Promjena zakona "pomela" suhu marinu u Stankovcima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

U lipnju 2008. godine u propulzivnoj Poslovnoj zoni Novi Stankovci dočekali su ulazak još jednog zanimljivog ulagača - tvrtka Mehanic Nautic iz Murtera otvorila je servisni centar za brodske motore uz suhu marinu za 200 brodica koje su u zoni trebale biti smještene u zimskim mjesecima. Najave su bile impresivne, očekivao se i dolazak elite nautičke industrije iz cijeloga svijeta. Vlasnik Ante Kovačević, koji je već posjedovao marinu u Murteru, u ovaj je posao uložio 3,5 milijuna eura, no već godinu dana kasnije zbog cijelog niza okolnosti vizije o prosperitetu ove branše u stankovačkoj zoni propale su. Dijelom je za to zaslužna globalna kriza, no ipak većim dijelom izmjena zakona o porezu na plovila koji je zbog nepovoljnosti pomeo gotovo sve tvrtke koje su se bavile ovim poslom.

Sedam godina od osnutka stankovačka zona broji sedam više ili manje uspješnih tvrtki te nekoliko otpisanih među kojima je i pompozno najavljivana Mehanic Nautic.

- Ta je tvrtka na žalost ubrzo nakon otvaranja propala. Zbog izmjene zakona o porezu na mala plovila jednostavno nisu mogli više biti konkurentni na tržištu, a osim toga pala je i potražnja za njihovim proizvodom. No u poslovnom svijetu je na žalost puno nepredvidivosti. Mi u Općini ipak možemo biti zadovoljni jer smo samo od poreza iz prošle godine u ovu prenijeli dobit od 3,5 milijuna kuna, kaže nam Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci.

Za Mehanic nautic na Trgovačkom sudu u Zadru pred sutkinjom Terezijom Goreta 14. svibnja održat će se dražbeno ročište na kojem će se prodavati imovina tvrtke. Na popisu nekretnina i pokretnina nalazi se poslovni građevinski objekt ukupne površine 13.792 m2, u naravi hala površine 4.583 m2, poslovna građevina površine 1.595 m2 i dvorište od 7.614 m2, gdje se nalazi nedovršena marina na suhom, a sve to po početnoj cijeni od 2.494.104,88 eura u kunskoj protuvrijednosti. Inače, na toj je nekretnini upisano razlučno pravo u korist Erste&Steiermarkische bank d.d. Na listi pokretnina koje će se prodavati na prvom dražbenom ročištu su dva neregistrirana priključna vozila, teretni automobil Volkswagen Caddy 1,9 SDI, oštećen, neregistriran, nije u voznom stanju, osobni automobil Volkswagen Touareg R5 TDI, teretni automobil Renault Master trenutno odjavljen i neispravan po početnoj cijeni od 123.003,37, osobni automobil Nissan juke 1,6 acenta sport pack, po početnoj cijeni 87.572,25 kuna, otvorena autoprikolica po početnoj cijeni od 3.883,93 kuna te razna uredska oprema po početnoj cijeni 563.118,49 kuna. Na popisu se nalazi i roba na skladištu koja podrazumijeva rezervne dijelove za brodice i motore ukupne početne vrijednosti u iznosu od 774.073,64 kuna te oprema za life fitness po početnoj cijeni od 217.661,07 kuna ukupno.

Pravo sudjelovanja na usmenoj javnoj dražbi imaju sve domaće pravne i fizičke osobe kao i inozemne osobe pod zakonskim uvjetima, a koje su prethodno uplatile jamčevinu i dostavile dokaz o uplati jamčevine te podnijele prijavu za nadmetanje. Prodaja se obavlja po načelu "viđeno-kupljeno", te se naknadne pritužbe isključuju, stoji u naznaci uz objavu oglasa za javnu dražbu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno