Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kakav je to nogomet – sedam kola, dva gola

17.04.2011. 22:00
Kakav je to nogomet – sedam kola, dva gola


Šibenska epizoda pokazala je u punom smislu već opjevanu neefikasnost koja se iz kola u kolo ukazuje kao rak-rana zadarske momčadi


Proljeće još uvijek izgleda nije zakucalo na vrata prvoligaša sa Stanova unatoč lijepom vremenu i bujanju prirode kojem svjedočimo posljednjih mjesec dana. Činjenica jest da se u šest proljetnih kola od maksimalnih 18 bodova upisalo tek pet te je Zebićeva družina na pet kola prije kraja prvenstva došla u vrlo ozbiljnu situaciju što se ostanka u ligi tiče. Ne samo da je izboreno tek pet bodova već je vrlo zabrinjavajući podatak da se u tih šest utakmica uspjelo zatresti mrežu tek dvaput što ne snabdijeva optimizmom svlačionicu plavih pred krucijalne dvoboje koje ih očekuju.
Opjevana neefikasnost
Šibenska epizoda pokazala je u punom smislu već opjevanu neefikasnost koja se iz kola u kolo ukazuje kao rak-rana ove momčadi. Podno Šubićevca se mogla, u grubo rečeno, vidjeti utakmica s dva lica Zadrana što je bio i slučaj kod domaćih nogometaša. No, za razliku od svojih sjevernih susjeda Šibenčani su znali iz svojih prilika zatresti mrežu, i to čak dvaput. Prvi gol u 9. minuti istini za volju nije proizašao iz neke izrađene akcije već je to bio trenutak inspiracije nadarenog šibenskog veznjaka Alispahića uz veliku suradnju zadarskog vratara Ježine. To vodstvo Šibenika ipak je usmjerilo utakmicu u vode koje trener Zebić nije planirao, pa su defanzivno postavljeni njegovi igrači već nakon 10 minuta igre morali krenuti silovitije na gol domaćina. To se i počelo događati, no nije se uspjelo konkretnije zaprijetiti. Naprotiv, nastao je u nekoliko navrata pravi propuh ispred Ježine što domaćin nije uspijevao iskoristiti.
Četiri mat situacije
Nije djelovalo sve do 68. minute da Zadrani mogu išta konkretno učiniti po pitanju opasnosti za šibenskog vratara Blaževića, a onda je nastupilo najplodonosnijih osam minuta u cijeloj sezoni barem što se tiče izglednih prilika. Čak četiri mat situacije jedan na jedan s Blaževićem koje su redom propuštali Glumac, Banović, Santini i Mršić pokazale su svu maštovitost pokušaja gađanja u šibenskog vratara. Nudili su se domaćini u tim trenucima kao na pladnju, nastupila je u njihovim redovima neobjašnjiva zbunjenost koju su i njihovi navijači popratili s burnim negodovanjem. Međutim, iz svega toga nogometaši Zadra nisu uspjeli stići do pogotka koji bi im definitivno olakšao traumatičnu borbu za ostanak koja im sigurno slijedi. A slijedi im dva domaća ogleda koja će pokazati jesu li u stanju opstati. Inter iz Zaprešića, pa Hrvatski dragovoljac kao gosti na Stanovima su utakmice koje su pod imperativom pobjeda, jer posljednja tri kola ne nude neki optimizam po tom pitanju. Split u gostima, pa Dinamo doma i Rijeka na Kantridi bit će teški zadaci, tako da se sve snage treba uprijeti u dva predstojeća kola gdje se nema više prava na kiks.


 ZAKOMPLICIRALA SE BORBA ZA OSTANAK




Stanje na ljestvici pet kola prije kraja barem što se tiče ostanka u ligi uspjelo se zakomplicirati. Zadar je svemu tome pridonio slabom berbom bodova u posljednje vrijeme, ali su zato njihovi izravni konkurenti u 25. kolu tržili puno bolje. Istra 1961 se primakla na samo četiri boda zaostatka iznenađujućom pobjedom nad Dinamom (2:1), Lokomotiva je sada na tek tri boda, jer su su izborili remi sa Rijekom, a pobjegli su Osijek pobjedom nad Splitom (1:0), Karlovac slavljem na Poljudu (2:3) te Šibenčani koji su pretekli Zadrane ovom pobjedom. Jedino na ruku Zebićevim igračima je išao rezultat iz Zaprešića gdje Hrvatski dragovoljac nije uspio zaskočiti domaćina (3:2). Također za njih nije loša podjela bodova između Varaždina i Zagreba (2:2), pa je odstojanje Zagrepčana u odnosu na Zadrane je još uvijek dostižna dva boda.