Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Budućnost potvrdila koliko je Zadar zapeo u prošlosti

18.03.2021. 08:07


Ne tako davno, predzadnjeg dana mjeseca veljače, na Višnjiku su se hvalili s četiri regionalne pobjede u nizu. Tada je prvi put s uspjehom zaključeno jedno od mnogih ovosezonskih abaligaških domaćinstava, u Krešinom domu je srušen Partizan, a prije toga su Zadrani mjeru uzeli Splitu i Krki dok je u tu nisku uspjeha uključena i neodigrana utakmica s diskvalificiranom Koper Primorskom. Sve je nekako tog 27. veljače ispod »peke« djelovalo relaksirajuće jer je Zadar ispred sebe imao mirnu plovidbu, a pogled unatrag kazivao je da je pospremljen Krešin kup u vitrine, da je liderska pozicija u HT Premijer ligi čvrsta i da se mukama po abaligaškom o(p)stanku konačno počeo nazirati kraj. Međutim, već sutradan stigao je Zabok na Višnjik kojeg se shvatilo preolako, potom je na treće prisilno bolovanje morao otići glavni trener Veljko Mršić, pa su naredna dva i pol tjedna naznačila povratak starim navikama. Zaredalo se s porazima u regionalnom natjecanju, točnije četiri puta u nizu košarkaši Zadra su napuštali teren pognute glave, doduše tri od te četiri utakmice bile su prevelik zalogaj za njih (Mornar i dvaput Budućnost), ali je zato tektonske poremećaje prouzročio anemičan nastup kontra FMP-a kojeg će se na Višnjiku kako trenutačno stvari stoje i češće prisjetiti do kraja osnovnog dijela.


Bez vjere
Zadnje regionalno prizemljenje doživljeno je prekjučer kad je na Višnjik stigla podgorička Budućnost koja je s minimalnim utroškom energije opravdala svoj status favorita, nanijevši igračima Ivana Perinčića 13. ovosezonski poraz. Iako je poraz od sastava, koji je jedan od glavnih kandidata za naslov i koji u jednom Eurokupu igra vrlo važnu ulogu, bio potpuno očekivan nije se nimalo svidjela prezentacija Zadrana na terenu. Naravno, osjetio se poprilično izostanak trojca: Justice, Kraljević i Jordano, no pored tog hendikepa igra je bila ispod svakog kriterija pa su si gosti mogli priuštiti jednu rekreacijsku utakmicu u kojoj je pobjednik bio poznat već nakon 15 minuta. Konačnih 62:76 domaćem timu izgleda puno ljepše od onog što se moglo vidjeti tijekom 40 minuta igre, a kratak Perinčićev komentar po završetku dvoboja s Podgoričanima pogodio je u srž problema igre njegove momčadi.
– U pripremi smo napominjali da je Budućnost jedna od najkvalitetnijih momčadi u ligi. Ali, ne mogu se oteti dojmu da jednostavno nismo dovoljno vjerovali da im možemo parirati. Imali smo slab šut za tri, 1-15 trica nije dovoljna protiv takvog protivnika uz 24 izgubljene lopte. Mislim da je to ključ što nismo mogli biti u korak s njima – onako u Arhimedovom stilu objasnio je Perinčić razloge novog poraza, a izgleda da je on sam više vjerovao u moguće čudo, nego što su njegovi igrači. Uistinu je bilo primjetno da Budućnost nije ni blizu gornjih granica svojih mogućnosti, kao da su se malo i štedjeli, no to opet nije uspjelo pokrenuti njegove igrače, koji kao da su se natjecali tko će više promašivati i pobacati više lopti »u bunar«.
– Cijelo vrijeme sam imao dojam da je igračima Budućnosti već u mislima utakmica s C. zvezdom i da imamo šansu ako bi malo više vjerovali u sebe i taj šut. No, imali smo stvarno preveliki broj izgubljenih lopti i završilo je kako je završilo. Pokušali smo kasnije s nekim drugim rješenjima na poziciji jedinice i pokušali smo dobiti neke igrače koji se vraćaju nakon ozljede – zaključio je Perinčić osvrt na zaostalu utakmicu 7. kola te se okrenuo prema sljedećim obavezama, gostovanju u Osijeku u petak pa sutradan u Ljubljani protiv još jednog moćnog abaligaškog sastava, Cedevite Olimpije.


