Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tužitelj: “Krivnja optuženika nije upitna”

Autor: Suzana Bandić

17.03.2009. 23:00
Tužitelj: “Krivnja optuženika nije upitna”


Tužitelj je istaknuo kako je neupitno utvrđeno da su optuženici počinili kazneno djelo za koje ih se tereti te da je to dokazano i pronađenom plantažom kanabisa te sadržajem izlista mobilnih telefona između optuženika dok je obrana tvrdila kako nema nedvojbenih dokaza


Na Županijskom sudu u Zadru jučer je pred Sudskim vijećem kojim predsjeda Boris Babić dovršen dokazni postupak protiv Olivera Bacalje (38), Šime Ricova (38) i Marina Dražića (27), Zadranima poznatijih po famoznoj sms poruci “polij mi stabljike”, a kojima se sudi zbog posjedovanja i uzgoja marihuane radi daljnje preprodaje ovisnicima na otoku Ugljanu.
Naime, prema optužnici zadarskog tužiteljstva Bacalju se tereti da je 17. srpnja prošle godine u mjestu Kali na otoku Ugljanu, Marinu Dražiću prodao oko 96,92 grama “trave” raspoređenih u tri paketića, a koja na ilegalnom tržištu vrijedi oko 300 kuna. Osim toga policajci su “premetačinom” njegove kuće pronašli još 46 tableta heptanona koje je, prema optužnici, namjeravao prodati zadarskim ovisnicima na ulici.
Ricova se pak, tereti da je početkom travnja, također u mjestu Kali, zasadio najmanje deset stabljika marihuane te ih je uredno uzgajao, njegovao i zalijevao više od tri mjeseca, dok ju policajci nisu otkrili.
Marin Dražić je optužen zbog posjeda i preprodaje.
Naime, prema navodima optužnice on je od Bacalje kupio najmanje 96,92 grama “trave” kako bi je prodavao ovisnicima na otoku Ugljanu.
Inače, Bacalja i Ricov su od 17. sprnja prošle godine u pritvoru, dok se Dražić brani sa slobode.
Na početku suđenja, sva trojica su se izjasnila kako se ne osjećaju krivima, a sudski su ih vještaci zbog ovisnosti o opijatima u “vrijeme počinjenja kaznenog djela”, okarakterizirali kao smanjeno ubrojive.
Zastupnik optužbe Slobodan Denona u svojoj je završnoj riječi kazao kako je neupitno utvrđeno da su optuženici počinili kazneno djelo za koje ih se tereti te da je to potkrijepljeno i svjedočenjem Marina Dražića kao i materijalnim nalazima očevida, odnosno pronađenom plantažom kanabisa. Dodao je kako se ta plantaža nalazi u blizini Bacaljine kuće što ga dodatno povezuje s njom, a da ju je prodavao drugim osobama, tvrdi Denona, dokazuje sadržaj izlista njegovog mobilnog telefona,kao i često razmjenjivanje poruka i poziva između optuženika.
Također, Denona je ustvrdio da je upravo iz sms poruka poslanih s Dražićevog mobilnog telefona razvidno da se on bavio prodajom i distribucijom droge iako je on to u svojoj obrani zanijekao.
S obzirom na to da je pronađena određena količina “trave” kod sve trojice, Denona je Sudskom vijeću predložio da ih proglasi krivima i kazni primjerenim zatvorskim kaznama.
Obrana je s druge strane tvrdila kako same sms poruke ništa ne dokazuju, a sva trojica odvjetnika za svoje su branjenike tvrdili da ih uslijed nedostatka nedvojbenih dokaza treba osloboditi optužbe ili pak osuditi na uvjetne kazne zbog posjedovanja.
Odvjetnik Šime Ricova istaknuo je kako njegovog branjenika zapravo tereti samo riječ trećeoptuženog Dražića, napominjući kako mu ne treba vjerovati jer je očito kako takvim iskazom on zapravo štiti sebe. Dražićev odvjetnik, Branimir Zorica spomenuo je njegovo teško zdravstveno stanje, tvrdeći kako on zbog toga nije bio sposoban za daljnju prodaju, dok je Gordan Nižić koji zastupa Olivera Bacalju kazao kako njegovom branjeniku nije bilo potrebno prodavati drogu s obzirom na to da je u to vrijeme bio zaposlen i pod metadonskom terapijom.
Zanimljivo je da je Oliver Bacalja suprug Lorijane Bacalja (43) koja je prije nekoliko dana na Županijskom sudu u Zadru proglašena krivom, također zbog zloporabe opojne droge te je nepravomoćno osuđena na dvije godine zatvora.
Sudsko vijeće danas će izreći presude.