Polača: Za potrebe seoskog turizma izgradit će se hotel

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
polaca
Velimir BRKIĆ
DPU Kamenta zagolicat će investitore s vizijom i potrebnim sredstvima, istaknuto je na javnoj raspravi

U općinskoj vijećnici Općine Polača jučer je održana javna rasprava o prijedlogu Detaljnih urbanističkih planova uređenja zone turističkog naselja Kamenta u Polači, koja se s istočne strane naslanja na hipodrom Ravni kotari i na "staro" nogometno igralište NK Polača te pretežno poslovne zone Kakma u Kakmi. Načelnik Viktor Prtenjača uvodno je naveo da će predlagač DPU-a nastojati uvažiti one relevantne prijedloge i primjedbe koji su u interesu razvoja općine Polače. Na javnoj raspravi nazočili su predstavnici Hrvatskih šuma, Vodovoda i Gradske ispostave katastra te nekolicina zainteresiranih građana.

Autori DPU-a turističke zone Kamenta i poslovne zone Kakma - dipl. ing. arh. Mario Pezelj i dipl. ing. arh. Aron Varga, predstavnici zagrebačke tvrtke ARHEO d.o.o. - upriličili su javno tumačenje nacrta plana, a u sklopu javne rasprave koja traje do 21. ožujka. Kako se čulo, DPU Kamenta je jedan od posljednjih koraka za oživljavanje dugogodišnjih najava o etno i seoskom turizmu u Polači na površini od 20,2 hektara. Radi se o prvoj takvoj inicijativi u Zadarskoj županiji u sklopu koje će se izgraditi maksimalno 500 ležajeva, jedan ležaj na 150 četvornih metara. Predviđena je i izgradnja hotela, dok je na 50 posto zemljišta predviđena izgradnja sportsko-rekreacijskih sadržaja. Prema DPU-u predviđen je prostor za izgradnju otvorenog bazena, ugostiteljski sadržaji, javni trg, parkirališni prostor, dvije trafostanice, kanalizacijsko-vodovodna i plinska mreža, sustav odvodnje i prometnice. Postojeći vinogradi i vegetacija sastavni su dio turističke zone. Dosad utrošena financijska sredstva za izradu ovih dvaju DPU-a iznose oko 500.000 kuna.

- Sve dosadašnje najave o seoskom turizmu su bile gotovo neozbiljne. Uvažavajući pritom privatnu inicijativu i poneke pionirske pokušaje, seoski turizam u Polači tek usvajanjem DPU-a Kamenta postaje stvarnost. Štoviše, uvjereni smo da će DPU Kamenta zagolicati investitore s vizijom i potrebnim sredstvima za ovaj vid turizma, naglasio je Prtenjča dodajući kako će se u turističkoj zoni moći graditi isključivo autohtonim materijalom, pretežno kamenom bez žbukanih pročelja bungalova, a sve u skladu s lokalnom tradicijom i kulturnim naslijeđem.

Detaljni planovi uređenja turističke zone Kamenta i poslovne zone Kakma utvrđuju detaljnu namjenu površina, režime uređivanja prostora, način opremanja zemljišta komunalnom, prometnom i telekomunikacijskom infrastrukturom, uvjete za izgradnju građevina i poduzimanje drugih aktivnosti u prostoru, te druge elemente od važnosti za područje za koje se plan donosi, rekao je Prtenjača dodajući kako je u vremenu pred nama budućnost Polače i njenih naselja napredna seoska sredina sa svim komunalnim i infrastrukturnim sadržajima, primjerenim i gradskoj sredini ali bez zgrada od, primjerice, pet etaža.

Nakon odluke Općinskog vijeća o prihvaćanju DPU-ova i zakonskih procedura, Detaljni urbanistički planovi Kamenta i Kakma postat će važeći najkasnije u drugoj polovini svibnja, zaključili su Pezelj i Varga.

 

 Poslovno-stambena zona u Kakmi

Zona pretežno poslovne namjene u Kakmi proteže se na površini od 9,1 hektar. Kako u budućoj zoni postoji nekoliko imovinskopravnih problema, donošenje DPU-a je zakonska osnova za legalizaciju zemljišta. Predstavnike šest "vlasnika", čije zemljište nije legalizirano, predstavljala je opunomoćenica Nela Marić. Osim manjeg dijela zone namijenjene stambenoj izgradnji, ostalo je predviđeno za gospodarsku namjenu s pretežno tihim zanatskim sadržajem. U zoni su, osim potrebne infrastrukture, predviđene i lokacije za turistički, ugostiteljski i sportsko-rekreacijski sadržaj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno