Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sprema se zagrljaj za cijeli Poluotok

Autor: Tomislav Jerak

17.03.2009. 23:00
Sprema se zagrljaj za cijeli Poluotok

Foto: Vedran SITNICA



Ove godine želimo, za razliku od prošle kada smo uspjeli ‘zagrliti’ samo dio Poluotoka, ‘zagrliti’ cijeli. U četvrtak 26. travnja održat će se predavanje na temu “Svjetlosno onečišćenje i njegove posljedice”, a to je ujedno i tematika ovih Ekodana, kazao je Končurat
U Prirodoslovno-grafičkoj školi predstavljeni su 8. po redu Ekodana. Žarko Grancarić, ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole, te profesor Edo Končurat u kratkim su crtama pokušali predočiti program nadolazećih Ekodana te ujedno ukazati na problem sve većeg onečišćenja planeta Zemlje. Ekodani će trajati od 22. travnja, kad je ujedno i Dan planeta Zemlje, pa sve do 28. travnja, a u tom razdoblju će biti provedene akcije “Zagrlimo Zemlju” i biciklijada te mnogi off programi. Akcija “Zagrlimo Zemlju” bila je provedena i prošle godine, međutim, ne toliko uspješno koliko se očekivalo. Ove bi godine trebala ispuniti sva očekivanja. Ta akcija je zamišljena kao “lanac” ljudi koji okružuju Poluotok držeći se za ruke, a time, na jedan simboličan način, sudionici pokazuju zajedničku želju za očuvanjem planeta.
– Da bismo ove godine što uspješnije realizirali Ekodane i programe vezane uz njih, odlučili smo napraviti dvije konferencije za novinare, da nam upravo vi, mediji, na jedan način budete promotor, odnosno da informirate javnost o našim akcijama, kako bi sve bilo uspješno provedeno. Naš tradicionalni ekohappening održat ćemo 22. travnja, s tim da ove godine želimo, za razliku od prošle godine kada smo uspjeli ‘zagrliti’ samo dio Poluotoka, ‘zagrliti’ cijeli. U četvrtak 26. travnja održat će se predavanje na temu ‘Svjetlosno onečišćenje i njegove posljedice’, a to je ujedno i tematika ovih Ekodana. Za subotu smo organizirali čišćenje okoliša, dok će se u ponedjeljak održati tradicionalna biciklijada, koja će početi kod Ekonomske škole na Boriku, a završiti na Ravnicama, kazao je Grancarić.
– O ovoj problematici se na zadarskom području vrlo malo govori, dok je u ostalim dijelovima Hrvatske to vrlo zastupljena tema. Radi se o relativno novoj pojavi, gradskoj rasvjeti, odnosno umjetnom osvjetljenju, koja često nije primjereno postavljena. Na ovaj način smo htjeli potaknuti građane, ali i gradske vlasti da se pokrenu u rješavanju te problematike. Rješenje je postavljanje ekorasvjete koja bi uštedjela velike količine električne energije. Tu praksu već koriste pojedini hrvatski gradovi te se nadamo da će i Zadar postati jedan od njih, kazao je Končurat.
U trajanju Ekodana bit će sastavljen i ekološki kodeks, koji će sadržavati pravilnik o ekološkom ponašanju. Nakon Ekodana bit će provedene ankete među građanima te će se na taj način uvidjeti koliko je kodeks utjecao na ekološku svijest ljudi.