Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Propuštena velika prilika, posljednje kolo kao finale

Autor: Roman Morović

17.03.2013. 23:00
Propuštena velika prilika, posljednje kolo kao finale

Foto: Vedran SITNICA



Zadar je u Mađarskoj propustio veliku priliku da osigura izbjegavanje posljednjeg mjesta u ABA ligi, bez obzira na ishod utakmice posljednjeg kola. Momčad Ante Nazora nije bila prava, posebno u obrambenom segmentu, o čemu najbolje svjedoči 90 primljenih poena. Nedovoljno agresivnosti rezultiralo je, između ostalog, sa devet trica domaće momčadi, ali i velikim brojem polaganja, od čega je mnogo bilo uz prekršaj. Sve te propuste u napadu nije bilo moguće nadoknaditi. Sinoćnja predstava Zadra bila je daleko od one tjedan dana ranije protiv Radničkog na Višnjiku. Rezultat toga je da se borba za ostanak u regionalnom društvu sljedeće sezone svela na jednu utakmicu. U subotu od 20 sati na Višnjiku će gostovati Split, koji ima omjer 8-17, kao i Zadar. Tko pobijedi ostaje, tko izgubi ispada. Bit će to klasično finale.
Domaći su bolje otvorili utakmicu, te koševima Bella, Florencea (koš-faul u kontranapadu) i Badera u dva navrata poveli pet razlike. No, Thorne i Ramljak (koš-faul) su vrlo brzo izjednačili na 7:7 pa je cijela prva četvrtina protekla u izjednačenom ritmu. Samo su pred kraj Mađari još dvaput poveli četiri razlike, ali je nakon deset minuta igre rezultat bio neriješen, 23:23. Zadrani u tom razdoblju nijednom nisu poveli, najviše zato što u obrani nisu bili na željenom nivou, ali su raspoloženi Delaš sa osam poena, te Kaštropil, Travis i Nurkić držali priključak. Ovaj potonji je donio gostima i prvo vodstvo na otvaranju druge dionice. Zabio je za 23:25 pa nakon koš-faula Šehovića i za 26:27. Onda je stigla i Vrbancova trica za 28:30, ali se Zadar nije uspijevao značajnije odvojiti. Simon i Trepak vratili su vodstvo Szolnokiju pa Travis, Vrbanc i Delaš opet Zadru, 34:36. Tada se dogodila prva veća serija domaćeg sastava. Četiri poena vezao je Kalve, Bader pridodao dva bacanja, a Bell poentirao za +6, 42:36 i natjerao Nazora da pozove minutu odmora. Šehović je novim koš-faulom kompletirao seriju svojih 11-1 pa su otišli i na dotad najvećih +8, 45:37. Ipak, prvo poluvrijeme zaključio je Delaš svojom drugom tricom i u svlačionice otišlo pri rezultatu 45:40. Imali su “plavi” priliku da dodatno smanje zaostatak na početku treće četvrtine, ali je Travis realizirao samo jedno, a Kaštropil nijedno slobodno bacanje. Onda je promašio i s poludistance i vrlo brzo je stigla kazna.
Zadrani su izvodili loptu ispod protivničkog koša i uručili je ravno u ruke Bellu, koji je u kontranapadu lagano položio, da bi Horvath tricom prvi put odveo „bijele” na dvocifrenu razliku, 52:41. Zato je Nazor je već u 23. minuti morao pozvati time-out. Travis i Nurkić smanjili su na 52:45, no Florence pogađa još jednu tricu za +10. Američki razigravač stvarao je najviše problema zadarskoj obrani, dok Dwight Thorne nije bio na razini prošle utakmice pa je veći dio vremena proveo na klupi. Išlo je zato u napadu Delaša, a razigrao se i Vrbanc. Na njegovu tricu i dvicu je, međutim, istom mjerom odgovorio nezaustavljivi Florence (61:52). Pritom je Zadar imao priliku da smanji na -3, ali je Krasić promašio šut za tricu preko ruke. Ivanov (bacanja) i opet Vrbanc vratili su na pet razlike, 61:56, no domaći su nastavili pogađati iza linije 6,75. Šehović je ubacio težak šut s istekom napada za 64:56. Još jednu priliku da uhvate priključak gosti su propustili na kraju treće dionice. Delašev dalekometni šut je iscurio pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo, 65:59.
Po nepisanom pravilu “ne daš – primiš” opet je stigla kazna. Brandon Gay zabio je prvi koš na utakmici i to tricu, kojom je najavio svoju seriju. Odmah potom pogodio je i za dva pa nakon Vrbancovih penala, opet za tri, 73:61. Njegov su nalet pokušali zaustaviti Vrbanc (trica) i Travis, no Amerikanac je pogodio treću uzastopnu tricu pa iskoristio izgubljenu loptu protivnika i u kontri izborio bacanja za novih +12, 78:66. Ramljak, Delaš i Travis smanjili su na -7, 80:73, no bez prave obrane bilo se teško vratiti u igru. Nakon što se Horvath prošetao i položio, Bell je poentirao uz prekršaj i zadržao svoje na dvocifrenoj prednosti. Posljednju nadu Zadranima, ako je se takvom uopće može nazvati, vratio je Vrbanc košem za 83:75. No, nakon što je domaći trener na 2,42 prije kraja pozvao minutu odmora, Florence je još jednom probio protivnički reket i položio za 85:75. Travis je promašio oba penala i to je definitivno bio kraj zadarskih nadanja. Za kraj, Florence je po tko zna koji put zabio koš faul i tako dobio posve zaslužene ovacije s tribina.