Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Za Svetu Katu 1,4 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

17.03.2010. 23:00
Za Svetu Katu 1,4 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Ukupna investicija za sanaciju crkve Sv. Kate po projektu iznosi 1,4 milijuna kuna. Prva faza radova, sasvim novo krovište, iznosi 150.000 kuna. Župa je za krovnu konstrukciju osigurala drvenu građu i crijep za što posebno zahvaljujem našem župniku don Pavlu Šindiji, rekao je zemunički načelnik Josip Marušić


Nakon što se ukazala potreba za što žurnijom intervencijom na krovištu crkve Sv. Kate na mjesnom groblju u Zemuniku, intenzivirali su se radovi potpune sanacije. Radove su pokrenulo Župni ured i Općina Zemunik Donji uz pomoć Konzervatorskog odjela u Zadru, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Po projektu zadarske tvrtke Struktura-projekt d.o.o. radovi su povjereni ovlaštenoj graditeljskoj tvrtki Duca d.o.o. iz Zadra.
– Ukupna investicija za sanaciju crkve Sv. Kate po projektu iznosi 1,4 milijuna kuna. Prva faza radova, sasvim novo krovište, iznosi 150.000 kuna. Krovište crkve već je dotrajalo i prokišnjava na više mjesta, stoga je bilo potrebno započeti s njegovom potpunom obnovom. Župa je za krovnu konstrukciju osigurala drvenu građu i crijep za što posebno zahvaljujem našem župniku don Pavlu Šindiji, rekao je zemunički načelnik Josip Marušić nakon što je toplim riječima zahvalio i Konzervatorskom odjelu u Zadru za transparentnost i žurnost u izdavanju nužne dokumentacije za početak realizacije ovog za Zemuničane izuzetno važnog projekta.
Stara župna crkva Sv. Katarine, djevice i mučenice, podignuta je sredinom 17. stoljeća. Godine 1853. je proširena, potom je stradala požaru i 1900. godine ponovo je obnovljena i znatno uljepšana. Oštećena je tijekom Domovinskog rata.
– Sanaciju crkve sufinancira Ministarstvo kulture koje je zasad uplatilo 100.000 kuna, dok isti iznos od 100.000 kuna očekujemo u ovoj godini. U općinskom proračunu predviđen je iznos od 350.000 kuna za daljnje uređenje, ponajprije unutrašnjosti crkve, najavio je Marušić.
Štovanje svete Kate u Zemuniku duboko je ukorijenjeno i povezuje se s donošenjem svetičinog kipa u njezino svetište. Ujedno je i jedna od najomiljenijih svetica kod vjernika diljem svijeta. Prema povijesnoj predaji, Katarina je živjela u III. stoljeću u Aleksandriji za vrijeme cara Maksimina koji je progonio kršćane. Štuje se kao pomoćnica u nevolji, za uspjeh u urodu poljskih plodova, zaštitnica je djevojaka i redovnica, učenika, učitelja, teologa, sveučilišta, filozofa, studenata, tiskara, knjižničara, arhivista, znanstvenika, pravnika i odvjetnika. Također je zaštitnica bolnica, a utječe joj se i kod bolesti svih vrsta. Ime Katarina ima svoje podrijetlo u grčkom imenu “aikaterina” sa značenjem čista.
– Svi ćemo biti iznenađeni kada vidimo novo krovište, a bit će nam još draže kada znamo da smo i sami tome pridonijeli. Da je i naša mala kaplja zasjala na crkvi Sv. Kate koju vjernički puk osobito štuje 25. studenoga moleći je za milost i pomoć u svim nedaćama s kojima se srećemo u životu, oproštenje grijeha koje svakodnevno činimo i gdje polažemo sve nade u život i na ovom i onom svijetu. Višestoljetni sveti hram zaista je zaslužio ljepši plašt, poručio je Marušić, dodajući da se obnova crkve odvija u posebnim uvjetima koji moraju udovoljavati konzervatorima.
– Unatoč recesiji ipak je za očekivati da će se i unutarnje uređenje završiti brzo te da će se za blagdan Sv. Kate u crkvi održati euharistijsko slavlje. Poslije izmjene krovišta i unutarnjeg uređenja uslijedit će uređenje i pročelja crkve, kazao je Marušić.