Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mesić podržao turistički projekt Šepurine

Autor: Damir Maričić

17.03.2009. 23:00
Mesić podržao turistički projekt Šepurine

Foto: Zvonko KUCELIN



Predsjednik Mesić je u prvom dijelu boravka u Zadru otvorio međunarodni Simpozij o kvaliteti te u razgovoru s čelnicima Tankerske plovidbe i tankerkomerca podržao zadarski konzorcij koji na prostoru vojnog objekta Šepurine hoće izgraditi turističko naselje od 220 milijuna eura
Opsežan program boravka Predsjednika RH Stjepana Mesića na području Zadra i Zadarske županije u srijedu, započeo je u jutarnjim satima službenim otvaranjem 10. međunarodnog Simpozija “Kvaliteta i procesno upravljanje” u Hotelu “Donat”. Predsjednika Mesića pratili su na zadarskom području savjetnici dr. Siniša Tatalović, Budimir Lončar i drugi, kao i saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović.
– Hrvatska kao mala zemlja ne može osvajati svijet visokoserijskim proizvodnjama poput Kine, već tražiti niše u kojima može imati svoje mjesto, naravno da potvrđenoj kvaliteti i izvrsnosti. Volio bih da vas mogu pozdraviti kazavši da mi je drago što smo se okupili u ovako velikom broju, ali ovaj odaziv pokazuje da u tom promicanju i borbi za kvalitetu još imamo problema. Prihvatio sam pokroviteljstvo nad vašim jubilarnim simpozijem, jer cijenim to što činite na promicanju upravljanja kvalitetom od osnutka Hrvatskog društva menadžera kvalitete 1996. godine, kazao je među ostalim Mesić proglašavajući simpozij otvorenim.
Kvalitetom do svog mjesta u svijetu
Sudionicima simpozija predvođenim predsjednikom udruženja Antom Jerkovićem poželio je uspjeh u radu naglašavajući da je posao koji oni promiču:
– Približavanje EU kroz promicanje temelja na kojima funkcioniraju tamošnji sustavi u gospodarstvu te društvu, kao i znanju.
Predsjednik se osvrnuo na recesiju te odnose spram eurointegracija, kao procesa koji neće i ne može biti zaustavljen.
– Koji donosi društvo bez granica i bez rata okrenuto napretku i razvoju. EU pokazuje da je umorna od udruživanja, kao što je i Hrvatska umorna od vremena pregovoranja, odgoda i provođenja reformi koje provodimo zbog sebe, a ne EU, ali druga alternativa ne postoji i mi smo za ubrzanje pridruživanja.
Odnosi sa Slovenijom, eurointegracije i recesija
Osvrnuo se i na slovenske blokade podsjećajući na tradiciju vrlo dobrih odnosa, a na kasnija novinarska pitanja kazao je kako podržava tezu da nećemo ubrzavati pristup EU odricanjem teritorija. Kazao je kako je neprihvatljivo da slovenski parlament proglašava cijelu Savudrijsku valu slovenskim morem, pa se stječe dojam da kada se netko iz Hrvatske ide kupati pred svojom kućom da mora ponijeti putovnicu.
Govoreći o recesiji kazao je kako nije za uštede kroz kresanje onih izdataka koja brže osiguravaju povrat, kao i to da potrošnja i primanja moraju zbog potrebe razvoja zadržati određenu razinu.
U Tankerskoj plovidbi
Oko 11.30 sati u Upravnoj zgradi Tankerske plovidbe održan je sastanak Predsjednika s čelnicima Tankerske plovidbe d.d. – Ivom Mustaćem, dr. Petrom Kragićem i Ivicom Čičmirom te predsjednikom uprave Tankerkomerca Darijem Jurinom i predsjednikom Nadzornog odbora Božom Jusupom.
Nakon sastanka Mesić, Mustać i Jusup obratili su se medijima.
Kako je i najavio obrazlažući razloge posjeta Tankerskoj plovidbi, odnosno susreta s njima i predstavnicima Tankerkomerca, Mesić je kazao:
– Želio sam posjetiti jednu značajnu i iznimno uspješnu hrvatsku tvrtku koja je obavila pretvorbu na jedinstven i iznimno dobrodošao način te vidjeti kakve su njihove trenutačne prilike.
– Uvjerio sam se da je riječ o kvalitetnim tvrtkama koje imaju probleme kao i svi drugi u svijetu, ali su stvorili rezerve koje će im omogućiti nastavak uspješnosti i izlazak iz krize, a također i ne miruju, već imaju nove ideje i projekte razvitka koje sam podržao.
– Mislim da su perspektive u radu neovisno o širokim razmjerima krize. Pohvalio sam i menadžment i način privatizacije. Ja ne odlučujem o regulativi i moja uloga može biti u tome da pomognem da pojedini vojni objekti koji nisu u vojnoj funkciji, a nisu komercijalizirani, budu komercijalizirani da se otvore nova radna mjesta i veći prihodi od turizma.
Udruženim snagama u projekt Šepurine
Ivo Mustać uz isticanje časti i zadovoljstva što su dočekali Predsjednika u svojoj sredini pojasnio je projekt o kojem su razgovorali:
– Razgovorali smo o našim planovima i razvoju, a ovaj razgovor nam je poticaj u tome. Novi projekt odnosi se na vojni objekt u Šepurinama koji bi mi (Tankerska plovidba op.a.), Tankerkomerc, Turisthotel, Grad Nin i poduzeće Vrana opleminili na način da bi tu izgradili turističko naselje. Feasibility studiju smo već napravili, a drago nam je što je i predsjednik, kao i mi za određivanje koncesije, jer smatramo da ne treba prodavati državno zemljište, jer sve se može uz koncesiju.
S obzirom na recesiju neće to biti ni danas ni sutra, ali želimo već sutra biti spremni kada bude moguće raditi. Time bi čitav prostor na kojem danas u Punta Skali radi Falkensteiner, pa Turisthotelov kamp i apatmani u Zatonu i naš projekt Ninskog blata, zajedno s ovim pretvorili u jednu rivijeru od Nina do Zadra i Sukošana, naglasio je Mustać, a na direktno pitanje naveo da bi okvirna vrijednost projekta bila 220 milijuna eura.
Božo Jusup kazao je da su zadovoljni i boravkom i susretom s Predsjednikom, kao i podrškom koju im je dao, što je i poticaj za borbu u ovim teškim vremenima.


