Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Seksualnost adolescenata” u Pobjedi

Autor: Anita Ćustić

17.03.2010. 23:00
“Seksualnost adolescenata” u Pobjedi

Foto: Vedran SITNICA



Budući da je ponovo ispitivanje o znanju, stavovima i ponašanju učenika o spolnosti, provedeno početkom godine među našim učenicima, ukazalo na velik interes za edukacijom iz ovog područja, projekt se i ove godine, po drugi put, provodi u suradnji sa stručnjacima koji se bave temama vezanim uz spolno i reproduktivno zdravlje mladih, kazala je Zelić


Zadarska Privatna gimnazija s pravom javnosti i ove godine nastavlja s projektom “Seksualnost adolescenata”, a program projekta započeo je još 22. veljače i trajat će sve do kraja ožujka.
Kako doznajemo u razgovoru sa Sandrom Zelić, psihologinjom u ovoj školi i voditeljicom projekta, riječ je o nastavku uspješno provedenog projekta iz 2008. godine, u kojem su sudjelovali stručnjaci različitih profila. Ovaj put projekt se provodi u Zadarskoj privatnoj gimnaziji na učenicima drugih razreda, a sastoji se od predavanja i radionica koje obuhvaćaju različita područja seksualnosti mladih. Spomenuta predavanja i radionice se odvijaju jednom tjedno u trajanju od jednog školskog sata.
Veliki interes mladih
– Budući da je ponovno ispitivanje o znanju, stavovima i ponašanju učenika o spolnosti provedeno početkom godine među našim učenicima ukazalo na velik interes za edukacijom iz ovog područja, projekt se i ove godine po drugi put provodi u suradnji sa stručnjacima koji se bave temama vezanim uz spolno i reproduktivno zdravlje mladih.
Najvažniji ciljevi projekta su informirati učenike o spolnom i reproduktivnom zdravlju, ukazati na činjenično stanje po pitanju znanja, stavova i ponašanja mladih vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje, uključiti mlade u aktivnosti vezane uz prepoznavanje važnosti tematike spolnog i reproduktivnog zdravlja te ih potaknuti da se i sami angažiraju u aktivnostima koje bi mogle potaknuti daljnje slične projekte, pojasnila je Zelić, naglasivši da je posredno informiranje lokalne zajednice o potrebama mladih te važnosti osnivanja potrebnih centara i savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje kakvi postoje u nekim gradovima, odnosno u Splitu, Zagrebu, Rijeci, također važan cilj ovog projekta.
– S obzirom na to da su učenici uvijek pokazivali veliki interes za teme vezane uz seksualnost te da su uvijek kada bismo o tome s njim razgovarali svi rado sudjelovali i bili maksimalno koncentrirani na nastavi, odlučili smo pokrenuti ovakav projekt. Tim više što ideja o uvođenju spolnog odgoja u škole kao redovni predmet nije zaživjela pa smo ovakvo nešto procijenili kao izvrsnu priliku za pružanje mladima onog što žele, kazala je voditeljica projekta, istaknuvši da je prvi projekt bio “zatvoren” za javnost, odnosno uključeni su bili samo učenici Privatne gimnazije. No ovaj put jedan dio projekta je namijenjen svim zainteresiranim učenicima svih škola u Zadru. Riječ je, naime, o zabavno-edukativnom programu koji će se održati u petak u kinu “Pobjeda” s početkom u 11 sati.
“Znanje je užitak”
Kako pojašnjava Zelić, ovaj dio projekta, točnije program, zamišljen je kao kombinacija dvaju projekata, “Seksualnost adolescenata” i “Znanje je užitak” čiji je nositelj dr. sc. Dubravko Lepušić, koji je također jedan od sudionika programa. Osim dr. Lepušića suradnici u projektu su i mr. sc. Marina Nekić, prof. psihologije s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, dr. Ljiljana Domančić Jurić, spec. školske medicine, Stanislava Nikolić Aras, prof. hrvatskog jezika i književnosti, Maja Šimićev Filippi, prof. francuskog jezika i filozofije i voditeljica debatnog kluba Privatne gimnazije, učenici Zadarske privatne gimnazije te Irena Pavela i Marija Eva Ugrina, studentice 2. god. diplomskog studija psihologije.
– Svrha ovoga je informiranje mladih o spolno rizičnom ponašanju mlađih i starijih adolescenata na njima blizak način, kombinirajući edukativne i zabavne sadržaje. Dva su cilja ovog dijela projekta, odnosno, informiranje mladih o spolno rizičnom ponašanju te najčešćim spolno prenosivim bolestima i njihovoj prevenciji. Nastojali smo mladima kroz različite medije, odnosno, glazbu, ples, glumu, predavanja, približiti izvanškolske nenastavne sadržaje kao mogućnost aktivnog, zdravog i zanimljiva korištenja slobodnog vremena kao najbolji način prevencije rizičnog ponašanja mladih općenito, naglasila je psihologinja.
Kako je najavila, u programu u petak će nastupiti plesne skupine “Pozkok” i “Floorshakers”, prikazat će se igrokazi “Kad padne mrak”, učenika Zadarske privatne gimnazije, te predavanje “Spolno rizično ponašanje mladih”, predavača dr. sc. Dubravka Lepušića. Osim toga predavanje na temu “Psihološki aspekti seksualno rizičnog ponašanja mladih” održat će Irena Pavela i Marija Eva Ugrina, studentice 2. god. diplomskog studija psihologije u Zadru, te skeč “Crno-bijelo” koji će izvesti Ante Medić i Nadine Mičić, učenici debatne skupine Zadarske privatne gimnazije.
Za ovo događanje u petak učenici su pokazali veliki interes, a vijest o ovom događaju vrlo su brzo dojavili svojim vršnjacima u drugim školama. Kako pojašnjava Zelić, tim više što je riječ o događaju izvan škole pa iako će i ovo na neki način biti nastava, činjenica da se ne održava u školskom prostoru njima je puno privlačnija.