Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čuvajmo Zemlju i prirodu

17.04.2011. 22:00
Čuvajmo Zemlju i prirodu


Prigodnim porukama najmlađih Biograđana o očuvaju okoliša te akcijom čišćenja podmorja u uvali ispred hotela Ilirije d. d. obilježen je u subotu Dan planeta Zemlje. Budući da se ovaj dan obilježava 22. travnja, što se ove godine poklapa s Velikim petkom, odlučeno je da se planirane aktivnosti realiziraju ove subote. Tako su organizatori, Udruga za promicanje zdravog načina života Biograd na moru – zdravi grad, te Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus, upriličili niz događanja u koje su uključili i polaznike dječjeg vrtića, te učenike osnovne škole Biograd na Moru.
Među najznačajnije aktere ovog događanja svakako se ubrajaju članovi Ronilačkog kluba Sveti Roko iz Bibinja, koji se na ovakve akcije uvijek rado odazivaju, rekao nam je predsjednik udruge za zaštitu okoliša Hippocampus Željko Domitrović.
Riječ je o građanskoj inicijativi koja se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade Kajo Dadić iz Splita u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Akciju čišćenja podržali su Grad Biograd, gradska tvrtka Bošana d.o.o Ilirija d. d. i turistička agencija Škver tours iz Biograda. Prije početka same akcije mališani biogradskog dječjeg vrtića odjeveni u kostime raznobojnih cvjetova pronijeli su transparente s prigodnim porukama o očuvanju Zemlje i prirode. Potom su ronioce koji su se pripremali da zarone obasuli nizom pitanja na koje su ovi rado odgovarali.
Korist okupljanja najbolje se mogla vidjeti nakon izrona ronilaca, jer što sve u more bacaju nesavjesni građani teško da bi se i moglo nabrojiti.
U akciju očuvanja okoliša i zdravog načina života uključili su se i učenici biogradske osnovne škole koji su na tu temu radili literarne i likovne uratke. Izložba najuspjelijih učeničkih radova upriličena je u hodniku škole. Prosudbeno povjerenstvo pohvalilo je sve radove te najboljim likovnim uratkom proglasilo onaj učenice Mihaele Banić pod nazivom Zemlja, dok je najbolji literarni sastav imao učenik David Wilhelm, koji već u prvoj rečenici kaže dovoljno: “Zemlja planeta, svima bi trebala biti sveta…”.