele situacije i možemo prilikom natječaja voditi računa o tome kakav će se sadržaj dati djeci, rekao je Šimunić.
Sjednica je trajala nešto manje od dva i pol sata, a usprkos nekim tehničkim problemima sve se odvijalo bez većih zastoja. Na sjednici su još prihvaćeni prijedlozi o davanju koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra u svrhu obavljanja parkirališne djelatnosti u općini Privlaka kao i u općini Tkon.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno