Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Električne i klasične bicikle od Poluotoka do Gaženice

18.03.2019. 12:03
Električne i klasične bicikle od Poluotoka do Gaženice


Poznate su lokacije na kojima bi se uskoro trebale postaviti bicikle za iznajmljivanje. Bit će to: parking na Branimiru, Luka Gaženica, Autobusni kolodvor, Bili Brig (pokraj tržnice), ispred menze Sveučilišta u Zadru  i  Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.
Podsjetimo, riječ je o projektu za koji je Grad ishodovao sredstva iz nekoliko izvora, uključujući i sredstva iz EU, konkretno Europskog fonda za regionalni razvoj, programa transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014. – 2020.


Dostupniji i ekološki prihvatljiviji javni prijevoz
– U tijeku je postupak javne nabave za uspostavu sustava za iznajmljivanje električnih i klasičnih bicikli koje bi se trebale postaviti na šest lokacija, na parkingu Branimir, u  Luci Gaženica, na Autobusnom kolodvoru, pokraj tržnice na Bilom Brigu te na dvije lokacije Sveučilišta u Zadru,  ispred menze i Novog kampusa. Po finaliziranju građani i turisti će biti u prilici koristiti jednostavniji, dostupniji i ekološki prihvatljiviji javni prijevoz kao jednu  od naših važnih odrednica,  u skladu sa Strategijom razvoja grada te EU načelima održivog razvoja grada. Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja u užem gradskom središtu te pozicioniraju grad kao poželjnu cikloturističku destinaciju, doprinose zaštiti okoliša te obogaćuju turističku ponudu, naglašava pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić.
Procijenjena vrijednost projekta je 813.520,00 kuna (bez PDV-a), od čega Ministarstvo turizma osigurava 118.200,00 kuna, ZADRA NOVA kroz projekt Chesnut 283.520,00 kuna te preostali iznos osigurava Grad Zadar.


Zajednički postupak javne nabave
Erlić pojašnjava kako je dio sredstava  osiguran kroz projekt "Zadar e-Bike" za čiju su realizaciju Gradu Zadru odobrena bespovratna sredstva Ministarstva turizma, iz Fonda za razvoj turizama, temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini.
– Uz ova sredstva za nabavku bicikli dodana su i sredstva Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kroz EU projekt "CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport" sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, programa transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014. – 2020. U cilju racionalnijeg korištenja sredstava i administrativnih kapaciteta te postizanja povoljnijih uvjeta nabave, obzirom na specifičnost predmeta nabave Grad Zadar i javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije  ZADRA NOVA suglasno su odlučile zajednički provesti javnu nabavu. Grad Zadar je određen kao nositelj postupka predmetne nabave te isti provodi u ime i za račun sudionika zajedničke nabave. Dakle Grad Zadar nabavlja četiri stanice, a ZADRA NOVA dvije stanice, rezimira pročelnik i dodaje da bi sve trebalo biti kako je navedeno, no kako nije isključeno da zbog tehničkih mogućnosti možda promijene neku od lokacija.