Zadovoljstvo je čitati djeci u ovako lijepoj knjižnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gracac_knjiznica
Najviše ineteresa pokazali su najmlađi članovi knjižnice

Prošlog tjedna u knjižnici i čitaonici Gračac svoja su djela publici predstavile spisateljice Sanja Lovrenčić i Zvjezdana Jembrih. Ravnatelj knjižnice Božidar Drobac publici je na početku predstavio gošće, izrazivši zadovoljstvo njihovim dolaskom, te nadu u tradicionalno održavanje ovakvih događanja.
Sanja Lovrenčić je nagrađivana autorica proznih (U potrazi za Ivanom - nagrada „Ksaver Šandor Gjalski"), dječjih (Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić - nagrada „Grigor Vitez") i knjiga pjesama (Rijeka sigurno voli poplavu - nagrada „Kiklop"). Radi i kao prevoditeljica, te kao autorica radijskih dramskih i dokumentarnih emisija. Publici je predstavila biografiju o Ivani Brlić-Mažuranić, pročitavši odlomak iz djela.
- U tom sam djelu željela doći do lika Ivane, kakva je bila i zašto je uopće pisala, te sam najviše tofa našla u njenim dnevnicima koje je pisala između 14. i 18. godine, i zanimljivo je da je već tada željela pisati.
Zvjezdana Jembrih je diplomirala na Zagrebačkoj akademiji likovnih umjetnosti 1990., a bavi se i književnošću. Od važnijih samostalnih izložbi izdvajamo one u Zagrebu, u Studiju galerije Karas, u Nurbergu u Galerie St. Johannis, te u Rijeci u galeriji Koril. Dosada je objavila knjigu kratkih priča „Janusove kćeri sestre nevjeste", te knjigu lirike „Ljubavnici kraljica glad". Jembrih trenutačno radi na svojoj trećoj knjizi, zbirci putopisa pod radnim naslovom „Ljetopisi".
- Jedan od tih putopisa je i putopis Srb, inspiriran mojim prošlogodišnjim putovanjima kroz ovo podneblje i susretom sa ovdašnjim ljudima, rekla je autorica, pročitavši pritom dio teksta iz ovog putopisa.
Obje su gošće izrazile zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Gračac, obzirom da im ovo nije prvi posjet mjestu.
- Mi smo u Gračacu radile dokumentarnu radijsku emisiju „Slike povratka". Pažnju su nam privukli ljudi, te smo se zbog toga odlučili vratiti u ovaj grad. Prošli put kad sam bila stanje s knjižnicom je bilo drugačije, a evo sada, knjižnica je jako lijepa i dobro opremljena i zaista mi je drago što sam došla - naglasila je Lovrenčić.
Sama knjižnica i čitaonica u Gračacu je osnovana 2001. Prostor knjižnice je izgrađen iste godine sredstvima Grada i Županije i pokriva površinu od 160 četvornih metara. Knjižnica raspolaže fondom od 10.000 knjiga, u njoj je moguće pročitati dnevni i dječji tisak te pristupiti Internetu sa šest od osam računala, koliko ih ima u knjižnici. Broji 233 člana, od čega je 156 djece.
- Knjižnica je centar kulturnih zbivanja u Gračacu, primarno okrenut mlađim naraštajima, u kojem se propagira kultura čitanja, ali ima zadaću stapanja različitih kultura, onih pridošlih, i onih autohtonih u jednu cjelinu. Također, budući imamo dosta nepismenog stanovništva, intencija nam je propagirati pismenost, naglašava ravnatelj Drobac.
Knjižnica djeluje na području Općine Gračac, koja je najveća u Hrvatskoj, ali s relativno malim brojem stanovnika, njih 4.000. U prostorima knjižnice se redovno održavaju probe zbora i druge pripremne aktivnosti osnovne škole u Gračacu za razna događanja.
Knjižnica ima tri zaposlena, ravnatelja, pomoćnog knjižničara i spremačicu.
- Knjižnica se financira iz općinskog proračuna, dotacijom od 20.000 kn, što ne pokriva naše potrebe. Moram pohvaliti Ministarstvo kulture koje, prema ugovoru, godišnje daje 50.000 kn za kupnju knjiga, za što i općina izdvaja 12.000 kuna, objašnjava ravnatelj, te ističe odličnu suradnju sa matičnom knjižnicom, Gradskom knjižnicom u Zadru, u sklopu koje knjižnica i čitaonica u Gračacu i djeluje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno