Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kosor: Strahote Jasenovca ponovljene u Vukovaru

17.04.2011. 22:00
Kosor: Strahote Jasenovca ponovljene u Vukovaru


Nakon strahota Drugog svjetskog rata mislilo se kako više nije moguće ponavljanje takvih prizora ljudske patnje, kazala je premijerka Kosor, osudivši Pavelićev režim zla
Zločin kakav je počinjen u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata više se nikada ne smije ponoviti, a državni je vrh jasno i nedvosmisleno osudio ustaški režim kao zločinački.
Prema popisu žrtava u ustaškom koncentracijskom logoru ubijeno je 81.988 ljudi, navela je predsjednica Savjeta Spomen područja Katica Sedmak na komemoraciji 66. obljetnice proboja logoraša iz Jasenovca na kojoj se okupilo oko tisuću ljudi. Ovogodišnja komemoracija prvi je put okupila cijeli državni vrh, predsjednika države, predsjednika Sabora i predsjednicu Vlade.
Poruka pobjede
Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako se zlo i mržnja nikada ne smiju ponoviti, a stvarnost koncentracijskih logora najokrutniji je izraz nacističke ideologije i ustaške politike. Za Josipovića Jasenovac više nije mjesto jaza, ali i danas se broj žrtava pokušava umanjiti ili uvećati. U Drugom je svjetskom ratu hrvatski narod pobijedio, “pobijedili su antifašisti, a poruka te pobjede baštinila se i u Domovinskom ratu”. Odgovornost za zločin počinjen u Jasenovcu, ubojstvo ljudi zato što su Srbi, Židovi, Romi ili Hrvati antifašisti, je osobna, ali i cijele ideologije, smatra Josipović.
– Nakon časne borbe u Drugom svjetskom ratu i časne borbe u Domovinskom ratu Hrvatska se može ponositi postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, istaknuo je Josipović dodavši da u tom području još nije sve učinjeno, ali i da Hrvatska velik dio svog ugleda u međunarodnoj zajednici može zahvaliti napretku u tom području.
Josipović se govoreći o povijesti neizravno osvrnuo i na svoju regionalnu politiku jer je prema njemu istina ta koja od regije može stvoriti regiju mira.
Suočavanje s istinom
Nakon strahota Drugog svjetskog rata mislilo se kako više nije moguće ponavljanje takvih prizora ljudske patnje, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ali su nas nažalost Vukovar, Srebrenica i druga mjesta ponovo suočili s beskrajnom mržnjom. Za jasenovački zločin nema opravdanja jer nema opravdanja za mržnju, ekstremizam i zlo, ustvrdila je Kosor. Osudila je sve počinjene zločine, ali i povijesni revizionizam i revitalizaciju fašističke ideologije, dok je za Pavelićev režim kazala da je režim zla.
– Antifašizam i odbacivanje svakog totalitarizma je u samim temeljima demokratske i neovisne hrvatske države kao i pobjede u Domovinskom ratu koji je bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski, istaknula je Kosor.
I predsjednik Sabora Luka Bebić osudio je, kako je i sam kazao, kvislinšku tvorevinu tzv. NDH, a mržnja je počinitelje sramotnih zločina nagnala na bestijalnost prema žrtvama.
– Sve riječi osude djeluju mlako u usporedbi sa zločinom, rekao je Bebić. Predsjednik Sabora istaknuo je i da su pojedini pripadnici hrvatskog naroda bili u stanju počiniti najokrutnija nedjela u ime nedemokratske i protucivilizacijske fašističke i rasističke ideologije, a svatko je odgovoran za ono što čini, ali i za ono što ne čini. Zbog jasenovačkog zločina hrvatski je narod nosio stigmu koja se temeljila na povijesnoj laži, a ista je povijesna laž bila podloga za agresiju na Hrvatsku. Bebić je zaključi kako je Hrvatska danas otvoreno društvo koje odbacuje i osuđuje svaki oblik ekstremizma, a samo suočavanje s punom istinom omogućuje ispravljanje nepravdi.