Dobar dio rive ostaje ograđen i u sezoni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Radovi na Liburnskoj završavaju do 1. lipnja
Izvršeno je ukupno 33% predviđenih radova. Paralelno se odvijaju aktivnosti ne više dijelova Obale kralja P. Krešimira IV., koje su prilikom radova podijeljene na tri dijela. Prvi dio se odnosi na potez rive od zgrade Sveučilišta do bivšeg hotela Zagreb, drugi do gata, treći dio je gat, a četvrti dio radova od gata do Morskih orgulja, pojašnjava Štambuk
Vedran SITNICA
Postavljanje kamena

Dio rive od gata do Morskih orgulja trebao bi biti završen i otvoren za šetače do 1. srpnja, dok će riva od gata do zgrade Sveučilišta i tijekom turističke sezone biti ograđena. S druge strane Poluotoka, rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale trebala bi biti završena do 1. lipnja. Tako doznajemo od Đonija Štambuka, privremenog ravnatelja Lučke uprave Zadar, koji nam je ispričao dinamiku radova na cjelokupnom projektu.

Radovi na gatu u rujnu

Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok ukupne vrijednosti 67.489.388 kuna financira se 85 posto iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok su ostalo nacionalna sredstva. Izvođači radova su Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru iz Republike Slovenije i Adriaing d.o.o. Buje.
Kako kaže Štambuk, radovi na projektu Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok napreduju sukladno predviđenom planu.
- Od početka radova do 28.02.2022. godine izvršeno je ukupno 33% predviđenih radova. Paralelno se odvijaju aktivnosti ne više dijelova Obale kralja P. Krešimira IV., koje su prilikom radova podijeljene na tri dijela. Prvi dio se odnosi na potez rive od zgrade Sveučilišta do zgrade bivšeg hotela Zagreb. Na tom dijelu su završeni svi nadmorski i podmorski iskopi. Ugrađeno je 192 komada montažnih elemenata, zatim 85 komada montažnih blokova čuvara. Kao obloge obalnog zida zida ugrađeno je 78 kvadrata sačuvanih kamenih blokova te 50 kvadrata novih kamenih blokova. Ugrađeno je i 15 m’ sačuvanih kamenih blokova bankine (poklopnice), pojašnjava Štambuk.
Drugi dio se odnosi na potez od zgrade bivšeg hotela Zagreb do gata i tamo su završeni svi nadmorski i podmorski iskopi, ugrađeno je 178 komada montažnih elemenata i 49 komada montažnih blokova čuvara. Treći dio se odnosi na radove na gatu čiji je početak planiran za rujan ove godine. Gat će se, prema projektu, obnoviti prema dimenzijama kakve je imao kada je izgrađen prije stotinjak godina kao brodsko pristanište, što je 15 metara duže od postojećeg.
Na četvrtom dijelu radova, od gata do Morskih orgulja, demontirana je cijela dionica kamenog opločenja u iznosu od 783 kvadrata te je ugrađeno 20 komada montažnih elemenata.

Vrijednost projekta 67,5 milijuna kuna

- Krajnji rok izvršenja ugovora o radovima je 21. rujna 2023. godine. S obzirom na dosadašnju dinamiku radova očekuje se realizacija projekta u skladu s planom, govori Štambuk.
Liburnska obala (od gradskog mosta do bivšeg Autobusnog kolodvora) trebala bi biti završena za manje od dva i pol mjeseca.
- Radovi na rekonstrukciji zaobalnog dijela Liburnske obale su podijeljeni na 3 dionice. Završeni su radovi na 1. dionici Liburnske obale u dužini od 130 metara, a na 2. dionici je završen velik dio radova. Uklonjene su sve čelične cijevi na dijelu starog trajektnog pristaništa, ugrađeni su zdenci za elektroinstalacije i postavljene sve cijevi za polaganje elektroinstalacija. Izrađena je šahta vodomjernog okna te su ugrađena dva vodomjera. Postavljene su sve vodovodne instalacije. Ugrađeno je sveukupno 66 m’ rubnih kamenih ploča između zaobalnog dijela obale i asfaltnog kolnika. Ugrađeno je 276 m’ kamenih poklopnica i 646 četvornih metara kamenog opločnika na zaobalnom dijelu obale.
Ukupna vrijednost projekta je 67.489.388,11 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi u iznosu od 66.608.138,11 kn.
Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja Obale kralja Petra Krešimira IV., gata i Liburnske obale, na području luke Zadar – Poluotok s ciljem osiguravanja uvjeta za redovito i sigurno održavanje obalnog linijskog pomorskog prometa između Zadra i okolnih otoka, čime će se poboljšati uvjeti za povećanje kvalitete života otočana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)