Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kamp ribolovne mladeži Hrvatske u Sv. Roku ili Vrani?

17.03.2011. 23:00
Kamp ribolovne mladeži Hrvatske u Sv. Roku ili Vrani?


Utrka za dobivanje kampa je startala a uz Lovinac, odnosno jezero Sveti Rok najozbiljniji su kandidati ribiči udruge Vrana s Vranskog jezera
U domaćinskoj atmosferi u Lovačkom domu u Lovincu sredinom veljače, sastali su se stari prijatelji na još jednoj Skupštini Udruge Pior, lovinačkih ribolovaca. Iako je Skupština bila i izborna svi “stari” zadržali su svoje mjesto, naravno bilo je razgovora o “svemu i svačemu”, ponajviše o ribi i njenom izlovu, o statusu Udruge Pior, ali i o kampu ribolovne mladeži koji bi trebao ovdje biti organiziran. Idealno mjesto na obali jezera Sveti Rok, trebalo bi biti u idućem periodu poprište ribolovne aktivnosti mladih. Hoće li tako i biti ostaje vidjeti, međutim sudeći po aktivnostima koja se čine u vezi kampa on bi lako mogao osvanuti na Svetoročkom jezeru.
Lovinački ribiči dali su povjerenje, staroj upravi, predsjedniku i tajniku. Prihvaćena su izvješća o radu za 2010. i Plan rada za 2011. Skupština je održana sredinom veljače ove godine u Lovačkom domu a nazočili su joj među ostalim i Danijel Jurjević, načelnik općine Lovinac, predsjednik ribolovnog saveza Ličko-senjske županije Željko Mataija, ravnatelj parka prirode Velebit Ivan Tomljenović.
S mladeži bi moglo i bolje
Načelnik Jurjević, nakon izlaganja Željka Mataije, istaknuo da ima dobru suradnju s ribolovnom Udrugom, ali uz male zamjerke da se slabo radi s mladeži. Načelnik Jurjević apsolutno je podržao inicijativu osnivanja kampa ribolovne mladeži Hrvatske u Svetom Roku. Istaknuo je da bi se u razgovorima s HEP-om koje bi dodijelilo zemljište, takvo što moglo organizirati. Sama lokacija na jezeru u Svetom Roku idealna je za takvo što. Potporu za osnivanje kampa ribolovne mladeži dao je i dožupan Ivica Mataija. Ovu inicijativu podržava i ribolovni savez Hrvatske s kojim je Željko Mataija održao određene kontakte.
Ribolovna udruga Pior jedna je od 9 takvih udruga u Županiji, ona je dio ribolovnog saveza koji sada čini preko 800 članova. Kad je u pitanju ribolovna udruga Pior radi se na tome da u zaštićenom dijelu prirode ta ribolovna udruga dobije svoje mjesto. Jer ono što su do sada vidjeli iz uprave za ribarstvo, pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, je to da su to itekako kvalitetne i dobre vode, u dijelu zime i proljeća dok bi ljeti ti vodotokovi presušili i nikome ne bi ništa značili. Dakle, ribolovci u ovome kraju žele da im se odobri uporaba agregata za humani izlov ribe, on je sada zakonom zabranjen. Međutim, s obzirom na to da ga imaju Ruđer Bošković pa i neki drugi za istraživanje voda, misle da ga imaju pravo zatražiti i lički ribiči budući da se zbog kontroliranog izlova ribe u depresijama velika količina vode a u njoj i riba, zadržava prepuštena na milost i nemilost, zvijerima. Lovinački ribolovci bi je agregatom ošamutili i u ispravnom stanju prenijeli u jezero u Svetom Roku i ništa više.
Nadmetanje s Vranom
U 2010. godini poribljeno je dosta na vodotokovima u Lovinačkoj općini, Općina je pomogla s 15.000 kuna, pomogao je RS LSŽ, ribolovna Udruga iz Gračaca i Park prirode. Poribljeno je isključivo s potočnom pastrvom.
– Kako bi se izgradio kamp hrvatske mladeži mnogi su se već prihvatili posla, Općina Lovinac na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu (HEP). Udruga Pior radi na pronalaženju sponzora na izgradnji ribolovnog doma, a ribolovni savez radi na popularizaciji kampa hrvatske mladeži, dakle od Osijeka do Dubrovnika. Međutim interese za kamp ribolovne mladeži iskazali su i u Parku prirode Vransko jezero, prvenstveno sportsko ribolovna Udruga Vrana, koja je isto tako kao i mi da bi se takva škola ribolova našla kod njih na Vranskom jezeru, istaknuo je Mataija.
Sada se samo postavlja pitanje, tko će bolje? Lovinčani ili Vranjani, i jedni i drugi bi trebali dati uvjete za organizaciju toga kampa. Željko Mataija kao predsjednik ribolovnog saveza iskreno vjeruje da uz pomoć gradova lokalne uprave, županijskih službi i dožupana Mataije ima snage, pameti i volje da taj kamp bude u – Ličko-senjskoj županiji.