Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Križ bez ljubavi pretvara se u mučenje

17.04.2011. 22:00
Križ bez ljubavi pretvara se u mučenje


Misno slavlje u povodu Županijskih dana u kapeli Sv. Ante, koja se nalazi u sklopu crkve i samostana Sv. Frane u Zadru održano u petak predvodio je fra Drago Ljevar, gvardijan. Svetoj misi je nazočio zadarski župan Stipe Zrilić te predstavnici Zadarske županije. Fra Drago je u uvodnim riječima potaknuo na molitvu za sve poginule hrvatske branitelje od najstarijih vremena do današnjih dana.
– Pozdrav “Mir i dobro” odzvanja osamsto godina iz ovoga našeg franjevačkog samostana, jer 2012. godine mi slavimo osamsto godina da je Franjo bio u gradu Zadru. Našu crkvu sada obnavljamo donacijom i vašim darovima za iduća stoljeća, kazao je fra Drago Ljevar uputivši na umjetničko, kulturno, povijesno i crkveno značenje samostana i crkve Sv. Frane u Zadru. Propovjednik je potom protumačio hvalospjev ljubavi.
– Ljubav je velikodušna, sve podnosi, svemu se nada, ona je strpljiva, dobrostiva je ljubav. Ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se, nije nepristojna, nije razdražljiva, ljubav nikad ne prestaje. Zadarska županija je najljepša, jer je ispunjena ljubavlju za svoju domovinu, za grad Zadar koji je star 3.000 godina i koji je tijekom povijesti bio od neprijatelja napadan, osvajan i razaran, čulo se tijekom propovijedi.
– Činite drugima ono što biste htjeli da drugi čine vama. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi vama čine. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Inteligencija bez ljubavi, čini te nemoralnim. Pravednost bez ljubavi, čini te neumoljivim. Diplomacija bez ljubavi, čini te licemjernim. Uspjeh bez ljubavi, čini te arogantnim. Bogatstvo bez ljubavi, čini te pohlepnim. Ljubaznost bez ljubavi, čini te servilnim. Siromaštvo bez ljubavi, čini te ponositim. Ljepota bez ljubavi, čini te apsurdnim. Autoritet bez ljubavi, čini te tiraninom. Posao bez ljubavi, čini te robom, poručio je u propovijedi gvardijan samostana Sv. Frane te se osvrnuo na život fra Ive Perana koji je pokazao ustrajnost i hrabrost u životnim križevima uz opraštanje i ljubav.
– Sluga Božji fra Ivo Peran, posve nevin, osuđen je na smrt strijeljanjem, spreman da s Kristom pođe u smrt. Nakon pomilovanja i održane zatvorske kazne, otvoren je Duhu Svetomu te je ostavio trag svetog i radosnog življenja u svojim redovničkim i svećeničkim dužnostima. Neka u našem hrvatskom narodu bude ljudi koji će hvaliti i slaviti Gospodina.
Molitva bez ljubavi čini te introvertiranim. Vjera bez ljubavi, čini te fanatikom. Križ bez ljubavi pretvara se u mučenje. Život bez ljubavi nema smisla. Radosno življenje čini vas sretnim ljudima, a tu sreću vam nitko ne može oteti. Neka Gospodin udijeli našim braniteljima vječni mir i pokoj i uvijek kad god možete dobro djelo učinite i nek vam ne zna ljevica što čini desnica kao što nam Krist poručuje, jer darivajući drugoga i bližnjega svoga dobili ste najveći uspjeh, zaključio je fra Drago Ljevar. On se na kraju euharistije zahvalio županu Stipi Zriliću, predstavnicima Zadarske županije i gostima, a potom su svi zajedno mogli razgledati crkvu i samostan Sv. Frane te riznicu.