Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Raštane žele Drugu, Primorac i Velebit zadovoljni Trećom ligom

Autor: Šime Ćurko

17.03.2010. 23:00
Raštane žele Drugu, Primorac i Velebit zadovoljni Trećom ligom

Foto: Vedran SITNICA



Osim Zadra od hrvatske samostalnosti samo su Raštane i Hrvatski vitez Posedarje igrali u Drugoj ligi. Raštane su u drugoligaškom rangu nastupale četiri, a Posedarci dvije sezone


Još od sezone 1997./98. Zadarska županija, izuzmu li se povremeni izleti Zadra u niži rang, nema nogometnog drugoligaša. Štoviše, od hrvatske samostalnosti samo su Raštane i Hrvatski vitez Posedarje igrali u Drugoj ligi. Raštane su u drugoligaškom rangu nastupale četiri, a Posedarci dvije sezone. Njima treba pridodati i četiri sezone Zadra u Drugoj, odnosno jednu sezonu u Prvoj B ligi, eksperimentu koji je zaživio 1995./96. i potom vrlo brzo ugašen.
Pobjeda Raštana u derbiju Treće lige na gostovanju u Dugopolju ponovno je u prvi plan gurnula problematiku u kojoj je najveće pitanje treba li Zadarskoj županiji uopće nogometni drugoligaš. S jedne strane takva bi momčad mogla biti dobar poligon za mlade igrače koji trenutačno nemaju mjesta u prvoligašu sa Stanova. Jedan drugoligaš podignuo bi razinu kvalitete i to s domaćim igračima jer u Trećoj ligi, odnosno u Raštanima, Velebitu i Primorcu ima dosta igrača koji bi se bez problema odlično snašli i u Drugoj ligi. Naravno pod uvjetom da ih je okupiti u istu momčad. Ovako ti igrači nemaju kvalitetu s kojom bi se nametnuli u Zadru, a Treća liga ipak nije natjecanje u kojem mladi igrač može tako lako napredovati, ili barem zadržati trenutačnu formu. U narodu se kaže s kim si takvi si, a u sportu je pravilo da i dobri igrači u loš(ij)oj ligi postanu – loši.
Dva i pol milijuna kuna
S druge stane, Druga HNL trenutačno prolazi kroz veliku krizu. Riječ je o natjecanju koje mnogo košta, a prihodi su minimalni.
– Naša je procjena da bi Druga liga koštala oko dva i pol milijuna kuna dok za natjecanje u Trećoj ligi trenutačno trošimo oko milijun kuna. Značajna je prednost što bismo u Drugoj ligi igrali s igračima iz naše županije, a to bi bila velika stvar ne samo za nas kao klub nego i za Zadar koji bi u tom slučaju mogao koristiti one igrače koji pokažu prvoligašku vrijednost – kaže Mišo Čirjak, predsjednik Raštana.
Nija nevažno i to što je Prva HNL sa 16 klubova sasvim osiromašila drugoligaško natjecanje budući da je očito da trenutačno nema toliko klubova koji bi mogli popuniti Prvu i Drugu HNL u kojoj ima po 16 mjesta (premda je u Drugoj ligi ove sezone tek 14 momčadi). Stoga u Drugoj ligi uglavnom igraju oni klubovi koji imaju ambiciju ući u Prvu HNL ili se pojavljuju momčadi iz malih sredina u kojima pojedini lokalni moćnici, tko zna iz kojih razloga, žele imati klub u drugoligaškom razredu. Rijetki su primjeri poput Solina, Pomorca ili Hrvatskog dragovoljca, klubova koji imaju kakvu-takvu konstantu u Drugoj ligi. Zanimljivo je u tom kontekstu spomenuti da su Raštane u sezoni 1996./97. bile druge u Drugoj ligi – jug, a godinu dana kasnije momčad se raspala i kao takva završila na posljednjem mjestu.
– U životu, a tako i u sportu ima uspona i padova i to se nije dogodilo samo Raštanima. Stoga mi nećemo pod svaku cijenu ići u Drugu ligu već ćemo prije toga dobro izračunati možemo li izdržati to natjecanje. Na polusezoni nam se činilo da je Dugopolje previše odmaklo i da nemamo velike šanse za prvo mjesto. Nakon pobjede u Dugopolje stvari su se okrenule i Raštane su zaniteresirane za ulazak u Drugu ligu, naravno ako dobijemo licenciju – oprezan je Čirjak.
Raštane ne žele na Stanove
Zanimljivo je da su Raštane lani veći dio sezone bile na vrhu Treće HNL- jug, uspjele su pobijediti i Split, današnjeg vodećeg drugoligaš, i to na gostovanju, a onda je momčad koju je tada trenirao Leoplod Burčul, neobjašnjivo loše odigrala završnicu sezone i natjecanje završila na drugom mjestu. Odjednom kao da su splasnule ambicije podgrijavane stalnim najavama ulaska u društvo drugoligaša. U međuvremenu su iz Raštana podnijeli zahtjev za licenciju za nastup u Drugoj HNL u kojoj su kao domaće igralište prijavili Stanove i iz HNS-a su na taj zahtjev dobili pozitivan odgovor. Budući da se tražio 14. klub koji bi popunio Drugu ligu (kasnije je s pozivnicom ušao Vukovar ’91) to se mjesto nudilo i Raštanima, ali iz Ravnih kotara prema HNS-u stigla je – odbijenica. Raštane Druga liga nije zanimala, iako su za to natjecanje prethodno zatražili licenciju.
– Nismo željeli igrati u Zadru iako smo zahvalni koji su nam željeli otvoriti vrata Stanova. Za nas je važno da ostanemo u Raštanima jer je to naše mjesto i zato nas Druga liga zanima samo ako je možemo igrati u Raštanima. Već smo lani imali licenciju kad je riječ o struci i financijama, a jedini problem ostaje infrastruktura. U tom dijelu smo dosta napravili i sljedeći tjedan dam dolaze predstavnici HNS-a nakon čega ćemo moći konkretnije znati kakve su šanse za drugoligašku licenciju – zaključuje Čirjak.
Primorac i Velebit nisu bili u situaciju da su o višem rangu uopće mogli razmišljati. Biograđani i Benkovčani svoje su ambicije zadovoljili u trećeligaškom natjecanju, a snove o koraku naprijed ostavili su za – bolje dane.


