Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svaku sam maslinu zasadila svojom rukom

Autor: Katarina Belić

17.03.2009. 23:00
Svaku sam maslinu zasadila svojom rukom

Foto: Adam VIDAS



Kako se trud i rad isplati pokazuju brojne osvojene medalje zadarskih maslinara na ovogodišnjoj manifestaciji “Maslina Split 2009” u Splitu, od čega su čak  tri zlatne medalje i diplome pripale Vjeri Biloglav, koja je svoju zlatnu medalju za vrhunsko ulje osvojila i prošle godine.
U konkurenciji čak 1.012 drugih uzoraka iz 14 mediteranskih zemalja, koliko ih je sudjelovalo na manifestaciji, sva tri uzorka ekstra djevičanskog maslinovog ulja Vjere Biloglav odlikovana su zlatom i ocijenjena najvišim ocjenama za kvalitetu, boju i miris, i to redom s 94, 95 i 98 bodova od maksimalnih 100 bodova.
Iako se maslinarstvom bavi tek osam godina, iza nje je niz priznanja, pa je tako za 2008. godinu uvrštena u knjigu 100 najuspješnijih maslinara Hrvatske prema izboru međunarodne manifestacije maslinara Mediterana. “Brine” o dva maslinika, od kojih je jedan smješten u Kožinu, a drugi u Zemuniku. U jednom i drugom ima točno po 70 stabala, iako je najveći dio ovogodišnje berbe ipak bio plod onih maslina posađenih u Zemuniku.
– Svaku maslinu koju imam zasadila sam svojom rukom. Ideja o sadnji maslinika se rodila još kada smo preselili iz grada u Kožino 1991. godine i odlučili ovdje i ostati. Prije odabira vrste masline koje sam zasadila dosta sam proučavala literaturu kako bih u konačnici odabrala sortu koja je najbolja za sadnju na ovom području i na ovoj vrsti tla. Tako sam na kraju odlučilaposaditi više različitih vrsta i to oblicu, levatinku, istarske bjelice, leccino, drobnicu i bužu. Prilikom sadnje pazila sam da ih pravilno zasadim, dok mi je sada glavni posao njihovo oblikovanje i održavanje redovitim obrezivanjem, kaže Biloglav.
Bez obzira na sušu, masline su i ove godine dale oko dvije tone ploda, odnosno 300 litara ulja. U branju maslina osim obitelji sudjeluje još nekoliko berača kako bi se posao berbe obavio na vrijeme, onda kada su masline “taman zrele”, što je vrlo bitno kasnije za samu kvalitetu ulja.
– Već sam puno ulja darovala a ovo što je ostalo nastojat ćemo potrošiti kroz godinu i pol dana koliko otprilike dugo ulje može stajati ako je dobro uskladišteno. Smatram da maslinovo ulje nije samo hrana već i prirodan lijek, stoga već neko vrijeme svako jutro natašte popijem žličicu ili dvije, a gotovo da nema dana da ga ne koristim u hrani kao dodatak, govori Biloglav. Nada se kako će i iduća berba biti ovako uspješna, a posebno želi izarziti zahvalnost suprugu Rudiju, koji joj je u svemu velika potpora.
– Osim svom suprugu zahvaljujem i uljari u Kožinu jer savjesno obavljaju svoj posao brinući se o pravilnom održavanju temperature i manjku ili višku vode na postrojenju, kao i zbog njihove prilagodljivosti količini posla i brzine njegova obavljanja. Sve je to vrlo važno za konačnu kvalitetu ulja, kazala je Biloglav.


 MASLINARKA I PJESNIKINJA


Osim maslina Vjeri Biloglav ljubav je i poezija, a najsretniji je trenutak kad se to dvoje spoji, kao u priloženoj pjesmi pjesmi “Princeza ispod našeg neba”. Do sada je objavila sveukupno sedam knjiga poezije, a priprema i jednu novu knjigu, priču na izvornom kožinskom dijalektu u kojoj će prikazati sva svoja sjećanja na rano djetinjstvo.
 
Maslino
kapima maestrala
si zadojena
Princezo
plemenitih korijena
 
U zagrljaju sunca
zlatnim kapima
neumorno bila optočena
kroz bujnost krošnje
blagodati plodova
za žitelje ovog vremena
i nova pokoljenja
 
U ljubavi si tu
nazdravljamo LJUBAVI
da te njen plam
ne napušta stoljećima