Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Novi brod zadarske Pomorske policije

17.03.2011. 23:00
Novi brod zadarske Pomorske policije


Zadarska Pomorska policija bogatija je za još jedan brzi brod  namijenjen plovidbi unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem. Riječ je o  još uvijek bezimenom motornom brodu dugom 8,30 metara i širokom 3,20 metara kojeg  su danas promo-vožnjom uz Istarsku obalu javnosti predstavili zapovjednik broda Emil Bačić i Davor  Škibola, načelnik Pomorske policije PU zadarske.
Brod će, kako su istaknuli, svoje ime dobiti vrlo skoro, odnosno nakon što flotu obogate još jednom 18 metara dugom morskom jurilicom.
– Imamo još jedan brod kojemu nismo dali ime, pa ćemo, nakon što preuzmemo taj najnoviji, svim trima nadjenuti imena. Odabrat će ga zapovjednici ostalih brodova po već ustaljenoj praksi – rekao je Škibola pohvalivši se izvrsnim maritimnim karakteristikama broda te opremom koja garantira sigurnu plovidbu za posao koji će obavljati.
“Najmlađi član flote” gaza 0,80 metara, koji postiže maksimalnu brzinu od 36 čvorova, a putnu 27 čvorova koristit će se u svim poslovima pomorske policije, od hvatanja nezakonitog ribolova, do traganja i spašavanja na području biogradskog arhipelaga, odnosno Pašmanskog kanala i Vrgade. Zbog svoje brzine u ljetnim će se mjesecima angažirati na sprječavanju i kažnjavanju nautičara u nedozvoljenom glisiranju.
– To je šesti brod u floti zadarske pomorske policije, a do kraja iduće godine dobit ćemo još jedan – kazao je Škibola, a osobinama broda izuzetno je zadovoljan i njegov zapovjednik Emil Bačić.
Predstavljanju novog dvmotornog stakleno-plastičnog broda broda marke “stajer” nazočio je i nedavno imenovani načelnik PU zadarske Darko Car.