Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Uhićen šef Adrije Miodrag Lacić

17.03.2011. 23:00
Uhićen šef Adrije Miodrag Lacić


Miodraga Lacića, Josipa Pavlovića i Tinu Perić sumnjiči se zbog sumnjive poslovne suradnje s Podravkom, čime su iz te tvrtke nezakonito izvučeni milijunski iznosi. Danas bi uz kaznene prijave zbog zloporabe položaja i ovlasti trebali biti privedeni istražnom sucu u Koprivnici, a neslužbeno doznajemo kako im najverojatnije slijedi i zadržavanje u pritvoru do mjesec dana


Zbog sumnjivog poslovanja između Podravke i Adrije u četvrtak ujutro u Zadru su uhićeni Miodrag Lacić, direktor Adrije, njegova zamjenica i direktorica marketinga Tina Perić te financijski direktor Adrije i bivši član Uprave Podravke Josip Pavlović koji se u zadarskoj riboprerađivačkoj tvrtki zaposlio po izlasku iz pritvora zbog umiješanosti u aferu “spice”. Zadarska policija prepratila ih je u Koprivnicu gdje im se u prostorijama policije pridružio i Saša Romac, također optuživan za aferu “spice” i bivši član Uprave Podravke koji je bio zadužen za suradnju s Adrijom.
Koprivnička policija četvorku sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava tijekom višegodišnje suradnje između Podravke i Adrije u kojoj je zadarska tvrtka proizvodila riblje konzerve Eva za koprivničku. U tom su vremenu nezakonito “oprani” milijuni kuna čime je na koncu Podravka oštećena za višemilijunski iznos.
Istragu o suradnji Adrije i Podravke koprivnička je policija u suradnji sa zadarskim krimom pokrenula još prije dvije godine, a svoj epilog trebala bi dobiti kroz današnje jutro kada je, kako nam je potvrdio glasnogovornik PU koprivničke Dražen Laljek, s kaznenim prijavama planirano privođenje osumnjičenih istražnom sucu u Koprivnici.
Inače, zadarska Adrija i Podravka suradnju su započele još od 2001. godine kada su ugovor o poslovnoj suradnji kojim koprivnička tvrtka preuzima distribuciju ribljih konzervi potpisali čelnici Adrije i Podravke Miodrag Lacić i Darko Marinac, a nedugo potom vodili su se i pregovori o tome da Podravka za 50-ak milijuna preuzme Adriju. S time se, međutim, nije složio Nadzorni odbor Podravke na čelu s Božom Prkom, pa Podravka 2006. od Adrije kupuje najjači riblji brend Evu za iznos od 15,5 milijuna kuna. Istodobno se potpisuje ugovor o uslužnoj proizvodnji prema kojem Adria i dalje proizvodi riblje konzerve Eva, a za što se koprivnička Podravka obvezala isplaćivati određeni iznos po jedinici proizvoda.
No, vrlo brzo iskrsnuli su problemi jer nelikvidna i dugovima pritisnuta Adria nije imala sredstava za isplate plaća radnicima, plaćanje ribarima za sirovinu i drugim partnerima od kojih je kupovala lim za konzerve, ulje i ostale potrebne sastojke. Podravka je i tada uskakala u pomoć s pozajmicama, ali se pokazalo da te isplate nisu obavljane do kraja transparentno.
Slično je bilo i s najmom skladišta za ribu u Gaženici od Lacićeve tvrtke Dalmacija riba koju je vodila privedena Tina Perić. Najam tog skladišta plaćala je Podravka u visokim mjesečnim iznosima, premda je prema ugovoru između Podravke i Adrije to bila čvrsta ugovorna obveza zadarske tvrtke. Navodno je najviše novca nezakonito izvučeno vođenjem dvojnih poslovnih knjiga o skladištenju repromaterijala, odnosno kalu napravljenom u proizvodnji na način da se prikazivalo i do 20 posto kala, umjesto uobičajenih pet posto. Višak sirovine, kako doznajemo od insajdera, korišten je za proizvodnju konzervi za BiH.


 NO TRAŽI RJEŠENJE ZA NASTAVAK POSLOVANJA




Kako ne bi nastala veća šteta, odnosno kako bi se premostili novonastali problemi i sačuvala radna mjesta za 350 zaposlenika, jučer se unutar “obezglavljene” Adrije neformalno sastao Nadzorni odbor. Službeni sastanak trebao bi se održati danas tijekom dana kada članovi odbora budu imali sve podatke i informacije vezane za uhićenje čelnika i plan budućeg rada.


 LACIĆ NEGIRAO MOGUĆNOST “PRANJA” NOVCA


Zanimljivo je spomenuti, kako je prošle godine, svega dan nakon uhićenja vezanih za aferu Spice, vlasnik i direktor Adrije sazvao konferenciju za novinare i javno se ogradio od mogućnosti da je Podravka kroz Adriju izvlačila novac ili da je netko iz Adrije umiješan u tu aferu. Lacić se tada pozvao i na nalaze inspekcijskih organa države (Porezne uprave i Financijske policije) koji su tri tjedna prije uhićenja petorke temeljito i kompletno istražili odnose Podravke i Adrije. Kazao je da je Podravka nekoliko puta više uložila u marketing i razvoj distribucije brenda EVA, nego što je platila Adriji za tadašnju vrijednost marke. Pojasnio je da Adrija nije bila tada u stanju ulagati u isto i bilo nas je u Adriji strah u to vrijeme za budućnost marke EVA.
– Marka je bila u vlasništvu Podravke pa je normalno da ista kompanija za proizvodnju svoga brenda pomaže oko nabave sirovine i repromaterijala, a Adrija kao “outsorcing” partner za izvršenu uslugu proizvodnje za isti brend dobije isključivo i jedino zasluženu naknadu u obliku plaćanja za istu uslugu – podcrtao je tada između ostalog direktor Miodrag Lacić.