Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Epidemija staračke populacije

Autor:

17.03.2009. 23:00
Epidemija staračke populacije

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U zadnjih nekoliko godina na svjetskoj razini bilježimo epidemiju staračke populacije. Međutim, na razini naše županije problem je nezadovoljavajuća skrb o starijim i nemoćnim osobama koja je uvjetovana nedostatkom smještajnih kapaciteta u nedovoljno razvijenom izvaninstitucionalnoj skrbi, kaže dr. Josip Kraljić
Ovisnost o drogama, kardiovaskularno zdravlje, skrb za stare i nemoćne, nasilje (smrtnost u prometu i obiteljsko nasilje) te tjelesna neaktivnost područja su koja je Županijski tim za zdravlje na jučerašnjem konferencijskom sastanku predstavio i odredio kao prioritete svog djelovanja.
Konferencijski sastanak pod nazivom “Partnerstvo za zdravlje” održan je u velikoj vijećnici zgrade Zadarske županije s ciljem upoznavanja svih potencijalnih partnera s provedbom Plana za zdravlje te s aktivnostima koje je Zadarska županija poduzela u provedbi Programa za rukovođenje i upravljanje za zdravlje.
Problem ovisnosti
Ovo je bio prvi u nizu stručno-informativnih sastanaka u području promicanja i unapređenja zdravlja građana Zadarske županije. Partnerstvo za zdravlje okupilo je 56 najboljih stručnjaka iz svih područja znanosti i društva kako bi što kvalitetnije obradili ovaj problem.
– Cilj Partnerstva je postići određene promjene u svakom prioritetnom području dugoročno do 2019. godine, rekao je koordinator Tima za zdravlje Stipe Zrilić.
Psiholog Mladen Mavar predstavio je problem ovisnosti o drogama kao jedan od prioriteta Tima zdravlja. On je rekao kako su kao problem, osim same ovisnosti, definirali i činjenicu da od prvog uzimanja sredstva ovisnosti do prvog javljanja na liječenje prosječno prođe 11 godina, dok od prvog uzimanja glavnog sredstva ovisnosti pa do prvog javljanja za liječenje prođe sedam godina. Njihov cilj je smanjiti upravo ovo drugo razdoblje na pet godina, a uz to će se na indirektan način djelovati na smanjenje ovisnika.
– U zadnjih nekoliko godina na svjetskoj razini bilježimo epidemiju staračke populacije. Međutim, na razini naše županije problem je nezadovoljavajuća skrb o starijim i nemoćnim osobama koja je uvjetovana nedostatkom smještajnih kapaciteta u nedovoljno razvijenom izvaninstitucionalnoj skrbi. Preko 600 starijih osoba čeka za smještaj u dom, rekao je doktor Josip Kraljić. On je dodao kako je prema podacima iz 2006. godine u Zadarskoj županiji 1,6 posto populacije iznad 65 godina starosti smješteno u ustanove socijalne skrbi, a tek jedan posto obuhvaćen uslugom pomoći i njege u kući. Dugoročni cilj je izvaninstitucionalnom skrbi obuhvatiti 50 posto stanovništva starijeg od 65 godina, a kvalitetnom institucionalnom skrbi tri posto.
Kraljić je govorio i o problemu tjelesne neaktivnosti. Naime, podaci pokazuju nisku tjelesnu aktivnost kod svih dobnih skupina. Naime, samo je osam posto ispitanika tjelesno aktivno u mjeri dovoljnoj da bi sačuvali svoje zdravlje, a 47 posto anketiranih je fizički aktivno najmanje 30 minuta jednom tjedno ili manje. Dugoročni cilj je povećati broj osoba koje su tjelesno aktivne s osam na 30 posto.
Zajednica koja skrbi
– U razdoblju od 2001. do 2007. godine u Zadarskoj županiji u prosjeku svake godine umire 33 do 45 osoba u dobi od 30 do 65 godina starosti od akutnog ili ponovljenog infarkta srca. Visoka je smrtnost od cerebrovaskularnih bolesti te bolesti cirkulacijskog sustava, kao i visoka invalidnost kao posljedica KVB bolesti, rekla je Franka Krajinović. Ona je dodala kako je njihov cilj smanjiti smrtnost te rizik od oboljenja u cijeloj populaciji, kao i rano otkrivanje osoba s povišenim rizikom za KVB.
Psihologinja Ana Uranija iznijela je podatak kako je u zadnjih pet godina evidentiran gotovo stopostotan porast kaznenih prijava za nasilničko ponašanje u području partnerskih odnosa (s 24 u 2004. na 47 u 2008. godini) te gotovo porast od 150 posto u roditeljskim odnosima (s 23 u 2004. godini na 57 u 2008. godini).
Kao cilj istaknuto je nastojanje da se smanji interval od stvarne pojavnosti nasilja u obiteljskom okruženju do primjene bilo kojih zaštitnih mjera na 50 posto današnjeg stanja.
Što se tiče smrtnosti u prometu, kao dugoročni cilj je navedeno do kraja 2019. godine smanjiti broj potencijalno izgubljenih godina života u skupini ozljede, trovanje i neke druge posljedice sa sadašnjih 50 posto na 30 posto.
– Zahvaljujući ovom programu postat ćemo “zajednica koja skrbi” o zdravlju svojih žitelja te na osnovu znanstveno definiranih indikatora prati stanje zdravlja, procjenjuje rizike, prilagođava rizike, prilagođava intervencije te pruža javnozdravstvene i socijalne usluge usklađene s potrebama pojedinca, zaključili su članovi Tima za zdravlje.