Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Turistički polumrak?

Autor: Željana Gardijan

17.04.2009. 22:00


Samozatajni ministar turizma Damir Bajs, čovjek koji se od početka nije uklapao u kalup dominantnog čovjka s mora koji bi na čelu spasonosnog resora trebao podići posrnulo gospodarstvo, ovih je dana na pragu sezone zamahnuo ostavkom. Shvativši kako bi se preko njega mogli pravdati brojni promašaji još od ranije prisutni u hrvatskom turizmu, kuvertirao je stavljanje svog mandata na raspolaganje premijeru Sanaderu da bi se nakon što je od stranačkog šefa Friščića dobio po prstima, pomirljivo povukao.
Tumačenje Bajsova pobunjeničkog poteza s neprihvaćanem nekih od mjera u njegovom akcijskom palnu za spas sezone, prije svega one vezane za smanjenje PDV-a na hranu i piće, isuviše je usko i stručno, posebno uzme li se u obzir njegovo isticanje kako njegova funkcija nije stručna, nego prije svega politička.
To se, naime, moglo iščitati i iz izjave šefa HSS-a Josipa Friščića, koji je dok je Bajs šutio njemu u javnosti očitao “bukvicu” podsjećajući ga kako na čelnu poziciju u ministarstvu nije došao kao Damir Bajs nego kao član HSS-a te da stoga ne može svojevoljno postati buntovnik bez razloga. Bez razloga i stoga što je premijer Sanader umjesto razmatranja njegove ostavke prosuo obilje komplimenata na račun ministra koji se, izgleda, nije samo uplašio kako njegovo vrijeme tek dolazi, nego je, manirom pametnog pravnika, došao do zaključka kako u situaciji kada se njegove mjere za spas sezone u potpunosti ne prihvaćaju, ima pravo dignuti glas, kako se gašenjem svjetala turizma, jedino on ne bi proglasio dežurnim krivcem za sumrak u kojemu će tinjati hrvatsko gospodarstvo.
Ipak, u cijeloj igri oko ostavke, ministar je, izgleda, smetnuo s uma kako bi takav potez mogao biti loš turistički signal i opet pokazao da političko kadroviranje bez stručne utemeljenosti nikako nije dobro bez obzira koliko aktualna ustoličenja nalazila uporište u koalicijskim savezima.
Kada već nije ostao čvrst u svojoj nakani da napusti užarenu fotelju ministra turizma, Bajs je morao znati da turisti neće hrliti u zemlju u kojoj ministar turizma pred samu sezonu želi napustiti kormilo turističkog broda. Ostaje dojam da Bajsa zasad spašava jedino to što nitko drugi u ovom trenutku nije spreman uskočiti u more problema u turizmu u kojem su se oni stari s vjetom recesije pretvorili u plimu. Bez obzira što je Friščić predbacio Bajsu kako nitko nije nezamjenjiv, ostavka ministra turizma je odijena, a i on je sam pomirljivo, poput ukorenog djeteta, prihvatio svoju subinu u kojoj nema pravo postupati kao individua, nego kao HSS-ov kadar tješeći se naivno da je morao provjeriti koliko povjerenje uživa kod predsjednika Vlade.
Samo su naivni mogli prihvatiti kako je isključivo to razlog ovoj negativnoj turističkoj uvertiri pa su se pojavili komentari kako su Bajsu u glavi zasvirali tonovi lokalnih izbora na kojima bi se htio natjecati za mjesto Bjelovarsko-bilogorskog župana.
Ako je i bio previše u zaklonu, sada se na Bajsa otvorila “paljba” s raznih strana, a vrijeme koje dolazi, dobro je osjetio, bit će još teže.
U situaciji kada su se na promidžbu hrvatskog turizma potrošili milijuni i nakon obećavajućih uskrsnih blagdana, ovakva antikampanja s ministrovom “povuci-potegni” ostavkom, mogla se, nažalost, vidjeti kao signal predstojećeg turističkog polumraka.