Novo gradsko goblje dostatno za narednih sto godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Potpisan ugovor s izvođačima, uskoro radovi vrijedni 24,8 milijuna kuna
Autor: 
Prva faza predviđa izgradnju više od 7500 grobnih mjesta i mislimo kako bi groblje moglo zadovoljiti potrebe građana za narednih puno godina, ali u planu je i prostor za veće proširenje tako da je ovo svakako veliki korak za Zadar, kazao je pročelnik Kasap
Vedran SITNICA
Darko Kasap, pročelnik UO-a za graditeljstvo

Ugovor o izvođenju radova na Novom gradskom groblju Grada Zadra sklopljen je u ponedjeljak između Grada Zadra i izvođača radova odabranog temeljem provedenog postupka javne nabave - zajednice gospodarskih subjekata: »PE-VLA-KU« SH.P.K. Rr. »Muzakët« PALLATET VOKSHI, Republika Albanija i »PE-VLA-KU« SH.P.K. Dega në Kosovë, Republika Kosovo. Ugovor su potpisali zadarski gradonačelnik Branko Dukić i predstavnik izvođača radova.

Novo groblje na 33 ha

​Vrijednost ugovorenih radova iznosi ukupno 24.833.024,26 kuna. Ugovorom je definirana izgradnja cesta, parkirališta, područje za odlaganje otpada i pripadajućih servisa, zid grobne cjeline G1 i grobna polja XIV. i XV., staza uz zid, požarni put od ceste, upojni bunari, separatori, sabirna jama, sanitarije, prilazna aleja, centralna aleja te centralna kapela s trijemom. U tijeku je postupak odabira nadzora ugovorenih radova, a izvođač je dužan radove završiti najkasnije u roku od 36 mjeseci od dana uvođenja u posao. Projektirano Novo gradsko groblje Grada Zadra (NGGGZ) na lokaciji sjeverno od naselja Crno i istočno od državne ceste D8 prostirat će se na novoformiranoj čestici 2144/300 k.o. Crno na površini cca 33 ha ukupnih dimenzija oko 560x590 m. Osnovna podjela površina groblja je na vanjski prostor groblja: prometna i komunalna infrastruktura i na unutrašnji prostor groblja: osam grobnih cjelina (jedna za ukop u zemlju i jedna za slučaj epidemije) i površina za centralne funkcije. Ukupni kapacitet groblja je: ukupno grobnica 7513, sveukupno urne i niše 2268, odnosno sveukupno 30 198 grobnih mjesta.
Darko Kasap, pročelnik UO-a za prostorno uređenje i graditeljstvo kaže kako je ovo bio izazovan projekt, ali imat će veliki značaj.
- Ovo je prva potpuna izgradanja groblja u Hrvatskoj nakon one u Rijeci i bio nam je izazov. Bilo je potrebno napraviti puno predradnji da bismo uopće došli do same izgradnje groblja, ali evo i ta faza napokon započinje, upravo potpisivanjem ugovor s izvođačima. Nakon potpisivanja, početak radova očekujemo u roku od 30 dana, kazao je Kasap i dodao kako je, da bi došli do ove faze, bilo potrebno izgraditi pristupnu cestu do Gospodarske zone Crno, a onda cestu koja vodi do groblja.

U 1. fazi 7500 grobnih mjesta

Kad je to sve bilo izvršeno, radovi na samom groblju mogu početi, a po završetku upravljanje će dobiti Nasadi.
- Prva faza predviđa izgradnju više od 7500 grobnih mjesta i mislimo kako bi groblje moglo zadovoljiti potrebe grada za narednih puno godina, ali u planu je i prostor za veće proširenje tako da je ovo svakako veliki korak za Zadar, kazao je Kasap i istaknuo kako je u ovoj fazi predviđena izgradnja pristupnih cesta, ispraćajnice, sanitarija, prilaznih aleja i ostalih sadržaja koji moraju biti na groblju.
Gradnja groblja predviđena je u sedam etapa, kako to budu zahtijevale potrebe, a pretpostavka je da bi ovakvo groblje bilo dostatno za sljedećih stotinjak godina. Zemljište na kojemu će se groblje graditi u vlasništvu je Grada Zadra, a stečeno je darovanjem od strane Republike Hrvatske. Početne faze sačinjavaju dio groblja koji će se oformiti kao »manje groblje«, a što je u stvari grobna cjelina G1 sa svim potrebnim pratećim sadržajima u službi dostojanstvenog ispraćaja pokojnika i sa svom potrebnom infrastrukturom: promet u kretanju i u mirovanju, NN elektromreža s javnom rasvjetom, opskrba vodom i odvodnja fekalna i oborinska. Za ilustraciju spomenuto »manje groblje« odnosno grobna cjelina G1 je veličine približno kao groblje na Belafuži i kad bude završeno imat će 4379 ukopnih mjesta. Nakon izvedenih radova na izgradnji početnih faza 1. etape moći će se ishoditi uporabna dozvola. Iznos ugovorenih radova je 19.866.419,41 kn bez PDV-a, odnosno 24.833.024,26 kn s uračunatim PDV-om. Rok izvođenja radova je 36 mjeseci. Za pristup budućem groblju izgrađena je pristupna cesta u punom profilu sa svom potrebnom infrastrukturom. Zemljište na kojemu je spomenuta cesta izgrađena također je Grad Zadar stekao darovanjem od strane RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.5 (2 glasova)