Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stožer Zadarske županije još neće postrožiti mjere

18.03.2021. 11:00


Broj zaraženih od covida-19 raste i na području Zadarske županije – jučer smo imali 69 novih slučajeva, a jedna je osoba preminula. Riječ je o 78-godišnjoj ženi koja je bitku s koronom izgubila u Općoj bolnici Zadar. Porastao je i broj hospitaliziranih te se u ovom trenutku na bolničkom liječenju u Zadru i Biogradu nalazi ukupno 35 osoba, od kojih troje na respiratoru.
Iako u Županijskom stožeru ističu kako je većina pozitivnih kontakt prethodno oboljelih, obiteljski ili kontakti na radnom mjestu, u Županijskom stožeru civilne zaštite provjerili smo hoće li doći do pooštravanja mjera.
Naime, uoči donošenja odluke o ukidanju online nastave naglašeno je kako će se C model vratiti ukoliko dođe do porasta broja oboljelih. Zasad se na ovakavu mjeru odlučila samo Osnovna škola u Starigradu, a o tome kako će se odvijati nastava u ostatku županije, načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković, pojašnjava:


Sastanak stručnjaka
– U situacijama povećnog broja pozitivnih na koronu škole na području naše županije same odlučuju o tome hoće li prijeći na C model nastave. Ukoliko dođe do povećanog broja pozitivnih na virus među učenicima osnovnih i srednjih škola, Stožer će predložiti da sve škole prijeđu na online nastavu. Zbog najnovije brojke oboljelih sada pažljivo pratimo situaciju te smo u stalnom kontaktu sa svim ravnateljima škola, kaže Vicković o najnovijoj situaciji.
S obzirom da je Nacionalni stožer lokalnim stožerima omogućio donošenje samostalnih odluka, ovisno o situaciju na terenu, stožeri Grada Zadra i Zadarske županije mogu sami odrediti neke mjere. No, Vicković napominje kako se to ne odnosi na popuštanje mjera koje je isključivo u nadležnosti Nacionalog stožera.
– Županijski stožer može predložiti isključivo strožije mjere, ali zasad ne idemo s takvim prijedlogom. Održat ćemo sastanak koordinacije u našem stožeru, saslušati prijedloge svih relevatnih osoba i potom donijeti odluku. Prije svega ćemo pratiti situaciju kako bismo vidjeli kakve su brojke nakon današnjih 69 oboljelih na području naše županije, zaključuje načelnik Županijskog stožera.


Već tri županije uvele strože mjere
Mjere su zasad, kako vidimo, postrožene samo u općini Starigrad, no na razini Hrvatske već su tri županije donijele strože mjere: Dubrovačko-neretvanska županija, Primorsko-goranska i Istarska županija. Neke su čak uvele i zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 15 osoba na jednom mjestu, obustavile su i rad ugostiteljskih objekata i čak zabranile treninge u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se natječu u višim ligama.
Ostaje vidjeti kakva će pak biti situacija u našoj županiji, osobito nakon okupljanja mladih u noćnom klubu kojih je, prema nekim procjenama, bilo oko 200, bez maski i i socijalne distance. U Županijskom stožeru upozoravaju kako su privatna okupljanja velik problem te i ovom prilikom apeliraju na mlade neka se pridržavaju svih mjera.