Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zadrani dominirali u obje kategorije

17.04.2011. 22:00
Zadrani dominirali u obje kategorije


Među šest ekipa pomlatka pobjednicima su proglašeni učenici zadarske OŠ Krune Krstića, koji su od mogućih 120 osvojili 117,80 bodova. Među pet ekipa mladeži najbolji su bili učenici zadarske Gimnazije Jurja Barakovića s osvojenih 109,60 bodova od maksimalnih 120. Ove dvije ekipe će, svaka u svojoj kategoriji, predstaviti Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju na Državnom natjecanju mladeži Crvenog križa, koje će se održati u Zagrebu u od 13. do 15. svibnja
Na Međužupanijskom natjecanju mladeži Crvenog križa za osnovne i srednje škole, koje je održano prošle subote u OŠ Šimuna Kožičića Benje, a na kojem je nastupilo 11 ekipa s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Zadar proglašeni su pobjednicima.
Naime, učenici su odmjerili znanje i vještine u pružanju prve pomoći te poznavanju povijesti Međunarodnog i Hrvatskog Crvenog križa i to u kategoriji pomlatka-učenici osnovnih škola i kategoriji mladeži-učenici srednjih škola. Među šest ekipa pomlatka, odnosno natjecatelja iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd, Gradskog društva Crvenog križa Drniš, Općinskog društva Crvenog križa Gračac, Gradskog društva Crvenog križa Knin, Gradskog društva Crvenog križa Šibenik i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, pobjednicima su proglašeni učenici zadarske OŠ Krune Krstića, koji su od mogućih 120 osvojili 117,80 bodova.
Ekipe iz gradova
Među pet ekipa mladeži, odnosno GDCK Drniš, ODCK Gračac, GDCK Knin, GDCK Šibenik i GDCK Zadar, učenici zadarske Gimnazije Jurja Barakovića, s osvojenih 109,60 bodova, od maksimalnih 120, proglašeni su prvacima.
Ove dvije ekipe će svaka u svojoj kategoriji predstaviti Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju na Državnom natjecanju mladeži Crvenog križa, koje će se održati u Zagrebu u od 13. do 15. svibnja. Prije samog početka natjecanja upriličeno je njegovo svečano otvorenju kojemu su nazočili predstavnici škole domaćina, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Zadar, Zadarske županije, Prosudbenog povjerenstva te ukupno 66 natjecatelja sa svojim mentorima. Okupljenima se najprije obratio Marko Marin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje, pozdravivši nazočne i to Marinu Viduku, iz Upravnog odjela društvene djelatnosti Zadarske županije, Žarku Furić Rogić iz Hrvatskog Crvenog križa, Martinu Marić Perić, predsjednicu Županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja mladeži Crvenog križa i Boru Galca, predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Zadar.
– Moram naglasiti da je naša škola, koja je prije dvije godine proslavila pedesetu godišnjicu rada, po svojim projektima i uspjesima poznata diljem Hrvatske. Među našim najpoznatijim projektima su školski list ‘Dite zadarsko’ i festival mladih pjevača ‘Benjafest’, rekao je Marin.
Iskustvo koje izgrađuje
– Veoma smo ponosni što su se u posljednjih mjesec dana u našoj školi održali važni događaji i to Županijsko natjecanje iz astronomije, posjet australske veleposlanice, zatim posjet francuskog veleposlanika te 9. susret pedagoga Hrvatske, a jako smo sretni što smo prije nekoliko dana za svoj trud i rad dobili i Županijsku nagradu, podsjetio je ravnatelj, zaželjevši potom svim natjecatelja puno sreće i uspjeha u predstojećem nadmetanju te ugodan boravak u OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Obratila se potom i Marina Viduka, čestitavši ravnatelju i školi na dobivenoj Županijskoj nagradi te proglasivši natjecanje otvorenim.
– Znamo da se natjecanja mladeži Crvenog križa već tradicionalno održavaju u OŠ Šimuna Kožičića Benje i nadam se da će se ta suradnja nastaviti i dalje. Hvala svim mentorima jer ste prepoznali talente i zainteresirali učenike za ovaj humani poziv. Hvala i vama, dragi učenici, jer ste stekli vrijedna znanja i vještine.
Nadam se da će vam ovo iskustvo pomoći u odabiru budućeg pravca, a ako se to ne dogodi, sigurno će vas izgraditi u bolje, humanije osobe, kazala je Viduka, zaželjevši svim natjecateljima da svoju školu i svoju županiju predstave u najboljem svjetlu.