Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Lijekovi u Hrvatskoj lani odnijeli 24 života

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

17.03.2013. 23:00
Lijekovi u Hrvatskoj lani odnijeli 24 života

Foto: Adam VIDAS



Broj smrtnih slučajeva dovedenih u vezu s nuspojavama lijeka bio je trostruko veći nego godinu ranije, a broj hospitalizacija povezanih s ozbiljnim nuspojavama lijeka povećao se sa 200 na 300
U čak se 36 smrtnih slučajeva u 2012. godini posumnjalo da je smrt nastala kao posljedica nuspojave lijeka. U dva je slučaja bila riječ o suicidu, u dva o slučajnom trovanju lijekom, a u jednom slučaju o fatalnoj reakciji preosjetljivosti na lijek. U 19 se slučajeva nakon istrage zaključilo da je lijek mogao pridonijeti smrtnom ishodu, a u 12 da to najvjerojatnije nije slučaj. U sedam slučajeva, naime, smatra se da povezanost nije vjerojatna, a u pet je slučajeva isključena svaka veza nuspojave i smrti pacijenta – stoji u izvješću Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o nuspojavama u 2012. godini.
Broj smrtnih slučajeva dovedenih u vezu s nuspojavama lijeka bio je trostruko veći nego godinu ranije, a broj hospitalizacija povezanih s ozbiljnim nuspojavama lijeka povećao se sa 200 na 300. U HALMED-u to povećanje, međutim, smatraju posljedicom aktivnijeg prijavljivanja nuspojava, a ne realnim povećanjem neželjenog djelovanja lijekova. Kod spomenutih smrtnih slučajeva, mahom se radilo o bolesnicima s teškom zloćudnom bolešću. Najviše se nuspojava prijavljivalo uz lijekove za živčani sustav, antibiotike i cjepiva, te lijekove za tlak i srce.
U 2012. godini HALMED-u je podneseno ukupno 1.923 prijava sumnji na nuspojave, za šest posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Od tog broja, 94 prijave su iz kliničkih ili postmarketinških ispitivanja, a 1.784 prijave podnijeli su zdravstveni radnici, pacijenti ili farmaceuti.