Dionice Tankerske plovidbe povlače se sa Zagrebačke burze

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Na izvanrednoj Glavnoj skupštini Tankerske plovidbe d.d. većinom dioničarskih glasova usvojena je odluka o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze, a što je i bila jedina predložena točka na dnevnom redu Skupštine.

Skupština je ipak trajala gotovo tri sata, a odazvalo joj se 64 nositelja dionica. Usvajanje ove odluke bilo je očekivano jer je u specifičnoj pretvorbi Tankerske plovidbe zaklada u ime svih zaposlenih vlasnik 83 posto dionica, dakle dovoljno za svaku odluku. Skupštini se ipak odazvalo dosta malih dioničara koliko zainteresiranih za sudbinu tvrtke toliko i svojih dionica.

Za odluku o skidanju dionica s redovne burzovne kotacije bilo je  520.345 dioničkih glasova, a protiv nje 26.921, odnosno 123 suzdržana,  te je odluka usvojena. Tankerska plovidba d.d. inače ima 626 385 dionica. Sama zaklada drži 519.104 glasa.

Novinarima nije bila dopuštena nazočnost sjednici a o njenim odlukama i tijeku informaciju smo dobili od Marija Pavića predsjednika uprave, te članova poslovodstva.

- Bilo je puno diskusije ali u okviirma parlamentarizma, i puno pitanjam i traženja informacija. Imali smo i kontraprijedlog iznesen na samoj  sjednici.

Dioničar Helio Kamber dao je protuprijedlog koji glasi: „Predlažem da se „Ad.2. Odluke o povlačenju dionica", dopuni sa III. pasusom koji bi glasio: III. Društvo će dionice uvrstiti u Multilateralnu trgovinsku platformu-Fortis, Zagrebačke burze te će do kraja 2014. godine kontinuirano otkupljivati vlastite dionice u trezor po cijeni ne višoj od one definirane u pasusu II. ove Odluke."

- Ta odluka nije usvojena. Mogu kazati da o tome nismo prethodno razmišljali i da se o njoj da misliti, pa je možda i razmotriti na sljedećoj Skupštini.

 No iz samih diskusija jasno je razvidno da će na alaternativnoj platformi - Fortis trgovati, jer je niz malih dioničara najavio otvaranje. Dakle na toj će platformi dioniočari moći prodati dionice.

 O trećoj mogućnosti koja je za sad hipotetska, makar je razlog ove odluke o skidanju dionica sa Zagrebačke burze, nije se puno govorilo.

Namjera je Tankerske plovidbe obznanjena u pozivu na Skupštinu osnovati novo društvo, potencijlano nazvano Tankerska 2. Ono bi upravo zbog prikupljanja kapitala na tržištu, a zbog ulaganja i osnovali ovo društvo. No o tome se nije govorilo jer je stvar za sad hipotetska:

 - No, nastojat ćemo novo društvo osnovati u tom roku od dva mjeseca do kad i ovo moramo provesti s malim dioničarima kako bi imali alaternativu, kazao nam je Pavić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno