POVIJESNI DOGAĐAJ Zbog koronavirusa nema obilježavanja godišnjice pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Trideset godina od skupa HDZ-a u Benkovcu
Gradski odbor HDZ-a Grada Benkovca zbog koronavirusa prvi put neće obilježiti godišnjicu osnutka i sjećanja na 18. ožujka 1990., dan koji je obilježio hrvatsku povijest i budućnost
Marko LEDENKO MANE
Dr. Franjo Tuđman za govornicom

Na današnji dan prije točno 30 godina pripadnik srpske manjine Boško Čubrilović pokušao je atentat na predsjednika HDZ-a i budućeg hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Gradski odbor HDZ-a Grada Benkovca zbog koronavirusa prvi put neće obilježiti godišnjicu osnutka i sjećanja na taj dan, 18. ožujka 1990., dan koji je obilježio hrvatsku povijest i budućnost.
- Treba naglasiti da je pokušaj atentata na dr. Franju Tuđmana u Benkovcu bio glavna prekretnica u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, rekao je Mile Marić, prvi tajnik benkovačkog HDZ-a.
Atentat nije uspio, a dr. Franjo Tuđman je uskoro postao predsjednik Republike Hrvatske koji je poveo hrvatski narod u odlučujući rat za slobodu koji je završen 1998. integracijom istočne Slavonije i grada heroja Vukovara u maticu Hrvatsku.
- Za razliku od mnogih drugih mjesta sa srpskim stanovništvom u Benkovcu je održana osnivačka skupština HDZ-a ispred gradskog hotela Asseria, istaknuo je Marić, benkovački pročelnik.

Usijana atmosfera

Nedaleko njih, okupio se i relativno velik broj nezadovoljnih Srba, noseći fotografije Slobodana Miloševića i srpske zastave. Osim povika bacali su i tvrde predmete prema pozornici na kojoj je govorio Tuđman.
- Ispred hotela Asseria okupilo se oko 7.000 Hrvata iz Benkovca i svih okolnih benkovačkih i zadarskih sela što nije odobravalo lokalno srpsko stanovništvo. Atmosfera je bila usijana, prisjetio se Marić.
O pokušaju atentata na dr. Franju Tuđmana u jeku predizborne kampanje u Benkovcu napisano je već puno toga. Mnogi pokušavaju minorizirati priču o događaju tvrdeći da je Boško Čubrilović bio pijan čovjek s plinskim pištoljem koji kao takav nikome nije mogao nauditi. Pritom se pozivaju na sudsku presudu kojom je Boško Čubrilović osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora. Drugi tvrde da se Čubrilović s pištoljem približio pozornici na kojoj je govorio dr. Tuđman, no milicija je kasnije u istrazi zametnula taj pištolj tvrdeći da je plinski.
Kako bilo, svi se slažu, događaj u Benkovcu pokrenuo je tijek hrvatske povijesti u drugom smjeru.

Prekretnica pred prve višestranačke izbore

- Bila je to istinska prekretnica pred prve višestranačke izbore 1990. godine jer mnogi koji su do tog trenutka bili u dvojbi dati povjerenje dr. Tuđmanu i HDZ-u ili ne, od tog su se trenutka priklonili tom svojevrsnom pokretu uvidjevši da će dr. Tuđman na čelu HDZ-a izvesti Hrvatsku iz bivše države i da će Hrvatska postati samostalna država, istaknio je Marić.
Prvi predsjednik benkovačkog HDZ-a bio je Drago Krpina, a u organizaciji su svoj obol dali, kaže Marić, Miljenko Vrkić, Toni Bačić, braća Ivan i Ante Vidović, Tihomir Morić i drugi.
- U to doba, začetnici i utemeljitelji HDZ-a bili su iznad svega istinski hrvatski domoljubi, hrabri i čestiti ljudi, spremni na svaku žrtvu za ostvarenje svojih ideala, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Oni najbolji među njima kasnije su nesebično žrtvovali svoje živote za Hrvatsku, naglasio je Mile Marić.

Stari sovjetski fotoaparat

Tog dana, 18. ožujka 1990., nakon osnivačkog skupa benkovačkog HDZ-a i pokušaja atentata na dr. Tuđmana održana je i osnivačka skupština HDZ-a Posedarje, a na krcatom Poljudu u Splitu u nikad složenijoj atmosferi održao se vječni derbi Hajduk – Dinamo. Sutradan je bio blagdan svetog Josipa kad se u Sukošanu nakon procesije sa svečevim kipom u HDZ-ov pokret upisalo preko 500 žitelja Sukošana i Debeljaka.
- Imao sam 28 godina i fotoaparat Smena 8, stari sovjetski analogni 35mmm fotoaparat koji je 60-ih godina proizveden Lenjingradu, u sadašnjem St. Petersburgu. Bio sam izravni sudionik tog povijesnog događanja i jedini koji je fotoaparatom snimao ta događanja prije 30 godina, ponosno je istaknuo Marko Ledenko Mane iz Vukšića.
Dok je dr. Tuđman govorio iznad glave su letjeli tvrdi predmeti, iznad glave su mu držali bijeli stolnjak na kojem su zaustavljali predmete koje su bacali pripadnici Srba u obliku kamenja, boca, jaja i ostalog.
- Petar Šale je s govornice pokazao pištolj i rekao: Ovo je pištolj kojim je trebao biti ubijen doktor Franjo Tuđman, prisjeća se Marko Ledenko Mane koji je, kaže, nakon završetka skupa prepun dojmova otišao u Split na derbi Hajduk - Dinamo.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)