Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maturalci odgođeni – budućnost neizvjesna

18.03.2021. 12:45


Turističke su agencije u prošloj godini zabilježile pad prometa od 88% u odnosu na godinu ranije, a već sad odgađaju se veća putovanja koja su se trebala ostvariti u 2021. godini. Međutim, u ovoj situaciji nisu pogođene samo turističke agencije, već i korisnici koji su platili svoja putovanja, a na koja nikad nisu otišli, među njima su i roditelji maturanata koji su na početku školske godine 2020./2021. trebali otići na maturalna putovanja.
Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain, ujedno i direktor putničke agencije Terra Travel Zadar rekao je Zadarskom listu kako su u agenciji Terra odgođena sva putovanja, ali nije tako u svakoj agenciji.
– Mi smo u našoj agenciji odgodili sva planirana maturalna putovanja te smo našim korisnicima osigurali povrat uplaćenih sredstava. No, to nisu napravile sve agencije. Neke agencije nisu otkazale putovanja već se nadaju najboljem, neke agencije su izvršile povrat uplaćenih sredstava, a neke opet nisu. To ovisi od agencije do agencije ili o školama, rekao je Fain i dodao kako je teško generalizirati po tom pitanju jer svaka agencija ima svoje odredbe no sve odluke donosile su se sukladno Zakonu o zaštiti potrošača.
Na pitanje kako je došlo do situacije da neke agencije nisu vratile novac Fain objašnjava kako su ti novci odmah prebačeni na račune partnera u Hrvatskoj i inozemstvu te je teško organizirati sve stranke. Naime, prema nekim medijima više od 30 milijuna kuna koje su građani uplatili za razne turističke aranžmane još je na žiro računima raznih pružatelja usluga, od agencija do hotela.
U ovom se periodu u normalnim okolnostima već vrše pripreme i za nadolazeća maturalna putovanja, no ove godine nije kao do sada rekao je Fain.
– Za sada još nemamo planiranih maturalnih putovanja, niti se još vrše uplate za ista, a nažalost neka veća putovanja i kongresi već su otkazani i za nadolazeću predsezonu, zaključio je Fain.
On se osvrnuo i na Zakon o pružanju usluga u turizmu u kojem se kaže kako potrošači mogu ostvariti pravo na povrat novca, no tek po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti, no taj Zakon će se promijeniti i više neće vrijediti što će uvelike koristiti potrošačima.