Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

IZVANREDNA KONFERENCIJA Zadranka koja se vratila iz Zanzibara preko Dubaija oboljela od koronavirusa!

18.03.2020. 11:59


Stožer civilne zaštite Zadarske županije na konferenciji za novinare potvrdio je pojavu prvog oboljelog pacijenta od koronavirusa i na području naše županije. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Biograda koja se 15. ožujka vratila iz Dubaija kamo je turistički putovala sa sestrom.
Samo zahvaljujući njenoj savjesnosti, virus je brzo otkriven te se djevojka sada nalazi na bolničkom liječenju, a njena obitelj u kućnoj samoizolaciji. Prema uputama Stožera zabranjen im je svaki izlazak iz kuće. Iako su mnogi nakon glasina o prvom oboljelom od koronavirusa u Zadru očekivali vijesti o iznimno visokoj temperaturi prvooboljele pacijentice, treba napomenuti kako je djevojka imala tek blage simptome s temperaturom od svega 37,2 Celzija i laganim kašljem. Ovi su podaci stoga na konferenciji županijskog Stožera istaknuti kao apel ostalim građanima da budu maksimalno oprezni i prate eventualne simptome nalik ovima.


Apel građanima


Naime, konferenciji kojoj je domaćin bio zadarski župan Božidar Longin, nazočili su i načelnik Stožera civilne zaštite Šime Vicković, epidemiolog dr. Alan Medić, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina te voditeljica Državnog inspektorata u Zadru Iva Dunatov. O prvom slučaju koronavirusa u našoj županiji najprije je govorio predsjednik Stožera civilne zaštite, dožupan Šime Vicković:
– Okupili smo se kako bismo vam, na žalost, dali vijest da je i u Zadarsku županiju stigao prvi oboljeli od koronavirusa. Civilni stožer Zadarske županije radi sukladno napucima Civilnog stožera na nacionalnoj razini, a aktivirali smo i civilne stožere pri općinama i gradovima u županiji. Ovim putem molimo naše građane da se pridržavaju društvene odgovornosti i preporuka struke. Svakoga dana dajemo priopćenje o postupanju ukoliko imamo saznanja da su neke osobe eventualno bile u kontaktu ili imaju simprome koronavirusa. Od jučer je stavljen u funkciju i broj 113 isključivo za probleme s koronavirusom te još jednom molim sve građane da se pridržavaju uputa struke – kazao je Vicković.




Savjesno ponašanje pacijentice


Više o slučaju zaražene djevojke govorio je epidemiolog dr. Alan Medić, naglašavajući kako je ovaj slučaj zanimljiv s obzirom da pacijentica nije došla iz zemlje u kojoj je virus prisutan u obliku epidemije:
– Unatrag nekoliko dana došla je iz Afrike preko Dubaija i vrlo se savjesno ponašala. Ova je osoba razvila vrlo blage i slabe simptome bolesti s grloboljom i temperaturom 37,2 Celzija, ali se javila našem nadležnom epidemiologu. Kolegica je posumnjala da bi, bez obzira što ne dolazi iz epidemiološki značajnog područja, mogla biti sumnja na koronu i uputila ju je na bris u Opću bolnicu Zadar, gdje smo potvrdili prvi slučaj. Važno je znati da se ta osoba vrlo savjesno ponašala, putovala je s još jednom osobom te su odmah išle u samoizolaciju, kao i članovi njezine obitelji. Želim naglasiti još jednu stvar, a ta je da naš Nacionalni stožer daje naputke te molimo ljude da, bez obzira jesu li bili u zemljama visokog rizika, ukoliko posumnjaju neka slijede uputu samoizolacije, a one su kratko i jasno napisane od strane Nacionalnog stožera – poručio je Medić.
Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina, naglasio je kako je ova mlada osoba zadržana u bolnici s blažim simptomima, o čemu će dalje izvještavati javnost:


