Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE III Stara zgrada Tehničke škole dana na korištenje Sveučilištu

18.03.2019. 15:34
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE III Stara zgrada  Tehničke škole  dana na  korištenje  Sveučilištu


Jedno od nekoliko pitanja na koje je danas neposredno odgovorio zadarski župan Božidar Longin, a koje je bilo postavljeno na prethodnoj, prekinutoj sjednici Skupštine Zadarske županije odnosilo se na  pitanje izgradnje postrojenja za preradu  grita iz brodogradnje, na što je  župan odgovorio kako Županija brine o kvaliteti života svakog svog stanovnika te isto tako i žitelja s područja Jasenica i Obrovca. Dodao je kako  je u tijeku izrada Studije utjecaja na okoliš te da je cijela priča još uvijek  daleko od realizacije.
Što se, pak, tiče postavljanja policijske postaje na zadarski Autobusni  kolodvor, o čemu je na prošloj sjednici pitanje postavio Darko Pedić iz  Hrasta, župan je odgovorio kako je to pitanje proslijeđeno MUP-u RH te  se čeka odgovor.
Kad je u pitanju Centar za gospodarenje otpadom, što je pitao Rudolf  Dvorski iz Modesa, župan Longin je odgovorio kako je potpisan ugovor s  najpovoljnijim ponuđačem i da vjeruje kako bi izgradnja uskoro mogla  početi.


Sjednica opet "burno" počela…
– Želimo naći model da u sve ovo uključimo i ostale gradove i općine,  ali kao što znate i jedan dio Like. Jedinice lokalne samouprave bi trebale  u cijeloj ovoj priči participirati. Što se pak, tiče poslovanja tvrtke Eko, dat  ćemo vam odgovor napismeno. Dakle, u pisanom obliku njihovo poslovanje, odgovorio je župan Longin dodajući kako će ostali vijećnici na postavljena pitanja dobiti odgovore u pisanom obliku.
Inače, i današnja je sjednica zamalo opet bila prekinuta jer je na  početku predsjednik skupštine Željko Lončar upozorio Marka Pupića  Bakrača iz Akcije mladih, da je on na sjednici, unatoč tome što je izbačen  te da je tu isključivo kao svaki drugi građanin odnosno promatrač.
Za govornicu je potom izašao njegov stranački kolega Ante Rubeša te  u ime kluba Akcije mladih zatražio stanku od 15 minuta. No, Lončar im  je dopustio stanku od pet minuta.
– Radi se samo o tome da smo prošli puta tražili da se Aktualni sat produlji za samo osam minuta kako bi kolegice iz SDP-a mogle postaviti dva  pitanja. Ovo je jedna velika izmišljotina i vaš poligon za uhljebljivanje. A,  ja čak u životu nikad nisam ni glasao za SDP, otkrio je Rubeša, na što mu  je Lončar ponovio kako to nije u skladu s Poslovnikom. Rubeši se na govornici priključio i isključeni Pupić-Bakrač, nakon čega je Lončar donio  odluku da se vijećnicima ustupi mobilni mikrofon kojim će se za riječ javljati sa svog mjesta.


"Cirkus" zbog dva vijećnička pitanja?
Radoslava Gregov (SDP), koja nije uspjela postaviti pitanje na prošloj  sjednici, kako bi smirila opet "uzavrele strasti" rekla je kako se na "nasilje  ne odgovara nasiljem" te da će ona već naći načina kako će postaviti pitanje, a to će biti u skladu sa Statutom i Poslovnikom.
Renata Sabljar Dračevac iz SDP-a također je izrazila svoje nezadovoljstvo sjednicom Skupštine te rekla kako se pravi cirkus i to samo zbog dva  preostala pitanja, dok je Marjana Botić iz Akcije mladih protestirala protiv "šetajućeg mikrofona" te zaključila kako im jedino preostaje građanski  neposluh jer, kako je rekla,  predsjednik Skupštine ne poštuje procedure.
Nezavisni vijećnik Drago Čulina komentirao je kako je ionako već sve  unaprijed dogovoreno što znači – " da ne mogu ništa promijeniti i na bilo  što utjecati, pa bi barem trebali imati mogućnost reći ono što misle i što  ih tišti".




Prostorni plan i stara Tehnička škola
U nastavku sjednice događalo se ono što je svakako bilo najzanimljivije. Vijećnici su prihvatili Odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog  plana Zadarske županije jer  je  zaprimljeno više inicijativa  za njegovom  izmjenom, a najviše zahtjeva je vezano za planiranje zona ugostiteljsko- turističke namjene.
Također, vijećnici su dali suglasnost Sveučilištu u Zadru za ishođenje  građevinske dozvole za rekonstrukciju zgrade stare Tehničke škole u  centru grada. Zgrada je dana na korištenje Sveučilištu  i to na neodređeno vrijeme i bez naknade. Radi se o rekonstrukciji zgrade koju se  planira izvesti u sklopu projekta Integriranih teritorijalnih ulaganja  (ITU) i sredstava dodijeljenih Gradu Zadru, sveukupne vrijednosti od  oko 29 milijuna kuna, a obnovljeni objekt, koji je  određen  kao "brownfield" lokacija, koristit će se za visoko obrazovanje i znanstveno – istraživački rad.


Pressica Akcije mladih
Nakon što je predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar odobrio stanku od pet minuta,  Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih iskoristio je stanku za konferenciju za novinare na kojoj je rekao kako je župan Longin trebao dati odgovore i na njihova pitanja.
– Znači ja sam postavio pitanje o preseljenju policije i carine u Gaženicu jer imam informacije da je to zapelo. Nisam dobio odgovor na to pitanje, mada je župan "off the record" novinarima za vrijeme posjete Gaženici rekao da ja lažem, pa sam htio da to i ponovi. Što se tiče Renate Peroš isto tako, nisam dobio odgovor na pitanje kad se raspravljalo o pravomoćnoj presudi i još jednoj situaciji u kojoj je Muzej oštećen za ogromna financijska sredstva. Jednostavno, župan nije u stanju dati te odgovore. Mi ćemo našu borbu i dalje nastaviti. Nažalost, nas se na Skupštini proziva nasilnicima. Mi bi mogli biti nasilnici da smo tukli opernog pjevača, da smo davili ženu i zbog toga završili tri dana u zatvoru, da smo tukli nećaka… Znači u našim redovima nema niti jednog jedinog nasilnika. Ovo je samo odgovor na nasilničke metode koje primjenjuju nasilnici iz HDZ-a i čiji je vijećnički klub prepun nasilnika. Gospodin Lončar uopće nije sposoban biti predsjednik. Ako mi izađemo s nekim konstruktivniom prijedlogom, ona ga "a priori" odbija, zato jer smo to –  mi. Sad vi meni recite tko je tu nasilnik i kakva je to politika da se uopće ne razgovara .Ovaj put je naišao na otpor i taj otpor će još više rasti. Upozoravam i na ŽUC. Mi ćemo morati reagirati. Pokušava se Branka Kutiju koji nema odgovarajuću stručnu spremu jer je inženjer tekstilno-kemijske tehnologije, instalirati za ravnatelja ŽUC-a i zbog njega će se mijenjati statut. Ukoliko ta promjena statuta dođe na Županijsku skupštinu, mi ćemo morati radikalno reagirati –  rekao je među ostalim na kratkoj pressici Marko Pupić Bakrač dodajući kako se "mladi iseljavaju, a ravnatelji se postavljaju po partijskoj liniji".