Važnost višejezičnosti i promocija novog preddiplomskog studija

Slika korisnika mkvanja
Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu
Cilj 6. Zadarskog lingvističkog foruma je osvijestiti širu javnost da je višejezičnost u današnjem društvu uobičajena i da se komunikacija danas odvija na različitim jezicima i s govornicima različitih kultura, kaže izv. prof. dr. sc. Marijana Kresić Vukosav s Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru
Zvonko KUCELIN
Na forum je došao velik broj studenata

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan je 6. Zadarski lingvistički forum pod nazivom  "Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu."

- Cilj ovog stručno-popularnog događanja, kako ističe izv. prof. dr. sc.  Marijana Kresić Vukosav s Odjela za lingvistiku Sveučilišta u Zadru, koja  je i glavna organizatorica Foruma, je upoznavanje zainteresirane javnosti s različitim vidovima višejezičnosti, te njenom važnosti u današnjem  društvu.

Višejezičnost je uobičajena

- Na ovogodišnjem Zadarskom lingvističkom forumu želimo ujedno  promovirati novi preddiplomski sveučilišni studij Language and Communication in a Multilingual Society (Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu) koji se od akademske godine 2018/2019. izvodi gotovo  u potpunosti na engleskom jeziku na Odjelu za lingvistiku Sveučilišta u  Zadru, kaže izv. prof. dr. sc. Marijana Kresić Vukosav, te dodaje kako je  želja organizatora 6. Zadarskog lingvističkog foruma osvijestiti širu javnost da je višejezičnost u današnjem društvu uobičajena i da se komunikacija danas odvija na različitim jezicima i s govornicima različitih kultura.

Ovaj šesti po redu Zadarski lingvistički forum prilika je, doznajemo  dalje, i za zainteresirane srednjoškolce i buduće studente preddiplomskog programa "Language and Communication in a Multilingual Society  (Jezik i komunikacija u višejezičnom društvu) da se upoznaju s njegovim  sadržajem i ciljevima.

Višejezičnost je, naime, u današnjoj Hrvatskoj, kao i diljem Europe, jedno od središnjih obilježja komunikacije u gotovo svim društvenim segmentima: gospodarstvu, obrazovanju, turističkoj djelatnosti, medijskim  sadržajima, digitalnim okruženjima, na društvenim mrežama itd. Višejezična društva normom su u mnogim dijelovima svijeta, a u Europi  višejezičnost na osobit način postaje sve prisutnija u različitim kontekstima. Tako se komunikacija u višejezičnim situacijama često odvija na  jeziku koji nije prvi ni jednom od sugovornika. Takve situacije zahtijevaju novo gledište na uporabu jezika i na komunikacijske procese.

Nakon pozdravne riječi organizatora i predstavljanja novog preddiplomskog programa "Language and communication in a multilingual  society", 6. Zadarski lingvistički forum nastavljen je izlaganjem prof. dr.  sc. Marije Omazić sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku „Kako premostiti jaz između mobilnosti i uključenosti u društvo? - odgovori  FP7 projekta Mobility and Inclusion in Multilingual Europe na izazove  višejezičnosti u Europi, te izlaganjem dr. sc. Tene Gnjatović (Europski  parlament, Luksemburg) pod nazivom „ Pogled s babilonskih tornjeva.“

Susret istraživača jezika

Inače, Zadarski lingvistički forum je znanstveni forum koji se održava  jednom godišnje u organizaciji Odjela za lingvistiku. Oblik i tema ZLF-a  nisu zadani već je forum zamišljen kao susret istraživača jezika, a do sada je najčešće bio namijenjen mladim istraživačima, i to doktorandima,  poslijedoktorandima i mladim istraživačima među studentima diplomskih studija.

Prvi je ZLF održan 2014. kao susret i domaći znanstveni skup zadarskih i zagrebačkih studenata lingvistike, a narednih se godina održavao  kao znanstvena radionica, znanstveni skup ili proljetna škola, uvijek  međunarodnoga karaktera. Teme se ZLF-a razlikuju iz godine u godinu,  no i one su najčešće, iako ne isključivo, vezane za područja i probleme  od posebne važnosti osobito mladim istraživačima na početku znanstvene karijere, poput metodologije istraživanja i pisanja znanstvenih radova u lingvistici, istraživačkih metoda u primijenjenoj lingvistici, dokumentacije jezika i obrade govornog jezika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)