Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZAZOVI Suočavanje sa stresom, gubitkom partnera, odlaskom u mirovinu

18.03.2019. 12:54
IZAZOVI Suočavanje sa  stresom,  gubitkom  partnera,  odlaskom u  mirovinu


Služba za mentalno zdravlje  i prevenciju ovisnosti Zavoda  za javno zdravstvo Zadar osmislila je projekt pod nazivom ''Izazovi u  zlatnim godinama'', namijenjen osobama treće životne dobi kako bi se  ovoj populaciji stanovništva ponudile nove spoznaje o temama od  njihova interesa. Služba pri ZJZ Zadar je ovaj projekt, koji organizira u  suradnji s Maticom umirovljenika Zadarske županije, predstavila krajem  siječnja u Gradskoj knjižnici Zadar, kada je održano predavanje na temu  uloge bake i djeda u životu djeteta.


Ciklus psihoedukativnih radionica
O kakvom je projektu riječ, koje teme su ciklusom obuhvaćene, te kako je došlo do suradnje s Maticom umirovljenika upitali smo Doru Srdelić Ljubičić, prof., kliničku psihologinju, psihoterapeutkinju i praktičarku  terapije igrom iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.
– Ciklus psihoedukativnih radionica „Izazovi u zlatnoj dobi“ namijenjen umirovljenicima odnosno osobama starije životne dobi, jedna je  od aktivnosti našeg projekta „Mentalno zdravlje za sve“, financiranog u  okviru raspoloživih sredstava RH  iz dijela prihoda od igara na sreću za  koji se kontinuirano natječemo svake godine, kaže psihologinja Dora  Srdelić Ljubičić, te navodi kako su projektne aktivnosti usmjerene na različite oblike prevencije mentalnih poremećaja (univerzalnu, selektivnu  i indiciranu prevenciju), te očuvanje i promicanje mentalnog zdravlje  svih dobnih skupina, kako mu i samo ime govori.
– Radionice za umirovljenike održavat će se tijekom trajanja projekta  do kraja ove godine, a nadamo se i nakon toga kontinuirano, s obzirom  da svake godine apliciramo za projekt.
Mlade kolegice psihologinje Rebeka Škulić i Lucija Alvir, koje su u  našoj Službi na stručnom osposobljavanju i kojima sam mentorica,  došle su na ideju o provedbi psihoedukativnih radionica za osobe starije  životne dobi. Razmišljajući o tome na koji način bi se ideja mogla realizirati, odlučile smo kontaktirati udruge umirovljenika. Tako smo kontaktirali županijsku Maticu umirovljenika, koja okuplja umirovljenike i  njihove udruge u našoj županiji, jer nam se takav oblik suradnje činio  prihvatljiv s obzirom da bismo radionice mogli održavati u prostorijama  pojedinih udruga, dakle, dolazili bismo k umirovljenicima umjesto da  oni dolaze k nama. Predsjednik županijske Matice umirovljenika Milivoj  Dujela bio je izuzetno otvoren za našu suradnju i pomogao nam svojim  prijedlozima i iskustvom, a dobili smo podršku i Zadarske županije, ističe Dora Srdelić Ljubičić.


Različite teme
Krajem siječnja projekt je započeo predavanjem u Gradskoj knjižnici  Zadar gdje je predstavljen udrugama, a održano predavanje o ulozi baka  i djedova, doznajemo dalje, bilo je izvrsno prihvaćeno i posjećeno. Dobar odnos s unucima, naime, vrlo pozitivno utječe na mentalno zdravlje  djece, ali i djedova i baka i ta je poruka poslana na ovoj prvoj u nizu radionica/predavanja.
– I ovim putem želimo pozvati udruge koje okupljaju umirovljenike i  osobe starije životne dobi da nam se jave, ukoliko žele da se ove radionice održe za njihove članove. Radionice se održavaju bez naknade, a mogu se provoditi i u domovima za osobe starije životne dobi.
Isto tako, planiramo surađivati i s Odjelom za psihologiju Sveučilišta u  Zadru, odnosno s dr. sc. Ivanom Tucak Junaković koja se bavi ovom tematikom u okviru kolegija Psihologija starenja, kao i sa studentima  psihologije, kaže dalje psihologinja Srdelić Ljubičić.
Teme obuhvaćene ciklusom ''Izazovi u zlatnim godinama'', osim uloge bake i djeda u životu djeteta, još su suočavanje sa stresom u starijoj  dobi, suočavanje s gubitkom (smrt partnera, bolest), prilagodba na  promjene pri umirovljenju, te važnost mentalnog zdravlja u starijoj dobi.
– Želja nam je bila obuhvatiti različite, a opet povezane teme koje smatramo važnima i koje mi psiholozi možemo na dobar i kvalitetan način  izložiti, a da pri tom korisnici dobiju nešto za sebe, nauče nešto novo, osvijeste ono čega ranije nisu bili svjesni i kroz to se razvijaju. Sam sadržaj  radionica može se mijenjati i prilagođavati ovisno o interesima i potrebama korisnika, a otvoreni smo i za prijedloge samih umirovljenika, odnosno osoba starije životne dobi, kaže Dora Srdelić Ljubičić i naglašava  kako čovjek kroz cijeli svoj životni vijek može upoznavati sebe.




