Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarska bolnica jedina u Dalmaciji radi EUS-FNA punkciju

Autor: Vanja Mirčeta

17.03.2010. 23:00
Zadarska bolnica jedina u Dalmaciji radi EUS-FNA punkciju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Pretraga je prvenstveno namijenjena oboljelima od tumora gušterače koji je danas jedan od najtežih oblika tumora, ali i oboljelima od tumora želuca i jednjaka


Opća bolnica Zadar od jučer je prva bolnica u Dalmaciji u kojoj se na Odjelu za interne bolesti može obaviti pretraga EUS-FNA punkcija koja je od velikog značaja u promaknuću kvalitete pružanja zdravstvene zaštite našim sugrađanima, ali i svima onima kojima se ukaže potreba za takvom uslugom iz drugih gradova.
– Ova današnja pretraga je kruna našeg dugogodišnjeg rada. Danas smo napravili pretragu koja je kombinacija endoskopije i ultrazvuka, odnosno endoskopski ultrazvuk te uzimanje materijala, odnosno uzorka tkiva za analizu. Endoskopom se ulazi u želudac te se pri tom uzima uzorak tkiva. Ova pretraga omogućava da se što prije i što bolje pomogne bolesniku. Pretraga je prvenstveno namijenjena oboljelima od tumora gušterače koji je danas jedan od najtežih oblika tumora, ali i oboljelima od tumora želuca i jednjaka. Nadamo da ćemo ovom pretragom poboljšati zdravstvenu uslugu upravo takvim bolesnicima, jer znamo da oboljeli od tumora gušterače žive u prosjeku od tri do šest mjeseci, a smatramo da napretkom u dijagnostici takvih oboljenja i 15 dodatnih dana kojih bi takvim pregledom možda dobili, znače puno. Moram istaknuti da ovu pretragu radimo jedino mi u Dalmaciji. Vjerujem da ćemo zbog toga imati puno veći broj pacijenata nego do sada, ali mi se posla ne bojimo, kazao je dr. Jadranko Turčinov, gastroenterolog u Općoj bolnici Zadar.
Oba aparata, endoskop i ultrazvuk kupljeni su donacijom zadarskih gospodarstvenika Općoj bolnici Zadar. Vrijednost aparata iznosi oko 200 tisuća eura. Ovu prigodu je dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar iskoristio da se zahvali zadarskim gospodarstvenicima na vrijednoj donaciji, ali i da najavi još jednu od strane istih u tekućoj godini, no za sada još nije htio precizirati o čemu se radi.