Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Umjesto bunkera paviljon za eksperimentalnu arheologiju

18.03.2021. 11:30


Započelo je rušenje bunkera u okviru građevinskih radova na obnovi kompleksa nekadašnje crkve i Samostana sv. Nikole u Zadru.
Prvi su dijelovi srušeni jučer tijekom jutarnjih sati, a kako saznajemo od Mladena Pešića, ravnatelja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, radovi će trajati desetak dana budući da nije riječ o armiranom betonu što olakšava proces.
– Na mjestu bunkera bit će otvoren paviljon za eksperimentalnu arheologiju. Dakle, tu će se održavati razne edukativne i znanstvene demonstrativne radionice za sve ciljane skupine, primjerice, radionice restauracije manjih brodova, amfora i sl., najavljuje ravnatelj Pešić te tumači kako će to biti, između ostalih, za djecu i turiste, odnosno namijenjeno široj javnosti.
U Centru vjeruju kako će atraktivno prikazan sadržaj itekako privlačiti posjetitelje.
Osim toga, u prostoru bivše crkve sv. Nikole planirano je osmisliti stalni prezentacijski i privremeni izložbeni prostor s eksponatima, kao i uređenje višenamjenskog prostora za seminare, predavanja, koncerte i sl., a u dijelu nekadašnjeg samostana uredit će se uredske prostorije Centra. Na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade uz Ul. B. Bersa nastat će Dormitorij za goste Centra u Zadru.
– U prostoru crkve sv. Nikole bit će i edukativno-prezentacijski dio, na dvjema gornjim galerijama prikazivat će se aktivnosti Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, zaštita podvodne baštine, promocija UNESCO-ove konvencije o zaštiti podvodne baštine. Prezentirat ćemo našu tradiciju, našu baštinu na suvremen način, zaključuje ravnatelj Pešić.
Planirano trajanje razdoblja provedbe projekta je od 1. svibnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine tijekom kojeg će se odviti projektne aktivnosti u više faza (Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu; Opremanje novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru – MCPA; Razvoj novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja).
Neki su građani rušenje bunkera komentirali negativno. Naime, emotivno su povezani s tim prostorom i podsjeća ih na dane mladosti. Međutim, kako komentira Pešić, bunker je zadnjih 15-ak godina zapušten i valja osmisliti nove sadržaje, to je u svakom smislu korak naprijed.