Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U očuvanje morskih algi i cvjetnica uključeni i mladi

17.04.2011. 22:00
U očuvanje morskih algi i cvjetnica uključeni i mladi


Ivana Zubak, predsjednica Udruge “Aurelia”, pojasnila je da je projekt “Doprinos poznavanju i očuvanju morskih algi i cvjetnica Zadarske županije”, koji ima edukativni karakter, započeo u prosincu prošle godine kao svojevrstan nastavak dotadašnjih uspješnih projekata Udruge
Udruga za očuvanje bioraznolikosti “Aurelia” nastavlja s realizacijom projekta “Doprinos poznavanju i očuvanju morskih algi i cvjetnica Zadarske županije”. Terenski dio ovog projekta održan je u subotu na zadarskoj rivi, ispred zgrade Sveučilišta. Provedbi terenskog dijela projekta članovima zadarske Udruge “Aurelia” pridružili su se i studenti biologije, okupljeni u sekcije za alge Udruge studenata biologije BIUS te učenici Osnovne škole Šime Budinića.
Tom su prilikom članovi zadarske Udruge “Aurelia” zanimljiv pomorski biljni svijet približili učenicima i studentima, predstavljajući im morske alge i cvjetnice koje rastu u ovdašnjem podmorju. Uz to učenici Osnovne škole Šime Budinića prikupljali su podatke za digitalni herbarij morskih algi i cvjetnica Zadarske županije.
Ivana Zubak, predsjednica Udruge “Aurelia”, pojasnila je da je projekt “Doprinos poznavanju i očuvanju morskih algi i cvjetnica Zadarske županije”, koji ima edukativan karakter, započeo u prosincu prošle godine kao svojevrstan nastavak dotadašnjih uspješnih projekata Udruge. Do sada su održana edukativna predavanja za učenike te jedno javno predavanje u zadarskoj Gradskoj knjižnici u veljači ove godine.
Projekt “Doprinos poznavanju i očuvanju morskih algi i cvjetnica Zadarske županije” nastavlja se prikupljanjem i obradom materijala. Nakon toga slijedi digitaliziranje zbirke, izrada plakata, letaka i panoa.
Inače, morske alge i cvjetnice važna su karika u zamršenoj mreži odnosa u morskom ekosustavu. One proizvode kisik, stvaraju organsku tvar, pružaju sklonište brojnim morskim organizmima, stabiliziraju obalu i pročišćavaju more. Kako bi se ukazalo na njihovo značenje, Udruga “Aurelia” provodi edukativni i informativni projekt “Doprinos poznavanju i očuvanju morskih algi i cvjetnica Zadarske županije”.