Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Izbori za četiri mjesna odbora u Općini Jasenice

17.03.2011. 23:00
Izbori za četiri mjesna odbora u Općini Jasenice


Nadolazeća nedjelja u Općini Jasenice je izborni dan tijekom kojeg će točno 1.574 građana s pravom glasa birali svoje predstavnike za nova vijeća mjesnih odbora za naselja Jasenice, Rovanjska, Maslenica i Zaton Obrovački. Vijeće mjesnog odbora biraju se na vrijeme od četiri godine i u ovoj općini imaju po tri člana. Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati. Općinskim izbornim povjerenstvom presjeda sutkinja Lorinda Tolić iz Prekršajnog suda.
Ovi  izbori  su važni za sve građane jer se upravo u mjesnim odborima mogu dobiti savjeti, odgovori i pomoći u rješavanju svakodnevnih problema ili pitanja vezanih za poboljšanje kvalitete okruženja i življenja u svom dijelu općine, odnosno u svom naselju. Vijeće mjesnog odbora, u skladu sa statutom, zbog raspravljanja o potrebama i interesima građana te davanja prijedloga za rješavanje pitanja od mjesnog značaja, može sazivati i mjesne zborove građana. Mjesni odbor čine svi građani koji imaju prebivalište na području tog mjesnog  odbora. Jasenički izbori koji se održavaju osam, devet mjeseci prije parlamentarnih izbora, poslužit će strankama da ujedno opipaju i puls birača.
Zanimljivo je da se na ovim izborima pojavljuju tek dvije političke stranke – HDZ i HSLS. Nerma nezavisnih lista niti HSP-a koji je zadnjih četiri obnašao, moglo bi se reći, vlast u Zatonu Obrovačkom. Naime, predsjednik tročlanog MO Maslenica je bio Mile Šarlija iz HDZ-a, MO Rovanjska Marija Rončević također iz HDZ-a, dok je predsjednik MO Jasenice presjedničku dužnost odnašao Mile Bužonja iz HSLS-a, a u MO Zaton Obrovački Šime Maričić iz HSP-a.
Neizvjesnosti jedino neće biti u Zatonu Obrovačkom jer će građani na biračkom listiću imati samo kandidacijsku listu i to HDZ-a koju predvodi Mario Modrić (Ilija), dok su preostala dva kandidata Marijo Modrić i Jovica Jokić. Na biračkom popisu ima 264 birača s pravom glasa, dok je biračko mjesto za Zaton Obrovački u kući Karla Brkića.
Mjesni odbor Jasenice obuhvaća područje naselja Jasenice (Stari dio), te zaseoke Rupine, Nadbrina, Bobija, Meki Doci, Vučipolje i Zelenikovac. U nedjelju će 428 upisanih birača iz Jasenica na biračkom mjestu u osnovnoj školi u Maslenici odlučivati o dvije liste – HDZ koju predvodi Domagoj Juričević (Pere) te Ivica Baričević i Zvonimir  Šarlija, dok je nositelj liste HSLS-a Stipe Maruna sa dosadašnjim predsjednikom Milom Bužonjom i Šimom Šimićevićem.
Mjesni odbor Maslenica obuhvaća područje naselja Maslenica i Male Vrulje, a 569 građana s pravom glasa također će zgradi škole birati između HDZ-a i HSLS-a. Listu HDZ-a predvodi dosadašnji predsjednik Mile Šarlija-Mihat te Marin Šimičević i Maja Knežević. Listu HSLS-a predvodi Antea Rupnik te Josip Maruna i Martin Maruna.
Mjesni odbor Rovanjska obuhvaća područje naselja Rovanjska, Stupica i pripadajući dio Modriča. U ovom mjesnom odboru u biračkom popisu ima upisanih 313 birača koji će pred sobom u rovanjskoj školi također imati glasački listić s dvije stranke, HDZ i HSLS. Kandidacijsku listu HDZ-a predvodi Nikola Rončević pok. Ivana dok su preostala dva kandidata Marijana Šarlija i Ante Basa. Nositelj liste HSLS-a je Zvonko Rončević te Šime Basa i Ante Matek.
U realizaciji Programa rada uz vijeće mjesnog odbora sudjeluju i radna tijela vijeća, razne udruge, ustanove, komunalna društva i, dakako, odjeli općinske uprave Općine Jasenice. Godišnjim Programom rada Vijeće utvrđuje potrebe i probleme svojih građana koji se rješavaju ili se njihovo rješavanje inicira na razini mjesne samouprave, te utvrđuje mjere i zadatke za njihovu realizaciju.
Izborna šutnja započinje večeras u 24 sata i traje do nedjelje do zatvaranja birališta, odnosno do 19 sati.