Bolnica potpuno pripremljena
– Važno je reći da se Opća bolnica Zadar u potpunosti pripremila za ovakvu situciju, zatvorili smo sve sporedne ulaze te je jedini ulaz onaj na glavnoj porti gdje smo postavili i šator s tri djelatnika u kojima će se intervjuirati svaka osoba koja ulazi u krug bolnice i uputiti je na pravo mjesto, ovisno o tome je li riječ o pregledu ili je neophodno da se rizične osobe pogledaju u odjelu izmještenom van bolnice u prostoru gdje su prethodno bili Onkološki i antituberkulozni odjeli. Tu smo smjestili odjel za korona pacijente na kojemu 24 sata dežuraju liječnici i medicinske sestre. Svaki od pacijenata koji tu dođu budu pregledani, izuzme im se uzorak za koronavirus i ako je potrebno takvu se osobu zadrži na opservaciji do iščekivanja nalaza – naglasio je Čulina, dodajući da ukoliko nije neophodno, takve se osobe upute na kućnu izolaciju:
– I drugo što je vrlo važno za naglasiti, u bolnici smo zabranili sve posjete, a u laboratoriju zabranili vađenja krvi za sve osim za djecu, trudnice i maligne bolesnike. Osnovni razlog tome je da u krugu bolnice bude što manje ljudi i što manje mogućnosti prijenosa infekcije jer je vrlo važno zaštititi zdravstvene djelatnike. Gledajući što se događalo u svijetu, od Milana do Kine, najgore je kada infekcija uđe među zdravstvene djelatnike jer se tada virus širi vrlo brzo i neće biti mogućnosti zaštititi se od zaraze. Stoga apel svima neka najprije nazovu svog liječnika opće medicine ili dežurnog epidemiologa koji će ih uputiti, a svi kojima je neophodna pomoć dobit će je u bolnici Zadar – poručio je ravnatelj Čulina, dodajući kako su dosad uzeli 11 briseva, od kojih je jedan bio pozitivan te su i jučer ujutro već uzeli tri brisa.
Odgovarajući na novinarska pitanja, članovi županijskog Stožera pojasnili su i slučajeve slovenskih i talijanskih državljana koji se nalaze po otocima. Načelnik policije, Antun Dražina, potvrdio je takve dojave, napominjući kako policija sa svoja dva plovila provjerava sve na terenu.


 


Dražina: Utvrdili smo devet kršenja samoizolacije


Načelnik Policijske uprave zadarske, Antun Dražina, govorio je o samoizolaciji građana, iznoseći podatke o broju dojava o kršenju mjera samoizolacije, ali i dojava o radu ugostiteljskih i drugih objekata unatoč izrečenim mjerama Stožera:
– Na području PU zadarske imali smo 23 dojave o kršenju mjera samoizolacije, a kršenja je bilo devet, i to šest na području grada Zadra, a ostala tri u Murvici, Islamu Latinskom i Benkovcu. Broj evidentiranih dojava o radu ugostiteljskih i drugih objekata je do ovog trenutka devet, od čega se njih četiri odnosi na ugostiteljske objekte u Privlaci i Ugljanu te jedna dojava za frizerski salon i dvije kladionice na Viru. Tri su ugostiteljska objekta na širem području grada, a na području Policijske postaje Benkovac jedan objekt – obrazložio je načelnik policije najnovije podatke, poručujući na kraju građanima:
– Pozivamo na društveno odgovorno ponašanje te se nadam da je ovo sada točka loma ti a će svi shvatiti ozbiljnost situacije.
 


Longin: Korak smo ispred svih


Govoreći o radu županijskog Stožera, župan Božidar Longin istaknuo je predan rad zadarskih zdravstvenih djelatnika, apelirajući i na odgovorno ponašanje građana:
– Kao što ste čuli od naših stručnjaka, situacija na našem području postaje sve ozbiljnijom. Naš Stožer civilne zaštite od prvog je dana aktivno uključen radeći vrlo dobro i produktivno te mogu reći kako smo bili korak ispred svih. I dalje molim sve građane da ne podliježu panici, ne treba širiti dezinformacije. Također molim da se smire sve one koji žele biti nekakvi glasnici jer to nije potrebno nikome. Moramo pozorno pratiti upute epidemiologa i našeg Nacionalnog stožera, što je zasad najvažnije. Također, poštovane građanke i građani, dokazali ste da se znate nositi u kriznim situacijama te vas molim da i dalje budete odgovorni i prema sebi i prema drugima, poštujte upute i ne izlazite bez potrebe iz svojih domova, ograničite socijalne kontakte, a nosite i zaštitnu opremu kada je to potrebno – apelirao je župan, ističući kako je županijski Stožer civilne zaštite vrlo dobro obavio sve potrebne pripreme:
– Naši zdravstveni djelatnici rade vrlo predano i kvalitetno i još jednom ih pohvaljujem. Sve županijske ustanove također rade svoj posao prema uputama Stožera, a na nama je da budemo odgovorni te im na taj način olakšamo posao. Sve vas još jednom pozivam na odgovornost i strpljenje, nadajući se kako ćemo ovu krizu prebroditi što brže i bezbolnije – poručio je župan Longin.