Grgur Ninski povezao Split, Nin i Varaždin

Slika korisnika admin
Autor: 
FAH

Uklanjanjem posljednje skele u utorak je u Splitu otkriven obnovljeni spomenik Grguru Ninskom, rad najvećega hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a tom je prigodom predstavljen i projekt "3 Grgura" kojim će se uspostaviti kulturna suradnja Splita, Nina i Varaždina, hrvatskih gradova u kojima je postavljen taj spomenik.

Oštećenja na spomeniku visokom 8,5 metara popravljana su od lipnja 2014., u što je, kako je rečeno, uloženo 760 tisuća kuna.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, ninski Emil Ćurko i varaždinski Goran Habuš  zajedno su  nosili plakat s likom Grgura Ninskog i natpisom "Split, Nin, Varaždin", a splitski je gradonačelnik tom prigodom istaknuo da spomenik ninskom biskupu simbolizira hrvatstvo i hrvatsku povijest.

Ninski gradonačelnik Ćurko podsjetio je da je spomenik Grguru Ninskom tom gradu donirao Varaždin 1961. godine, o 1100. obljetnici Krešimirove povelje, te da je Split te godine Ninu donirao novac za obnovu Gradskih vrata.

"Split, Nin i Varaždin ponosni su na povijest hrvatskog naroda i hrvatske države, a u Ninu je prvi put priznata hrvatska država", istaknuo je Ćurko i izrazio zadovoljstvo što nakon 45 godina ponovno oživljava suradnja tih triju gradova.

Varaždinski gradonačelnik Habuš istaknuo je da su Split, Nin i Varaždin, koji imaju spomenike Grugura Ninskog, veliki kulturni i povijesni hrvatski gradovi. "Ta tri grada imaju bogatu kulturu i povijest važnu za Republiku Hrvatsku, a Varaždin je svojevremeno bio i glavni grad Hrvatske", dodao je Habuš.

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević najavio je da će u sklopu suradnje pod nazivom "3 Grgura" Split, Nin i Varaždin u godini organizirati po jedan tjedan kulturnih događaja na kojima će sudjelovati kulturni djelatnici iz tih gradova. "Želimo da to bude manifestacija po kojoj će ta tri grada biti prepoznatljiva", istaknuo je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno