Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

I Isus je osuđen nevin

17.04.2011. 22:00
I Isus je osuđen nevin


Sotonski planovi mogu uništiti i najvećeg pravednika. To se dogodilo Isusu, to se u petak dogodilo i u Haagu, kada su sile zloga osudile hrvatsku državu i hrvatski narod, kada su presudili generalima Gotovini i Markaču, istaknuo je u propovijedi sukošanski župnik don Tomislav Sikirić
Misno slavlje na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Cvjetnica je spomen na Kristov svečani ulazak u Jeruzalem gdje je dočekan od naroda s maslinovim grančicama. Za vrijeme svete mise pjevala se Muka iz Evanđelja po Mateju. Brojni vjernici najprije su se okupili u crkvi Sv. Marije u Zadru, gdje je nadbiskup blagoslovio maslinove i palmine grančice, a puk je zatim krenuo u procesiji prema zadarskoj prvostolnici gdje se slavila sveta misa.
Članovi prve neokatekumenske zajednice župe Sv. Stošije, koju vodi katedralni župnik mons. Ivan Mustać, su tijekom uvodnog obreda u crkvi Sv. Marije iz ruku mons. Puljića i nazočnih svećenika primili palmine grane, a zatim su ih uz pjevanje liturgijskih pjesama i pjesama Neokatekumenskog puta u zajedništvu brojnih vjernika nosili prema katedrali.
Mons. Puljić je u uvodnim riječima kazao da Cvjetnicom započinje proslava vazmenog otajstva, to jest muke, smrti i uskrsnuća Kristova.
– Započeo je sveti Veliki tjedan. Ova Muka Gospodnja, koju smo slušali ne samo da nas dira, nego nas tjera i na razmišljanje. Isusa Krista su već predvidjeli proroci kako smo slušali u prvom čitanju proroka Izaije, predvidjeli su njegove muke i to strašno stradanje. To je razlog što ga je Bog uzvisio i dade mu ime nad svakim imenom i nema drugog imena pod kapom nebeskom po kojem se možemo spasiti, poručio je mons. Želimir Puljić.
Nadbiskup se zatim osvrnuo na hodočašće u Svetu Zemlju na kojem je nedavno sudjelovao. Pri tome je posebno istaknuo dojmove pohoda mjestima muke i smrti Isusa Krista.
– Bogu zahvaljujem što sam sa skupinom hodočasnika obišao sveta mjesta na kojima sam molio za sve članove naše nadbiskupije i naroda. Upravo zadnjih dana hodočašća bili smo u svetom gradu Jeruzalemu u kojem se odvijala ova sveta drama koju smo sada slušali. Tamo smo obavili pobožnost Križnog puta i na kraju zadnjega dana hodočašća slavili euharistiju u blizini dvorane Posljednje večere. I dok razmišljamo o Mesiji koji pati i umire gledamo i silno mnoštvo onih koji pođoše za njim, mučenike, velikane i heroje povijesti koji su cijenili slobodu duha i nisu se strašili okova ni zatvora kako ne bi bilo okovano Evanđelje. Divimo se i Bogu zahvaljujemo za njihovo neustrašivo svjedočanstvo, riječi su poglavara zadarske Crkve, koji je izdvojio veličinu žrtve i muke.
– Uz brojne scene koje su nas potresle u potresnoj priči o Isusovoj muci htio bih skrenuti vašu pozornost na spašenog razbojnika na Kalvariji. Njegovo spasenje pokazuje koliko je Isusu stalo do spasenja ljudi, čini se kako mu je stalo više do našega spasenja, nego nama samima, istaknuo je nadbiskup Puljić.
Ove smo godine već doživjeli Veliki petak
Kršćani su blagdan proslavili diljem Zadarske županije. Nepregledna mnoštva vjernika nosili su grančice maslina koje simboliziraju zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni život.
Na Cvjetnicu u Nedjelju muke Gospodnje na trgu Gornja vrata u Sukošanu župnik don Tomislav Sikirić blagoslovio je maslinove grančice koje je nepregledno vjerničko mnoštvo držalo visoko u ruci. Potom se puk u procesiji uputio prema župnoj crkvi Sv. Kasijana gdje je tijekom mise pjevana Muka našeg Gospodina po Luki.
– Cvjetnica i Veliki petak dokazuju kako kriva ‘slika’ koju zli ljudi stvore o nekom čovjeku, može toga čovjeka odvesti u smrt, kao i to da sotonski planovi mogu uništiti i najvećeg pravednika. To se dogodilo Isusu, to se u petak dogodilo i u Haagu, kada su sile zloga osudile hrvatsku državu hrvatski narod, kada su presudili generalima Gotovini i Markaču. I to samo zato što se goloruki hrvatski puk drznuo oduprijeti agresoru, rekao je don Tomislav Sikirić, koji je tijekom polusatne propovijedi simbolično povlačio paralelu događaja Isusova suđenja i Haaga, rekavši kako se ono što se dogodilo Gospodinu, u današnje vrijeme događa hrvatskim pravednicima i nevinima.
– Protekli petak je najbliži Velikom petku, doživjeli smo muku naših generala. Riječ je o osudi Hrvatske. Moramo biti hrabri i nastaviti moliti za one koji su osuđeni da se nose s presudom, da ne izgube nadu. Samo preko Križa Isusovog dolazimo do prave istine, koju nam ne može nitko nikada oduzeti, zaključio je don Tomislav.
Isus je došao kao spasitelj, a ne osloboditelj
Blagdan Cvjetnice tradicionalno je proslavljen u Ninu te susjednim općinama Privlaci, Viru i Ražancu. Vjernici su pohodili svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice maslina i palmi.
Svečano bogoslužje počelo tradicionalnim okupljanjem vjernika i hodočasnika u svetištu Sv. Ambroza. Nakon kratke molitve i nastupa mješovitog crkvenog župnog zbora “Sv Marcela”, predvoditelj slavlja mons. Pavao Kero obavio je blagoslov vjernika i hodočasnika te maslinovih i palminih grančica. Nakon blagoslova brojni okupljeni puk uputio se do župne crkve Sv. Anselma i Marcele na svečanu svetu misu.
Obraćajući se brojnim vjernicima iz Nina, Ninskih Stanova i Grba mons. Pavao Kero je, uz ostalo, istaknuo da je Isus bio Sin Božji koji nije došao na zemlju da bi vladao nego služeći spasio narod svoj.
– Tu svoju ljudskost i dobrotu najbolje je iskazao svojim posljednjim riječima na križu kazavši: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” Stoga i mi okupljeni na ovom svetom mjestu, na današnji dan, nemojmo biti tek nijemi promatrači. Budimo kršćani koji će radosno mahati svojim granama masline, jer smo se danas na Nedjelju muke Gospodnje ili Cvjetnice susreli s našim Spasiteljem i Iskupiteljem. U nadolazećem Velikom tjednu molimo se i postimo kako bismo što dostojnije dočekali najveći kršćanski blagdan Uskrs, kazao je mons. Pavao Kero, upozorivši na kraju kako je upravo Muka Gospodnja uzor i živi primjer kako se sude nevini ljudi.
Blagdansko slavlje svojim su napjevima “Kad je ono Gospodin ulazio u sveti grad”, “Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio”, “Krist postade poslušan do smrti na križu” i ostalima uveličali ninski pučki crkveni pjevači pod vodstvom časne sestre Krešimire Zanki.
Slično kao u Ninu bilo je i u okolnim župama. Pjevala se i čitala Muka Gospodnja. Treba naglasiti da su župnici don Ante Sorić u Privlaci, don Stjepan Vinko u Viru te don Damir Juričin u Ražancu za vrijeme misnih slavlja u svojim tumačenjima blagdana Cvjetnice, Velikog tjedna te blagdana Uskrsa, pored ostalog vjernike pozivali na činjenicu da se u ove svete dane ne smije zaboraviti i zanemariti potrebite, bolesne, siromahe, nemoćne i sve one koji pate na bilo koji način upravo kako je to činio Isus Krist, koji je na dan Cvjetnice ulazeći u Jeruzalem znao da ga čekaju muka, patnja i smrt na križu.