Borba s Borcem
U Stožicama se, naravno, ne očekuje neki napredak što se tiče sve gušće situacije na začelju ljestvice jer na favoritima se teško može bazirati plan o izbjegavanju 13. mjesta po pitanju kojeg su Zadrani uz Borac iz Čačka zasad u najtežoj poziciji. Nekoć najromatičnije košarkaške sredine u bivšoj državi, danas nažalost tek životare na staroj slavi predstavljajući sami talog regionalne košarke te će se vrlo vjerojatno između ova dva sastava voditi najžešća bitka do kraja osnovnog dijela. Blizu su, još uvijek, i Cibona, i Krka, i Split pa će za momčad s Višnjika od preostalih sedam utakmica njih četiri biti debelo podcrtane crvenom bojom. Dvostruki ogledi s Borcem i Cibonom bit će im ispiti istine i pravi pokazatelj jesu li na Višnjiku spremni odvesti sezonu u pravom smjeru ili će se ponovno morati čupati kroz repesaž s finalistom ABA 2 lige. Ako je suditi po zadnje tri kriminalno loše regionalne predstave spomenuti scenarij s repesažom je puno izgledniji, a na stručnom stožeru i igračima je da u nadolazećem razdoblju pokušaju dokazati suprotno i vrate se na one staze optimizma koje su dominirale Višnjikom tijekom veljače.




Damjanović zamijenio Anzulovića na klupi Krke
Čak osam poraza iz devet zadnjih utakmica u ABA ligi koštale su trenerskog posla Vladimira Anzulovića u Krki iz Novog Mesta kojeg je obnašao od studenoga 2019. godine. Novigrađanina je na klupi slovenskog abaligaša zamijenio njegov pomoćnik Dalibor Damjanović, koji je ujedno i pomoćni trener slovenske košarkaške reprezentacije.
– Najnoviji rezultati naše prve momčadi natjerali su nas na djelovanje. Vladimir Anzulović više nije glavni trener Krke. Klub i glavni trener međusobno su se dogovorili da se razilaze. Želimo zahvaliti Vladimiru na svemu što je učinio za naš klub, posebno napornim radom i rezultatima koje je postigao s momčadi. Želimo mu sve najbolje u budućoj trenerskoj karijeri – rekao je Andraž Šuštarič, predsjednik kluba iz Novog Mesta.


Cibona poražena kod C. zvezde
Cibona je u zaostalom susretu 14. kola poražena u Beogradu od C. zvezde sa 63:85.«Vukovi« su upisali i 14. uzastopni poraz od beogradskog kluba. Posljednji put Cibona je protiv C. zvezde slavila u travnju 2014. godine, a nakon toga započela crni niz. I ovoga puta nije bilo previše neizvjesnosti. Crvena zvezda je već nakon prve četvrtine imala 11 koševa razlike (21:10) usmjerivši susret na svoju stranu. Domaćin je dobio i drugu dionicu pa je na poluvremenu imao 13 koševa viška (41.28). Prednost je nastavila rasti i u trećoj četvrtini (57:40), do konačnih +22 (85:63). Kod domaćna su najefikasniji bili Jordan Loyd s 25 koševa, Marko Jagodić Kuridža s 14, te Langston Hall s 13 koševa, dok su Cibonu predvodili Roko Prkačin s 13 koševa i 10 skokova, te Igor Marić s 12 koševa.


Tomislav Mihael Buljan potpisao na četiri godine
Nakon Domagoja Horvata koji je to učinio prošli tjedan, još je jedan mladi igrač potpisao prvi profesionalni ugovor s KK Zadar. Tomislav Mihael Buljan (201 cm) koji je član juniorske selekcije, Jazina-Arbanasa i povremeni član prve momčadi Zadra parafirao je svoj prvi ugovor s klubom na četiri godine. Talentirani 18-godišnji Splićanin ove sezone u Prvoj ligi za Jazine bilježi 11.3 poena i 6.8 skokova po utakmici.