Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mladen Mavar najizvjesniji kandidat za ravnatelja

17.04.2011. 22:00
Mladen Mavar najizvjesniji kandidat za ravnatelja


Osim dosadašnjeg ravnatelja dr. Darka Labure na natječaj za ravnateljsku fotelju zainteresirani su i dr. sci. Mladen Mavar te dr. Nikola Jelovac. Iz krugova HDZ-a, neslužbeno, doznajemo kako je odluka već donesena u korist Mladena Mavara
Natječaj za ravnatelja Psihijatrijske bolnice Ugljan okončan je u četvrtak 14. travnja, a do njegova zaključenja pristigle su tri molbe. Kako je već poznato svoje su programe na natječaj dostavili dosadašnji ravnatelj mr. sci. dr. Darko Labura, specijalist psihijatar, subspecijalist forenzičke psihijatrije koji je posljednjih osam godina uspješno vodio bolnicu te dr. sci. Mladen Mavar, klinički psiholog. Iznenađenje natječaja pristiglo je zadnji dan kada se među zainteresiranima za ravnateljsku fotelju te ustanove pojavilo ime dr. Nikole Jelovca, specijalista psihijatra. Sva trojica kandidata zadovoljavaju uvjete kako svojom izobrazbom, tako i stručnošću i iskustvom. Pred komisijom je odluku o imenovanju osobe kojoj će povjeriti sljedeći četverogodišnji mandat, velika odgovornost i teška odluka.
Za ravnateljstva dr. Darka Labure, podsjetimo, Psihijatrijska bolnica Ugljan je prošlogodišnje poslovanje zaključila s 4,6 milijuna kuna u plusu, a pozitivno poslovanje zabilježeno je i prethodne dvije godine, od ukupnih osam koliko je dr. Labura na čelu te ustanove. Takvo poslovanje otvorilo je i mogućnost zapošljavanja te je tijekom 2010. godine zaposleno šest medicinskih sestara, dva psihijatra, dva liječnika opće prakse i nekoliko pripravnika; poboljšana je prehrana pacijenata, a pribavljene su i nove uniforme za osoblje bolnice. Uspješno poslovanje dr. Labura je temeljio na dodatnim prihodima i racionalizaciji troškova koje je sveo na minimum, a da se to nije odrazilo na pacijente ni standard liječenja.
Mjesečni limit koji je bolnica dobila od HZZO-a, iznosio je tri i pol milijuna kuna, a dodatnim izvorima prihoda koji izvan ugovora stižu izravno iz Ministarstva za domski smještaj psihički bolesnih osoba, koje na Ugljan šalje Centar za socijalnu skrb, i forenzički odjel bolnice sa 37 kreveta, iznosio je oko milijun kuna.
Laburin protukandidat Mladen Mavar prije nepunih mjesec dana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Uloga školskog neuspjeha kao prediktora ovisničkog ponašanja”, jedini je specijalist kliničke psihologije na zadarskom području, rukovoditelj je Odjela za znanstveno-istraživački rad u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan te predsjednik Povjerenstva za suzbijanje opojnih droga Zadarske županije. Već dugi niz godina radi i kao terapeut u zadarskom Klubu liječenih alkoholičara, član je stručnog tima Centra za psihosocijalnu pomoć i Tima za zdravlje Zadarske županije te predsjednik Upravnog vijeća Doma zdravlja Zadarske županije i Društva psihologa.
Treći protukandidat za rukovodeće mjesto Psihijatrijske bolnice Ugljan je specijalist psihijatrije dr. Nikola Jelovac, Splićanin koji u svom životopisu ima više od 15 godina iskustva rada s ovisnicima, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu, odnosno Italiji. Prije zaposlenja na Ugljanu radio je u splitskom Zavodu za prevenciju i izvanbolničko liječenje. Svojim programom, kako saznajemo, dr. Jelovac nudi jedan sasvim novi pristup liječenju: premještanje prijelaznih domova za psihički bolesne osobe s otoka u urbane sredine na način da se osposobe novi objekti s maksimalnih 15 ležajeva te niz drugih promjena po talijanskom modelu za koji se tijekom godina rada u toj zemlji uvjerio kako vrlo dobro funkcioniraju i dugoročno donose pozitivne rezultate.
Upravno vijeće i Županija, kao vlasnik bolnice, najdulje za 45 dana trebali bi objaviti rezultate natječaja, no kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog zadarskom HDZ-u odluka je već donesena, a novi ravnatelj trebao bi biti Mladen Mavar kojega, navodno, podržava i sadašnja Laburina zamjenica Arlena Sabljar.