 ŠTO KAŽU U VELEBITU I PRIMORCU




Ivica Erlić, predsjednik Velebita:
– Zadarskoj županiji je svakako potreban drugoligaš, ali takvo što zahtijeva velika financijska izdvajanja. Lokalna zajednica ne može sama podnijeti takav teret bez makar jednog jakog sponzora koji bi bio pomognut manjim donatorima. Oko tri milijuna kuna za Velebit u Drugoj ligi je u ovom trenutku previše. Naša je realnost u bližoj budućnosti Treća liga i mi smo s tim rangom zadovoljni. Veliki nam je problem infstrastruka u koju se dugo godina ništa značajnije nije ulagalo. Za nas je od toga hoćemo li ili ne u Drugu ligu sada važnije da, primjerice, nemamo pomoćno igralište. Nismo zadovoljni s trenutačnim plasmanom u Trećoj ligi jer vjerujemo da je ovo momčad koja ima individualnu kvalitetu u rangu prve četiri momčadi lige.
Darko Banić, predsjednik Primorca:
– Za nogomet u Zadarskoj županiji jedan drugoligaš bi značio veliki korak naprijed i mi ne dvojimo je li drugoligaš potreban ili ne. Druga je stvar koji klub takav posao može i realizirati. Primorac već sada ima igrački kadar s kojim bismo mogli u Drugu ligu i da smo imali ambicija za viši rang na polusezoni bismo zadržali dva-tri igrača koji su nam otišli. No, kad je riječ o financijama i infrastrukturi u tom dijelu Primorac sada ne može dalje od Treće lige. Hoće li Grad Biograd ili netko drugi ponuditi nešto s čime bismo mogli razmišljati o drugoligaškom rang, u ovom trenutku mogu samo nagađati. Naša je glavna zadaća škola nogometa iz koje će igrači ulaziti u prvu momčad. Želja nam je nastaviti s trendom da u prvoj momčadi imamo igrače iz Biograda i bliže okolice.


 TEŠKO I DO TREĆELIGAŠA


Iz Zadarske županije trenutačno (čini se i dugoročno) mogućeg drugoligaša treba tražiti jedino među aktualnim trećeligašima, Raštanima, Primorcu i Velebitu. Za većinu ostalih nogometnih klubova i ulazak u Treću ligu bio poput otkrivanja novog svijeta. Pokazala je to lani i Polača kad je kao prvak Četvrte lige izborila izravan ulazak u Treću lige, ali na Bićinama su se zahvalili i mjesto u višem rangu otvorili kninskoj Dinari. Tu dolazimo do drugog problema, a taj je da u Zadarskoj županiji malo klubova koji uopće žele ući u Treću ligu. Tamo su svojevremeno nastupali Dragovoljac, Pakoštane, Pag, Arbanasi…, ali nitko od njih nije se profilirao kao momčad koja može biti konkurentna trećeligašima s juga.