 SIMPOZIJ O KVALITETI


Na Boriku u hotelu Donat održava se 10. međunarodni simpozij o kvaliteti u organizaciji Hrvatskog društva menadžera kvalitete. Predsjednik društva Ante Jurjević naglasio je pionirsku ulogu društva koje promiče europske modele upravljanja kvalitetom, najčešće u nas prepoznate kao ISO standarde, a koji obuhvaćaju i gospodarstvo, društvene djelatnosti, kao i javnu upravu. Naglasio je kako danas imamo i školovanje menadžera kvalitete, a simpoziji su dosad donijeli 276 znanstvenih i stručnih radova. Naglasio je kvalitetu kao resurs na kojem Hrvatska mora graditi svoju budućnost, odnose sa svijetom i pristup euroatlanskim integracijama. Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Ante Uglešić pozdravio je skup i naglasio značenje upravljanja kvalitetom i u obrazovnom i znanstvenom procesu istaknuvši kako i Sveučilište u Zadru implementira sustav kvalitete, ima kolegije sustav kvalitete i upravljanje kvalitetom, odjele ekonomije i pomorstva i prometa te su nositelji certifikata ISO 9001, a imaju i povjerenstvo te ured za promicanje kvalitete. Dr. Živko Kolega, gradonačelnik Zadra pozdravio je skup kao domaćin izrazivši zadovoljstvo što se o stvarima koje doprinose razvitku raspravlja u gradu koji uz dinamičan gospodarski razvoj veliku pažnju posvećuje i znanju i kvaliteti života.
Predsjednik Mesić zadžao se i na zasebnom sastanku s članovima Upravnog odbora Hrvatskog društva menadžera kvalitete.
Na upit novinara zašto župan Zadarske županije Stipe Zrilić nije na skupu, odnosno susretu s njima, Mesić je odgovorio da to treba pitati župana.