Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kujundžić i Prgomet zajedno, ali ustraju u kandidaturi za šefa HDZ-a

17.04.2012. 22:00
Kujundžić i Prgomet zajedno, ali ustraju u kandidaturi za šefa HDZ-a


Milan Kujundžić i Drago Prgomet objavili su jučer da će ubuduće zajednički nastupati u predizbornoj kampanji u HDZ-u, a pozvali su Domagoja Miloševića i Tomislava Karamarka da im se pridruže. No, kako je novinarima objasnio Kujundžić, predmet razgovora sa spomenutom dvojicom ne može biti pozicija kandidata za predsjednika stranke jer će se ili on sam ili Prgomet sigurno natjecati za tu dužnost. Prgomet je rekao da još nisu dogovorili tko će od njih kandidirati za koje mjesto u vodstvu stranke, inzistirajući da se to neće znati do 5. svibnja kad se predaju kandidature, ali posve je izvjesno da će u predsjedničku utrku ući Kujundžić. Tandem Kujundžić – Prgomet procjenjuje da će oko 1.500 izaslanika izbornog sabora biti za promjene u stranci, a “onih nekoliko stotina kupljenih, ucjenjenih ne zanimaju nas u našem pohodu”
Indikativno je da poziv za suradnju nije upućen i Darku Milinoviću koji je ionako već javno odbio udruživanje s bilo kim. Kujundžić njega smatra predstavnikom starog HDZ-a koji treba otići.
– U HDZ-u danas postoje dvije opcije. Jedna je ona stara koja je stranku bacila na koljena i nanijela štetu HDZ-u i demokraciji. Tu opciju predvode gospođa predsjednica i njezin zamjenik Milinović. Na drugoj strani smo mi novi, a zapravo stari HDZ-ovci koji nismo bili u Savezu komunista niti smo umrljani aferama u i oko HDZ-a, rekao je Kujundžić. Dodatno je ustvrdio da je Milinović, kao i Jadranka Kosor, sam vrh HDZ-a, pa su “zaslužni za sve dobro, ali i za loše, za izborni poraz”. Neimenujući Milinovića, Kujundžić je spomenuo i jednog predsjedničkog kandidata “koji se zalaže za formiranje socijalističkog saveza, koalicije SDP-HDZ”. Poznatao je, međutim, da Milinović zagovara konsenzus dvije stranke oko rješenja za neke krupne ekonomske i socijalne probleme. No, Prgomet je uvjeren da će im se netko od pozvanih pridružiti.
– Ovo se neće zaustaviti na nama dvojici, to je sigurno, zaključuje Prgomet.
Karamarko je poslao priopćenje u kojem izražava načelnu podršku “okupljanju istinskog reformskog bloka među kandidatima za vodstvo HDZ-a”, najavljuje da će idućih dana razgovarati s kolegama, ali “samo ako su doista otvoreni za dijalog u kome sebe ne stavljaju na prvo mjesto, jer to onda nije dogovaranje”.