Važnost dobrog mentalnog zdravlja
– Naša je zadaća ljude educirati o vlastitim psihičkim procesima i ponašanjima kroz psihoedukaciju, podržati zdrava ponašanja, a minimizirati ona rizična kroz promociju zdravlja, te im po potrebi i pomoći mijenjati neodgovarajuće oblike ponašanja kroz savjetovanje. Zdravlje starijih osoba, naime, predstavlja sve veći izazov suvremenog društva zbog  stalnog porasta udjela starijeg stanovništva u ukupnom stanovništvu,  produženja životnog vijeka, te sve veće zastupljenosti kroničnih bolesti  prisutnih kod starijih osoba. Izuzetno je važno podržati zdravo starenje i  raditi na očuvanju i unapređenju kvalitete života starijih osoba u čemu je  mentalno zdravlje neizostavno, naglašava psihologinja Srdelić Ljubičić,  ističući kako je dobro (pozitivno) mentalno zdravlje stanje u kojem osoba ostvaruje svoje potencijale, može prevladati stres svakodnevnog života i raditi produktivno.
– Obilježja dobrog mentalnog zdravlja su optimizam, energičnost, vitalnost, dobro socijalno funkcioniranje, dobro kognitivno funkcioniranje, visoko samopoštovanje i zadovoljstvo životom. Stoga se na našim  radionicama bavimo temama poput stresa, prilagodbe na promjene, optimizma, socijalnih odnosa kako bismo kroz takvu vrstu rada na sebi i dijaloga podržali i jačali psihološku otpornost naših korisnika. Bolest,  odlazak u mirovinu i brojne druge promjene koje se događaju ili se mogu dogoditi u ovom periodu života zahtijevaju prilagodbu na nove okolnosti i traže određenu kreativnost i fleksibilnost, a u tome je procesu podrška drugih, pa tako i zajednice i zdravstvenog sustava također važna.  Preuzimanje novih uloga i održavanje starih aktivnosti čini ljude starije  dobi aktivnima, produktivnima i važnim članovima društva. Starije osobe s razvijenom socijalnom mrežom, koje imaju socijalnu podršku, bolje  funkcioniraju. Naročito je bitna podrška primarne obitelji jer se tako dobiva na osjećaju grupne pripadnosti i privrženosti grupi, kaže Dora Srdelić Ljubičić, koja još navodi kako prihvaćanje starenja kao prirodnog  procesa smanjuje stigmatizaciju i otvara prostor za prilagodbu uzajamne podrške koja potpomaže optimalnu kvalitetu života svih članova zajednice.
– Narušeno mentalno zdravlje u ranijoj životnoj dobi može nepovoljno  djelovati na promjene u psihofizičkom i psihosocijalnom funkcioniranju  u starijoj životnoj dobi, pa je skrb o mentalnom zdravlju tijekom cijelog  životnog vijeka bitna u nastojanjima da se ono očuva, a starenje i starost  učini ljudima što kvalitetnijim razdobljem njihova života. Stoga smo  ovim radionicama usmjereni na prevenciju teškoća i očuvanje mentalnog zdravlja, te podršku zdravom starenju. Za zdravo starenje potrebno  se na neki način pripremiti i ulagati u sebe i svoje zdravlje kao zalog za  budućnost, zaključuje psihologinja Dora Srdelić Ljubičić.