Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KUD-ovi se upoznali s tradicijskom kulturom

Autor: Vanja Mirčeta

17.03.2013. 23:00
KUD-ovi se upoznali s tradicijskom kulturom

Foto: Vedran SITNICA



Kroz seminar ćemo proći cijelu građu, proučiti tradicionalne plesove, ukazati na važnost očuvanja te kulture te vratiti određene stvari na pravo mjesto, stilski, ali i po drugim karakteristikama te se nadam da ćemo u tome uspjeti, istaknuo je Vidoslav Bagur, suradnik zagrebačke Međunarodne smotre folklora i predavač u Školi hrvatskog folklora


Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, a u organizaciji Hrvatskog sabora kulture proteklog vikenda u odjelu Narodnog muzeja Zadar održan je Seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom “Narodna baština Ravnih kotara i Bukovice”. Predavači na seminaru bili su prof. Vidoslav Bagur, suradnik zagrebačke Međunarodne smotre folklora i predavač u Školi hrvatskog folklora te dr.sc. Jasenka Lulić-Štorić, viša kustosica Narodnog muzeja Zadar. Oni su 43 sudionika iz 20-ak KUD-ova s našeg područja kroz segmente plesa, glazbe i tradicijskog odijevanja (narodne nošnje) upoznali s tradicijom navedenog područja te tu narodnu baštinu u što većoj mjeri pokušali približiti sudionicima.
– Seminar je organiziran za sve ljude koji se bave tradicijskom kulturom Ravnih kotara i Bukovice, ali i za ostale zainteresirane. Kroz seminar ćemo proći cijelu građu, proučiti tradicionalne plesove, ukazati na važnost očuvanja te kulture te vratiti određene stvari na pravo mjesto, stilski, ali i po drugim karakteristikama te se nadam da ćemo u tome uspjeti. Pokušat ću što sam desetljećima učio vratiti u opticaj s naznakama što bi trebalo promijeniti, a na što staviti naglasak. Danas živimo u doba kada je UNESCO veliki dio tradicijske kulture ovog kraja proglasio zaštićenim. To što je svijet zaštitio sada ostaje na nama da zaštitimo i sačuvamo.
Seminar je osmišljen po kategorijama te se građa prolazila vezano uz različite lokalitete navedenih krajeva.